Ελληνικό το Βυζάντιο;

Ελληνικό το Βυζάντιο;

Ενώ σωστά δίνουμε μεγάλη αξία στην Αρχαία Ελλάδα, όπως εξάλλου κάνει κι όλος ο κόσμος, δεν δίνουμε σημασία στο Βυζάντιο που ήταν επίσης ένα σημαντικό τμήμα της ελληνiκής ιστορίας. Υπάρχει η λανθασμένη άποψη από αρκετούς πως το Βυζάντιο ήταν ρωμαϊκό. Σίγουρα δεν ήταν ρωμαϊκό. Αν δεν ήταν ρωμαϊκό, μήπως ήταν ελληνικό; Περίπου αλλά όχι ακριβώς.

Οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Ρωμαίων και Ελλήνων ξεκίνησαν το 215 πΧ. Η μάχη της Πύδνας το 168 πΧ καθόρισε την κατάκτηση της Μακεδονίας και η μάχη της Λευκόπετρας, το 146 πΧ, την κατάκτηση της υπόλοιπης Ελλάδας. Η αρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έγινε επί Οκταβιανού, το 31 πΧ. Ο διαχωρισμός της σε ελληνική Ανατολή και λατινική Δύση, ξεκίνησε επί Διοκλητιανού το 286 μΧ και οριστικοποιήθηκε το 395 μΧ.

Το 330 μΧ, ο Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που είχε ενωθεί για λίγο, στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτό το διάστημα, η Ρώμη ήταν υπό την Κωνσταντινούπολη. Στην συνέχεια, το Βυζάντιο και η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν είχαν καμία σχέση. Η αρχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας θεωρείται το 330 μΧ ή το 395 μΧ.

Οι κάτοικοι του Βυζαντίου ήταν στους δύο πρώτους αιώνες ελληνικά φύλα ή συγγενή. Στην περιοχή των Βαλκανίων και της Τουρκίας κατοικούσαν Έλληνες, Ιλλυριοί και Θράκες. Οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου προέρχονταν από τις διάφορες περιοχές της Αυτοκρατορίας. Αρκετές περιοχές της Αυτοκρατορίας ήταν τόποι καταγωγής Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.

Ενδεικτικά αναφέρονται Μοισία, Παννονία, Κωνσταντινούπολη, Θράκη, Δακία, Ισαυρία, Καππαδοκία, Φρυγία, Παφλαγονία, Βιθυνία. Η Μοισία ήταν στα βόρεια Βαλκάνια και επεκτεινόταν σε Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία. Η Παννονία ήταν δίπλα στην Μοισία και καταλάμβανε Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Σερβία, Αυστρία, Σλοβακία. Ισαυρία, Καππαδοκία, Φρυγία, Παφλαγονία, Βιθυνία ήταν στη Μικρά Ασία. 

Η Μοισία κατοικούνταν από Θράκες, Δάκες και Ιλλυριούς. Η Παννονία αρχικά κατοικούνταν από Ιλλυριούς που αναμείχθηκαν με Θράκες και Δάκες. Οι Δάκες που κατοικούσαν στην Δακία, ήταν θρακικό φύλλο, όπως και οι Γέτες. Κάποιοι θεωρούν πως οι Θράκες ήταν ελληνικό φύλλο. Ακόμη και να μην συνέβαινε αυτό, Θράκες και Ιλλυριοί ήταν συγγενικά φύλα με τα ελληνικά.

Δηλαδή τα ελληνικά φύλα και συγγενή, ξεκινούσαν από την Κύπρο και την Μικρά Ασία και έφθαναν μέχρι την Σλοβακία και την Ουκρανία. Επειδή το Βυζάντιο ήταν ενιαίο κράτος, οι μετακινήσεις εντός ήταν πιο εύκολες και ο κάτοικοι αναμείχθηκαν μεταξύ τους. Πέρα από γεγονός πως ήταν συγγενή φύλα, αναμείχθηκαν όταν βρέθηκαν να ζουν στην ίδια Αυτοκρατορία, την Βυζαντινή.

Οι Ρωμαίοι έστειλαν στρατεύματα αλλά δεν μετανάστευσαν. Έτσι η επιμειξία με Ρωμαίους ήταν πολύ μικρή. Αντίθετα η ειρηνική μετανάστευση των Σλάβων στο Βυζάντιο, έγινε μαζικά και ξεκίνησε τον 6ο μΧ αιώνα. Οι πρώτοι πληθυσμοί, τα ελληνικά και συγγενή φύλα, άρχισαν να αναμειγνύονται αρχικά με Σλάβους. Τον 7ο μΧ αιώνα εγκαταστάθηκαν οι Βούλγαροι. Οι πρώτοι ήταν τουρκικής καταγωγής αλλά σλαβοποιήθηκαν.

Στις παρυφές του Βυζαντίου, στα βόρεια, από τον 7ο μΧ αιώνα, άρχισαν να έρχονται οι Ούγγροι που αρχικά ήταν συγγενές φύλο με τους Τούρκους. Τον 7ο μΧ αιώνα βρισκόντουσαν στην βόρεια Ρουμανία και νότια Ουκρανία. Στη συνέχεια, μέσα σε δύο αιώνες προωθήθηκαν στην σημερινή Ουγγαρία. Και αυτοί αναμείχθηκαν με τους πληθυσμούς που κατοικούσαν στην περιοχή.

Τα ποσοστά των Σλάβων που μετανάστευσαν ήταν σημαντικά, σε σχέση με τους αρχικούς πληθυσμούς που διέμεναν στο Βυζάντιο δηλαδή ελληνικά και συγγενή φύλα. Για αυτό σήμερα, σε χώρες όπως η Σερβία και η Βουλγαρία, έχουμε πάνω από 40% σλαβικά ποσοστά. Στην Κροατία είναι ακόμη ψηλότερα. Στην Ελλάδα είναι 25% ενώ στην Τουρκία χαμηλότερα. Στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων όπως και σε Ουγγαρία - Αυστρία είναι μεταξύ 25% και 50%.

Η γλώσσα του Βυζαντίου ήταν ελληνική και η κουλτούρα ελληνιστική. Η θρησκεία ήταν ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός. Οι κάτοικοι και η διοίκηση, στους πρώτους αιώνες ήταν ελληνικά φύλλα ή συγγενή. Στην συνέχεια αναμείχθηκαν με Σλάβους και λίγο με Βούλγαρους και Ούγγρους. Ενώ δεν μπορούμε να πούμε πως το Βυζάντιο ήταν καθαρά ελληνικό, ήταν αρκετά ελληνικό. Στο δεύτερο μισό της διάρκειας του, ήταν ελληνοσλαβικό.

Για πολλούς αιώνες ήταν η πιο αναπτυγμένη οικονομικά και τεχνολογικά περιοχή του πλανήτη που ήταν επίσης ισχυρή στρατιωτικά. Το Βυζάντιο είχε αναπτύξει πολύ στενές εμπορικές, πολιτικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές σχέσεις με τους Ρως του Κιέβου. Από αυτούς προέρχονται οι σημερινοί Λευκορώσοι, Ρώσοι και Ουκρανοί.

Κύρια Σημεία

Scroll to Top