Δύση και πέριξ

Δύση και πέριξ

Ο Δυτικός πολιτισμός προέρχεται από τον αρχαιοελληνικό που μεταδόθηκε δια μέσου του ελληνορωμαϊκού. Ο Δυτικός πολιτισμός είναι ανώτερος από τους άλλους με περισσότερα επιτεύγματα. Αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και δεν σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι είναι ανώτερη φυλή, απλά για κάποιους λόγους κατόρθωσαν να έχουν ανώτερα επιτεύγματα. Όταν λέμε Δύση εννοούμε Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία.

Τα χαρακτηριστικά τους είναι οικονομική ανάπτυξη, επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, δημοκρατία με ελευθερίες. Τα δύο τελευταία είναι σχετικά και όχι απόλυτα δηλαδή σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Εκτός από την Δύση υπάρχει και η παρά – Δύση δηλαδή χώρες που είναι κοντά στην Δύση. Η πρώτη κατηγορία που βρίσκεται πιο κοντά στην Δύση είναι η Ανατολική Ευρώπη. Λόγω του κομμουνισμού είχε μείνει πίσω οικονομικά αλλά πλησιάζει την Δύση. Σλοβενία, Εσθονία, Λιθουανία έχουν ξεπεράσει χώρες χωρίς κομμουνιστικό παρελθόν όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη μη κομμουνιστική χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Από την άλλη κάποιες βαλκανικές κυρίως πρώην κομμουνιστικές χώρες είναι αρκετά χαμηλά ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα. Οι Ρώσοι και οι Σλάβοι της Ανατολικής Ευρώπης έχουν σημαντικές επιρροές από το Βυζάντιο που ήταν επίσης ελληνορωμαϊκό, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με πολλά ελληνικά στοιχεία και Ορθοδοξία.

Μία δεύτερη κατηγορία της παρά – Δύσης είναι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, Κεντρικής και Νότιας. Εδώ έχουμε διαβάθμιση ως προς το κατά κεφαλή εισόδημα. Η πιο πλούσια χώρα και με διαφορά είναι οι Μπαχάμες (βρετανική επιρροή και αφρικανική καταγωγή κατοίκων). Από τις μεγάλες χώρες, στις ψηλότερες θέσεις είναι Ουρουγουάη, Παναμάς, Χιλή και στις χαμηλότερες (φτωχότερες) Νικαράγουα και Βενεζουέλα. Το χαρακτηριστικό των χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι πως έχουν ισπανική κουλτούρα και νοοτροπία. Στην περίπτωση της Βραζιλίας είναι πορτογαλική. Η Αργεντινή έχει και βρετανικές επιρροές.

Κάποιες έχουν μικρά ποσοστά Ινδιάνων και άλλες μεγάλα. Για αυτό σε άλλες χώρες οι περισσότεροι κάτοικοι μοιάζουν με Ευρωπαίοι ενώ σε άλλες με Ινδιάνοι. Αυτό αφορά το φυλετικό. Η κουλτούρα και η νοοτροπία τους είναι σε μεγάλο βαθμό ιβηρική που ως μεσογειακή είναι παραπλήσια με την ελληνική. Μια τρίτη κατηγορία είναι χώρες που έχουν αρκετές επιρροές από την Δύση όπως Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Τουρκία, Νότιος Αφρική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλπ. 

Οι Αμερικάνοι αναφέρονται ως Αγγλοσάξωνες επειδή η γλώσσα τους είναι τα Αγγλικά. Μάλιστα δεν είναι επίσημη αλλά de facto. Δεν είναι Αγγλοσάξωνες αλλά ένα μείγμα κυρίως Ευρωπαίων καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους προήλθε από την Ευρώπη. Τα ποσοστά ως προς την καταγωγή είναι Ευρωπαίοι 60,5%, Λατίνοι 18,5%, Αφρικάνοι 13,5%, Ασιάτες 6%. Όμως και οι Λατίνοι είναι μείγμα κυρίως Ιβηρίων δηλαδή Ισπανών και Πορτογάλων με Ινδιάνους.

Οι Αμερικάνοι έχουν μεγάλη επιρροή από την ισπανική κουλτούρα και νοοτροπία με δύο τρόπους. Στις πολιτείες του Νότου ήταν Ισπανοί, για αυτό και τα ονόματα είναι ισπανικά όπως Καλιφόρνια, Αριζόνα, Φλόριντα, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σάντα Φε κλπ. Επιπλέον οι Λατίνοι, προερχόμενοι από Κεντρική και Νότια Αμερική, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυλετική ομάδα, περίπου το 1/5. Τα 3/5 είναι Ευρωπαίοι και το υπόλοιπο 1/5 Αφρικανικής και Ασιατικής καταγωγής.

Οι πρώτοι άποικοι που πήγαν στις ΗΠΑ ήταν Βρετανοί. Μετά ακολούθησαν Ολλανδοί, Γερμανοί, Σουηδοί, Νορβηγοί, Γάλλοι, Ισπανοί. Μετά το 1880 προέρχονταν από την Νότια και την Ανατολική Ευρώπη δηλαδή Ιταλοί, Έλληνες, Πολωνοί, Ούγγροι, Ρώσοι κλπ. Με αυτό το κύμα μετανάστευσης πήγαν οι Εβραίοι της Ανατολικής Ευρώπης.

Εκτός από τους ελληνικής καταγωγής Αμερικάνους, είναι πολλοί περισσότεροι ιταλικής καταγωγής, ίσως επειδή η Ιταλία είναι μεγαλύτερη χώρα με περισσότερους κατοίκους. Συμπληρωματικά στην μεγάλη επιρροή της ισπανικής κουλτούρας και νοοτροπίας, Ιταλοί και Έλληνες έχουν επίσης επηρεάσει αρκετά την αμερικανική κουλτούρα και νοοτροπία.

Δηλαδή οι Αμερικάνοι παρόλο που είναι γεωγραφικά μακριά, είναι πιο κοντά σε εμάς τους Έλληνες, από άποψη κουλτούρας και νοοτροπίας, από ότι είμαστε εμείς με τους Γερμανούς ή τους Γάλλους. Όμως είναι και πιο κοντά στους Γερμανούς ή τους Γάλλους, σε σχέση με εμάς, διότι είναι το ενδιάμεσο, η κοινή συνισταμένη ευρωπαϊκών πολιτισμών και νοοτροπιών.

Η κουλτούρα και η νοοτροπία των ΗΠΑ είναι πανευρωπαϊκή γιατί εκεί μετανάστευσαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους από όλη την Ευρώπη. Είναι ένα χωνευτήρι ευρωπαϊκών πολιτισμών. Η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν να επιβάλλουν στην ΕΕ γαλλογερμανική κουλτούρα και νοοτροπία που δεν είναι πανευρωπαϊκή ενώ η αμερικανική είναι πανευρωπαϊκή.

Κύρια Σημεία

Scroll to Top