Επιζήμιες ΕΕ-Ευρωζώνη

Επιζήμιες ΕΕ - Ευρωζώνη

Η προπαγάνδα ΕΕ - ΝΤΠ παρουσιάζει την συμμετοχή στην ΕΕ ως επωφελή. Η πραγματικότητα είναι το αντίθετο και εξηγείται με σχετικά απλά οικονομικά. Μπορεί να μην φαίνονται απλά στον μέσο πολίτη αλλά για τους οικονομολόγους είναι βασικές έννοιες. Θα προσπαθήσουμε να τις εξηγήσουμε ώστε να γίνουν αντιληπτές από τον μέσο πολίτη.

Τώρα θα εξηγήσουμε κάπως επιγραμματικά γιατί η ΕΕ και η Ευρωζώνη είναι επιζήμιες και για ποιες χώρες είναι επιζήμιες. Στην συνέχεια θα εξηγήσουμε καλύτερα τις διάφορες έννοιες ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό από τον μέσο πολίτη. Επίσης θα αναφέρουμε επιγραμματικά πως οι ευρωπαϊστές παραπλανούν τους πολίτες, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση πως η οικονομία πηγαίνει καλά και πως δήθεν ωφελούνται από την συμμετοχή σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

Στην πραγματικότητα η οικονομία, η χώρα και οι πολίτες ζημιώνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Οι χώρες που βρίσκονται πιο χαμηλά ως προς το οικονομικό επίπεδο, έχουν χαμηλότερη παραγωγικότητα. Έτσι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους είναι λιγότερο ανταγωνιστiκά, σε σχέση με τις χώρες που έχουν ψηλότερο οικονομικό επίπεδο.

Το μοντέλο της ΕΕ έχει ελεύθερες αγορές. Έτσι τα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και οι πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες των πιο πλούσιων χωρών, παίρνουν μερίδιο από τις αγορές των πιο φτωχών χωρών ενώ αυτές δεν μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο στις αγορές των πιο πλούσιων χωρών. Κατ' αυτό τον τρόπο, οι πιο φτωχές χώρες φτωχαίνουν ενώ οι πιο πλούσιες πλουτίζουν σε βάρος τους.

Επί δεκαετίες μας υπόσχονται σύγκλιση με τις πιο πλούσιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο διότι οι πιο πλούσιες χώρες πλουτίζουν σε βάρος των πιο φτωχών χωρών δηλαδή οι πλούσιες γίνονται πλουσιότερες και οι φτωχές φτωχότερες. Το μοντέλο της ΕΕ είναι τέτοιο ώστε αντί για την σύγκλιση που μας υπόσχονταν να συμβαίνει απόκλιση.

Ένα όπλο των φτωχότερων χωρών είναι το εγχώριο νόμισμα. Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται κυρίως από την παραγωγικότητα και το επίπεδο τιμών. Το επίπεδο τιμών επηρεάζεται σημαντικά από την συναλλαγματική ισοτιμία. Δεν είναι όμως ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει το επίπεδο τιμών. Δεν υπάρχει ίδιο επίπεδο τιμών σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Ακόμη και στην ίδια χώρα, μπορεί να έχουμε περιοχές με διαφορετικά επίπεδα τιμών.

Πάντως η συναλλαγματική ισοτιμία είναι o σημαντικότερος παράγοντας για το επίπεδο τιμών. Το εγχώριο νόμισμα είναι ένα τελευταίο όπλο που έχουν οι φτωχότερες λιγότερο παραγωγικές χώρες της ΕΕ, απέναντι στις πλουσιότερες πιο παραγωγικές. Όσες λιγότερο παραγωγικές χώρες συμμετέχουν στην Ευρωζώνη, έχουν απεμπολήσει αυτό το τελευταίο όπλο που διαθέτουν.

Οι τρεις πιο φτωχές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι από το τέλος, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σλοβακία. Η Βουλγαρία είναι εκτός Ευρωζώνης και έτσι η Ελλάδα είναι η πιο φτωχή χώρα της Ευρωζώνης. Ο σωστός τρόπος μέτρησης του οικονομικού επιπέδου είναι με το κατά κεφαλή εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (GDP per capita ppp).

Για φτωχότερες και λιγότερο παραγωγικές χώρες είναι επιζήμια η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν μάλιστα είναι και στην Ευρωζώνη, καθιστά την συμμετοχή άκρως επιζήμια. Δηλαδή είναι και τα δύο προβληματικά. Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι από μόνη της προβληματική και η συμμετοχή στην Ευρωζώνη επιτείνει το πρόβλημα και κάνει την συμμετοχή άκρως προβληματική. Σε γενικές γραμμές, οι πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης είναι στην Ανατολική Ευρώπη.  

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε ένα γκρουπ όπως οι Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις πιο πλούσιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αν οι ηγέτες τους γνώριζαν στοιχειώδη οικονομικά. Μια άλλη εξήγηση είναι πως γνωρίζουν στοιχειώδη οικονομικά και συνειδητά ζημιώνουν τις χώρες τους για να ωφελήσουν τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Εκμεταλλεύονται την άγνοια των πολιτών σε οικονομικά ζητήματα και χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα όπως πχ το επίπεδο τιμών, τους ρυθμούς ανάπτυξης, την πλαστή ευημερία με δανεικά, για να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους.

Έτσι δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως οι συμμετοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη είναι επωφελείς ενώ είναι επιζήμιες. Για να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο πολύ επιζήμιο είναι, θα πρέπει να εξηγήσουμε κάποιες οικονομικές έννοιες. Θα τις κάνουμε όσο το δυνατόν πιο κατανοητές γίνονται. Όσοι τις καταλάβουν δεν θα πέφτουν πλέον θύματα των ευρωπαϊστών Νεοταξιτών. Δεν θα μπορούν να τους παραπλανούν και να κάνουν το μαύρο-άσπρο και την νύχτα-μέρα.

Κύρια Σημεία

Scroll to Top