Αλλαγή προσανατολισμού
Αλλαγή προσανατολισμού
Η Ελλάδα έχει τέσσερις επιλογές προσανατολισμού, ΗΠΑ – Βρετανία (AUKUS), Ρωσία, Γαλλία – Γερμανία, Κίνα. Τουλάχιστον από το ’80 αλλά και στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο προσανατολισμός ήταν σε Γαλλία – Γερμανία. Αυτό οδήγησε στην οικονομική καταστροφή και στην υποδούλωση. Επιβάλλεται αλλαγή προσανατολισμού σε ΗΠΑ και αγγλόφωνες, έχοντας όσο το δυνατό καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία και βάζοντας σε τρίτο επίπεδο τις σχέσεις με Γαλλία – Γερμανία και σε τέταρτο με την Κίνα.
Η επιλογή πρέπει να γίνει σύμφωνα με διάφορες παραμέτρους. Να το εξετάσουμε πρώτα οικονομικά. Οι ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη οικονομία από όλη την την ΕΕ. Οι μεγαλύτερες πολιτείες τους ως προς το οικονομικό μέγεθος είναι περίπου ισοδύναμες των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ μπορούν να υποκαταστήσουν όλη την Ευρώπη ως αγορά και έχουμε να κάνουμε με μία μόνο χώρα.
Έχουν ανώτερο κατά κεφαλή εισόδημα από Γαλλία – Γερμανία και είναι πιο μπροστά σε επιστημονικά και τεχνολογικά ζητήματα. Μπορεί να μην αληθεύει για όλους τους τομείς, αλλά ισχύει σε γενικές γραμμές. Η Ρωσία είναι μία στρατιωτική υπερδύναμη αλλά δεν είναι τόσο ισχυρή οικονομικά. Έχει αρκετούς πολύ πλούσιους ανθρώπους αλλά το μέσο εισόδημα δεν είναι υψηλό. Κάτι αντίστοιχο ισχύει στην Κίνα, με το μέσο εισόδημα να είναι πολύ χαμηλότερα. Η Κίνα είναι οικονομική δύναμη, κάτι που οφείλεται στον πληθυσμό της αλλά είναι μία φτωχή χώρα.
Το κατά κεφαλή εισόδημα της Ρωσίας είναι περίπου όσο της Ελλάδας, στο ίδιο περίπου επίπεδο με Τουρκία, Κροατία, Ρουμανία που μας έχουν ξεπεράσει. Η Ρωσία δεν θεωρείται τόσο δημοκρατική όσο οι Δυτικές χώρες. Η Κίνα είναι πολύ λιγότερο δημοκρατική σε σχέση με την Ρωσία. Επίσης κάτι που εξηγείται σε άλλο άρθρο/βίντεο η νοοτροπία και η κουλτούρα των ΗΠΑ είναι πανευρωπαϊκή. Γαλλία και Γερμανία προσπάθησαν να επιβάλλουν γαλλογερμανική κουλτούρα και νοοτροπία στην ΕΕ.
Οι δύο επιλογές είναι μέσα στην Δύση, ΗΠΑ – Βρετανία που με την Αυστραλία έγιναν AUKUS και Γαλλία – Γερμανία. Οι Ρώσοι είναι Ευρωπαίοι Σλαβικής καταγωγής και Ορθόδοξοι. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μένει στην Ευρώπη αλλά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στην Ασία. Έχουμε δεσμούς αιώνων μαζί τους, από την εποχή του Βυζαντίου.
Μία άλλη παράμετρος είναι το θέμα της στρατιωτικής ισχύος. Σύμφωνα με την κατάταξη της Global Fire Power, οι 20 πιο ισχυρές χώρες είναι κατά σειρά ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Γαλλία, Βρετανία, Βραζιλία, Πακιστάν, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος, Ιράν, Γερμανία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ. Στην 21η θέση είναι ο Καναδάς. Όχι μόνο οι ΗΠΑ είναι η πρώτη στρατιωτική δύναμη αλλά και οι περισσότερες χώρες στην λίστα των 20 πρώτων είναι σύμμαχοι τους.
Οι χώρες αυτές είναι Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Βρετανία, Βραζιλία, Πακιστάν, Τουρκία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Ισραήλ. Με το Πακιστάν έχουν μία σχέση ούτε καθαρά συμμαχική αλλά ούτε εχθρική, είναι ντεμί. Δηλαδή από τις 20 ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες, οι 12 ανήκουν στην συμμαχία ΗΠΑ – Βρετανίας δηλαδή AUKUS. Με την Γαλλία είναι η Γερμανία και ίσως Ιταλία, Ισπανία αν και δεν είναι βέβαιο. Με την Ρωσία είναι μάλλον το Ιράν. Δηλαδή στρατιωτικά ΗΠΑ – Βρετανία και σύμμαχοι, υπερέχουν κατά πολύ σε σημείο να μην υπάρχει καν σύγκριση. Η πρόσφατη αμυντική συμφωνία με την Γαλλία ήταν σκέτος παραλογισμός.
Η ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ είναι ισχυρή και έχει δυνατούς δεσμούς με την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει με την Αυστραλία και λιγότερο με τον Καναδά και την Βρετανία. Στην Γαλλία και στην Γερμανία δεν υπάρχει ισχυρή ελληνική ομογένεια ούτε στην Γερμανία. Πολλοί στην Ελλάδα έμειναν για ένα χρονικό διάστημα στις δύο αυτές τις χώρες και επέστρεψαν αλλά δεν έχουν πολιτική δύναμη εκεί.
Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εμείς είμαστε με την πλευρά ΗΠΑ – Βρετανίας – Καναδά – Αυστραλίας – Ρωσίας – Κίνας. Οι Γερμανοί ήταν απέναντι μας και οι Γάλλοι μοιρασμένοι και ουσιαστικά ουδέτεροι, αν και τυπικά με το μέρος των Συμμάχων. Η σωστή επιλογή είναι ξεκάθαρη. Είναι άλλοι λόγοι που πολλοί εμμένουν στον προσανατολισμό Γαλλίας – Γερμανίας.