ΑΕΠ και εισόδημα

ΑΕΠ και εισόδημα

Δημιουργείται σύγχυση μεταξύ δύο διαφορετικών εννοιών, πόσο μεγάλη είναι η οικονομία μιας χώρας και πόσο πλούσια σε εισόδημα είναι μια χώρα. Αυτές μετριούνται με δύο διαφορετικά μεγέθη που συνδέονται μεταξύ τους. Χώρες με μεγάλες οικονομίες μπορεί να μην είναι πλούσιες σε εισόδημα ενώ πλούσιες χώρες μπορεί να έχουν μικρές οικονομίες.

Το πόσο μεγάλη είναι μια οικονομία μετριέται με το Ακαθάριστο Εγχώριο ή Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ). Είναι η αθροιστική χρηματική αξία όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στη χώρα μέσα σε ένα χρόνο. Υπάρχει μια μικρή διαφορά μεταξύ Εθνικού και Εγχώριου. Στο ΑΕΠ δημιουργείται μια στρέβλωση λόγω του διαφορετικού επιπέδου τιμών που υπάρχουν στις διάφορες χώρες. Αυτή διορθώνεται με τις τιμές σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

Οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο είναι κατά σειρά : Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Γερμανία, Ινδονησία, Βραζιλία, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία, Ιταλία, Μεξικό, Νότιος Κορέα, Καναδάς, Ισπανία, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Αίγυπτος, Πολωνία. Αυτή η σειρά είναι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα για το 2022. Υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την πηγή. Σε γενικές γραμμές, όλες οι πηγές δίνουν παρεμφερή μεγέθη.

Επίσης μπορεί να γίνουν αλλαγές, από χρόνο σε χρόνο. Αν το οικονομικό μέγεθος δύο χωρών βρίσκεται κοντά, μπορεί αυτή που βρίσκεται πίσω από μια άλλη να την περάσει μετά από ένα ή περισσότερα χρόνια. Το μέγεθος της οικονομίας επηρεάζεται σημαντικά από τον πληθυσμό. Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επειδή έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό, μετά την Κίνα. Έχουν και οι δύο χώρες περίπου 1,4 δις πληθυσμό.

Είναι υπέρ-τετραπλάσιος σε σχέση με την τρίτη κατά σειρά χώρα που είναι οι ΗΠΑ με σχεδόν 350 εκατομμύρια. Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία αλλά είναι μια φτωχή χώρα. Για να διαπιστώσουμε πόσο πλούσια σε εισόδημα είναι μια χώρα, διαιρούμε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν με τον πληθυσμό και το μέγεθος ονομάζεται κατά κεφαλήν εισόδημα. Αν έχει γίνει ήδη η διόρθωση σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, στο μέγεθος του ΑΕΠ, αρκεί.

Προκύπτει μια τελείως διαφορετική λίστα, για τις είκοσι πιο πλούσιες (σε εισόδημα) χώρες του κόσμου : Λουξεμβούργο, Σιγκαπούρη, Ιρλανδία, Νορβηγία, Κατάρ, Βερμούδες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελβετία, ΗΠΑ, Νήσοι Κέιμαν, Δανία, Ολλανδία, Μπρουνέι, Ισλανδία, Χονγκ Κονγκ, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Γερμανία, Αυστραλία. Οι περισσότερες δεν συγκαταλέγονται στις μεγάλες οικονομίες.

Ένας παράγοντας που θα πρέπει να εξετάζεται είναι η κατανομή εισοδήματος. Μια μέτρηση της κατανομής εισοδήματος είναι με τον συντελεστή Gini. Οι είκοσι πρώτες χώρες με την μεγαλύτερη ανισοκατανομή εισοδήματος είναι : Νότιος Αφρική, Ναμίμπια, Μπελίζ, Σουρινάμ, Ζάμπια, Εσουατίνι, Χονγκ Κονγκ, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Κολομβία, Αγκόλα, Αγία Λουκία, Παναμάς, Μοζαμβίκη, Ζιμπάμπουε, Κογκό, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Κόστα Ρίκα, Καμερούν.

Οι είκοσι χώρες με την χαμηλότερη ανισοκατανομή είναι : Νησιά Φερόε, Σλοβακία, Σλοβενία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισλανδία, Τσεχία, Αζερμπαϊτζάν, Φινλανδία, Δανία, Αλγερία, Νορβηγία, Καζακστάν, Αρμενία, Μπουτάν, Ανατολικό Τιμόρ. Η κατανομή εισοδήματος δεν επηρεάζει το πόσο πλούσια είναι μια χώρα αλλά δείχνει πόσο ίσα κατανέμεται το εισόδημα εντός της χώρας.

Που βρίσκεται η Ελλάδα σε όλες αυτές τις παγκόσμιες κατατάξεις; Ως προς το μέγεθος της οικονομίας βρίσκεται στην 54η θέση μεταξύ 196 χωρών. Στο κατά κεφαλή εισόδημα είναι στην 50η θέση μεταξύ 190 χωρών. Στην ανισοκατανομή βρίσκεται στην 58η θέση μεταξύ 168 χωρών, με την σειρά να ξεκινάει από τις χώρες με την μικρότερη ανισοκατανομή.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ποτέ μεγάλη οικονομία διότι δεν έχει μεγάλο πληθυσμό. Βρίσκεται στην 90η θέση μεταξύ 195 χωρών. Αυτό που μπορεί να κάνει, είναι να γίνει πιο πλούσια. Οι περισσότερες από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου είναι μικρές. Το βασικό οικονομικό μέγεθος της οικονομικής πολιτικής ή αλλιώς η πεμπτουσία είναι το κατά κεφαλή εισόδημα, σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

Η επιτυχία μιας οικονομίας κρίνεται από αυτό το μέγεθος. Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει καλά. Μεταξύ άλλων, πάνω από την Ελλάδα είναι Τουρκία, Σλοβακία, Παναμάς, Λετονία, Κροατία, Πόρτο Ρίκο, Γουιάνα, Πορτογαλία, Ομάν, Ρουμανία, Αρούμπα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία, Εσθονία, Λιθουανία, Ισραήλ, Τσεχία, Σλοβενία.

Όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση του μεγέθους αυτού. Όλα τα άλλα μεγέθη είναι βοηθητικά και συμπληρωματικά. Δευτερευόντως θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για καλύτερη κατανομή του εισοδήματος. Όμως το κατά κεφαλή εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης είναι μακράν ο βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής και επηρεάζεται από τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Κύρια Σημεία

Scroll to Top