Κυρ Παντελής

Κυρ Παντελής

Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, παράδοση, είναι τετράπτυχο που ασπάζεται ένα μεγάλο μέρος του αστικού χώρου, κέντρου και δεξιάς. Η αριστερά - κεντροαριστερά τους κατηγορούν ή τους κοροϊδεύουν για αυτό. Η στάση αυτή περιγράφεται στο έντεχνο μουσικό κομμάτι  «κυρ-Παντελής». Το κομμάτι τελειώνει με τον στίχο «σκουλήκι άχρηστο σε αυτή τη γη». Οι στίχοι και η μουσική είναι του Πάνου Τζαβέλα. Το πανκ ροκ συγκρότημα Magic de Spell έχει κάνει μια πολύ καλή διασκευή.

Αυτοί που κατηγορούν ή κοροϊδεύουν, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι και αυτοί δεν είναι τόσοι πολύ διαφορετικοί. Δεν έχουν παιδιά; Γιατί τα έκαναν; Aν τα έκαναν κατά λάθος ή παρασύρθηκαν γιατί δεν τα δίνουν; Αν είναι μεγάλα γιατί δεν τα διώχνουν από το σπίτι; Αν μένουν μόνα τους, γιατί δεν σταματούν κάθε επικοινωνία μαζί τους; Γιατί και αυτοί ενώ κοροϊδεύουν τους άλλους, αποδέχονται ως αξία την οικογένεια, ενδεχομένως με διαφορετικό τρόπο.

Όσον αφορά την πατρίδα, δεν θέλουν το καλό της συλλογικότητας που διαβιώνει μέσα στα σύνορα της ελληνικής επικράτειας; Σαφέστατα και την θέλουν. Δεν τους αρέσουν οι παρελάσεις και τα εμβατήρια. Και σε ποιον αρέσουν εκτός από τους πολύ εθνικιστές;

Αρνούνται την πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά; Κάθε άλλο! Στον χώρο της μουσικής, η αριστερά και η κεντροαριστερά ακολουθούν περισσότερο από όλους την παράδοση. Το δημοτικό τραγούδι δεν το προτιμούσαν μέχρι πρόσφατα αλλά αυτό αλλάζει σιγά σιγά. Το ίδιο ισχύει και στο φαγητό. Οι κεντρώοι και οι δεξιοί είναι πιθανότερο να προτιμούν ξένη μουσική και ξένη κουζίνα. Βέβαια και στην αριστερά-κεντροαριστερά δεν απορρίπτουν τελείως την ξένη μουσική. Παράδειγμα είναι οι Magic de Spell που μέχρι κάποια εποχή είχαν αγλλικό στίχο.

Μετά είναι το θέμα της θρησκείας, «τις Κυριακές το πρωί στην εκκλησιά, σταυροκοπιέσαι στην Παναγιά». Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που η επιστήμη δεν έχει ακόμη εξηγήσει; Μια ματιά στην ιστορία της επιστήμης το αποδεικνύει. Ο κεραυνός ήταν μεταφυσικό φαινόμενο όσο δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν επιστημονικά. Μετά έγινε φυσικό φαινόμενο. Κάποια στιγμή η επιστήμη ίσως να μπορεί να εξηγήσει την αύρα, την τηλεπάθεια, το αστρικό ταξίδι, την ενόραση, την διόραση, τις υπεραισθήσεις. Ήδη την αύρα έχουν αρχίσει να την εξηγούν επιστημονικά. Με αυτά ασχολείται η θρησκεία, τα μεταφυσικά, όσα δεν εξηγεί η επιστήμη. Τώρα μπορεί να διαφωνούν οι αριστεροί - κεντροαριστεροί με τον τρόπο που ασχολείται η θρησκεία ή μπορεί να προτιμούν μια άλλη θρησκεία από τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Όμως να πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από αυτά που εξηγεί προς το παρόν η επιστήμη, είναι σκέτη βλακεία.

«Τι και αν πεθαίνουνε πάνω στην γη, χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ψωμί» λέει ο στίχος του τραγουδιού. Οι άνθρωποι της θρησκείας ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπο τους. Ίσως να το εκδηλώνουν με διαφορετικό τρόπο. Βέβαια δεν είναι όλοι πραγματικά της θρησκείας. Πολλοί παριστάνουν ότι είναι και δεν ακολουθούν τίποτα από αυτά που λέει η θρησκεία.

«Πες μας τι άφησες κληρονομιά που να εμπνέει τη νέα γενιά» συνεχίζει το τραγούδι. Αυτό είναι ίδιο των καλλιτεχνών, των συγγραφέων, των επιστημόνων ερευνητών, των πολιτικών και ίσως κάποιων καινοτόμων επιχειρηματιών. Όλοι οι άλλοι εκ των πραγμάτων δεν θα αφήσουν κάποιο δημιούργημα πίσω τους πέρα από την περιουσία τους που ως συνήθως θα την πάρουν τα παιδιά τους. Εκτός από τα επαγγέλματα που δημιουργούν, χρειάζονται και άλλα για να έχουμε να φάμε, ρούχα να φορέσουμε και σπίτια να μείνουμε. Ο κτίστης είναι άχρηστος; Ο αγρότης είναι άχρηστος; Δεν αφήνουν κάτι πίσω τους αλλά παράγουν κάτι χρήσιμο όσο ζουν. Καθένας, κάνοντας με τον καλύτερο τρόπο αυτό που επέλεξε ως επάγγελμα συμβάλλει στην οικονομική ευημερία της χώρας. Ο αγώνας της επιβίωσης υπήρχε από την αρχή της ανθρωπότητας και θα υπάρχει για πάντα, ανεξαρτήτως οικονομικού συστήματος.

Το συμπέρασμα είναι πως οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες. Αυτοί που κατηγορούν, δεν είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς που κατηγορούν. Είναι κατανοητό πως άλλο στίχος τραγουδιού και άλλο άρθρο. Ο στίχος είναι πολύ πιο περιοριστικός. Πέρα από αυτά, η αναζήτηση της ευτυχίας είναι προσωπική υπόθεση και το θέμα μεγάλο. Σίγουρα ο καταναλωτισμός δεν συμβάλει στην ευτυχία. Οι Magic de Spell είναι ίσως το καλύτερο συγκρότημα του είδους και το μακροβιότερο ροκ συγκρότημα, από το 1980. Όσοι έχουν γνωρίσει τον ντράμερ και ψυχή του συγκροτήματος, Θοδωρή Βλαχάκη, ανεξάρτητα ιδεολογικής και μουσικής προτίμησης, μιλούν με πολύ καλά λόγια.

Diabagon

Η βλακεία του κυρ Παντελή

Scroll to Top