Επιμειξία Ανατολικής Ευρώπης
Επιμειξία Ανατολικής Ευρώπης
Στην περιοχή που ξεκινάει νότια από Κρήτη, Κύπρο, Μικρά Ασία και φθάνει βόρεια μέχρι Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία, Ουκρανία κατοικούσαν αρχικά ελληνικά φύλα και συγγενή. Το Βυζάντιο κράτησε 11 αιώνες. Είναι περίεργο ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αν και το Βυζάντιο διήρκεσε πολύ περισσότερο.
Γενικά, είχε καλές σχέσεις με τους Σλάβους και τους επέτρεπε να εγκατασταθούν ειρηνικά στην επικράτειά της. Τα σλαβικά γονίδια υπάρχουν σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Ξεκίνησαν από την περιοχή της σημερινής Λευκορωσίας και εξαπλώθηκαν. Το ποσοστό σλαβικών γονιδίων γίνεται χαμηλότερο καθώς κινούμαστε από βορρά προς νότο.
Το ποσοστό των σλαβικών γονιδίων σύμφωνα με την Eupedia είναι από υψηλότερο προς χαμηλότερο σε : Λευκορωσία, Πολωνία, Κροατία, Ουκρανία, Ρωσία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Σερβία, Λιθουανία, Τσεχία, Ρουμανία, Λετονία, Εσθονία, Ουγγαρία, Αυστρία, Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία, Φινλανδία. Στη Λευκορωσία από όπου προέρχονται οι Σλάβοι, το ποσοστό των σλαβικών γονιδίων είναι περίπου 70%. Στη Σερβία και στη Βουλγαρία πλησιάζει το 50% ενώ στην Ελλάδα είναι 25%.
Υπάρχει μια έκφραση «una faccia una razza» (μία φάτσα μια φυλή) για Έλληνες και Ιταλούς. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, οι σύγχρονοι Έλληνες είναι πιο κοντά φυλετικά με τους Ούγγρους παρά με τους Ιταλούς. Ακόμη πιο κοντά είναι με τους Βαλκάνιους. Η έκφραση ισχύει για τους Ιταλούς και τους Πορτογάλους.
Η Ουγγαρία βρίσκεται στις παρυφές των Βαλκανίων. Η λέξη Ούγγρος μπορεί να προήλθε από το τουρκικό On-Ogur που σημαίνει δέκα βέλη ή δέκα φυλές. Οι ουραλικές γλώσσες είναι τα φινλανδικά και τα ουγγρικά. Τα τουρκικά είναι αλταϊκές γλώσσες. Οι αλταϊκές - ουραλικές γλώσσες είναι μια ευρεία οικογένεια συγγενών γλωσσών. Υπάρχει μια βάσιμη θεωρία πως οι πρώτοι Ούγγροι και οι πρώτοι Φινλανδοί κατάγονταν από την περιοχή μεταξύ των οροσειρών Αλτάι και Ουραλίων, δυτικά του ποταμού Γενισέι, την σημερινή Δυτική Σιβηρία.
Οι Τούρκοι προέρχονταν από την περιοχή Αλτάι, όπου συγκλίνουν το Καζακστάν, η Μογγολία και η Ρωσία. Ο σημερινός λαός των Αλτάι ή Αλταίοι είναι μια τουρκική εθνότητα που ζει στην Αλταϊκή Δημοκρατία της Ρωσίας, στην περιοχή Αλτάι. Τα ιαπωνικά και τα κορεατικά είναι μακροαλταϊκές γλώσσες. Μια θεωρία προτείνει ότι μπορεί να υπήρχε κάποια φυλετική σχέση, αρκετές χιλιετίες πριν. Ο όρος αλταϊκές - ουραλικές φυλές είναι δανεικός όρος από τις γλώσσες.
Ως αλταϊκές - ουραλικές ή δυτικοσιβηρικές φυλές ορίζονται εκείνες οι ασιατικές φυλές που μιλούσαν αλταϊκές - ουραλικές γλώσσες. Φινλανδοί, Ούγγροι, Τούρκοι, Βούλγαροι κατάγονταν από τις στέπες της Ασίας που βρίσκονται ανατολικά της Ουραλίων, βόρεια του Καυκάσου και της οροσειράς Αλτάι. Βέβαια, το σημερινό φυλετικό μείγμα σε αυτές τις χώρες είναι πολύ διαφορετικό.
Όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι ήρθαν στο Βυζάντιο, οι κάτοικοι ήταν κυρίως ελληνικές ή συγγενείς φυλές αναμεμειγμένες με σλαβικά φύλα και λίγο με Βούλγαρους και Ούγγρους. Οι Οθωμανοί κατέκτησαν τελικά το Βυζάντιο και αναμείχθηκαν με Έλληνες και Σλάβους που κατοικούσαν στην περιοχή. Οι σύγχρονοι κάτοικοι στα Βαλκάνια (και την Τουρκία) προέρχονται κυρίως από κατοίκους του Βυζαντίου. Είναι ελληνικά ή συγγενή φύλα ανακατεμένα με Σλάβους και λίγο με Τούρκους, Βούλγαρους και Ούγγρους.
Όλα αυτά μπορεί να ρίξουν φως στο πώς δημιουργήθηκε η φυλετική μείξη στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό που έχει σημασία είναι το σημερινό φυλετικό μείγμα σε κάθε χώρα. Οι πρώτοι Τούρκοι, Βούλγαροι, Ούγγροι και Φινλανδοί μπορεί να προέρχονταν από τις στέπες της Δυτικής Σιβηρίας, αλλά το μείγμα φύλων - φυλών είναι πολύ διαφορετικό σήμερα. Οι σημερινοί Βούλγαροι είναι σχεδόν 50% Σλάβοι και οι σημερινοί Ούγγροι λίγο λιγότερο από αυτό.
Στην Ανατολική Ευρώπη μπορούμε να ορίσουμε τέσσερις ομάδες που είναι φυλετικά κοντινές. Είναι επίσης γεωγραφικά κοντά : α) Βαλκάνια και Τουρκία β) Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία γ) Λευκορωσία, Ουκρανία και Πολωνία δ) Βαλτικές χώρες. Η Ρωσία βρίσκεται κοντά και στις δύο ομάδες γ και δ. Η Ρωσία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν σχετικά μεγάλα ποσοστά του φινλανδικού γονιδίου N που είναι πολύ υψηλό στη Φινλανδία.
Η Φινλανδία έχει επίσης υψηλό ποσοστό σκανδιναβικών γονιδίων, αλλά το φινλανδικό γονίδιο είναι σχεδόν διπλάσιο, περίπου. 60-65%. Η Ουγγαρία είναι φυλετικά πιο κοντά στην Αυστρία και η Τσεχία στη Σλοβακία. Είναι λογικό γιατί η Αυστροουγγαρία και η Τσεχοσλοβακία ήταν μια χώρα. Η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην Αλβανία, η Ρουμανία στη Βουλγαρία. Η Σερβία βρίσκεται φυλετικά μεταξύ Αλβανίας και Ουγγαρίας. Η Τουρκία είναι πιο κοντά στην Ελλάδα.