Φύλα Ευρώπης

Φύλα Ευρώπης

Υπάρχουν τέσσερις μεγάλες φυλές, Λευκοί/Καυκάσιοι, Μογγολοειδείς/Ασιάτες, Νεγροειδείς/Μαύροι και Αυστραλοειδής. Σε κάθε φυλή υπάρχουν υπό-φυλές και φύλα. Στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη έχουμε μείγμα φύλων αλλά διαφορετικών. Στη Δυτική Ευρώπη όλα τα φύλα είναι Καυκάσια ενώ στην Ανατολική υπάρχουν κάποια Ασιατικά.

Οι Ανατολικοευρωπαίοι αναμειγνύονται περισσότερο με την ασιατική φυλή, σε σύγκριση με τους Δυτικοευρωπαίους. Το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική. Οι ιθαγενείς της ηπείρου, οι Ινδιάνοι, ανήκουν στην Ασιατική/Μογγολοειδή φυλή. Σε Κεντρική και Νότια Αμερική προκύπτει μεγαλύτερη η μείξη με τους Ινδιάνους.

Υπάρχει ανάμειξη φύλων στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά σε κάθε περιοχή αναμειγνύονται διαφορετικά φύλα. Στη Δυτική Ευρώπη προέκυψε ένα μείγμα ρωμαϊκών, κελτικών και γερμανικών φύλων. Στην Ανατολική Ευρώπη υπάρχει ανάμειξη ελληνικών ή συγγενών, σλαβικών και αλταϊκών - ουραλικών ή δυτικό-σιβηρικών. Θα εξηγήσουμε πώς προέκυψε το μείγμα των φύλων στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Δυτική.

Αναμείχθηκαν κελτικά, γερμανικά και ρωμαϊκά φύλα. Τα ρωμαϊκά φύλα ήταν στην Ιταλία, τα γερμανικά στην Σκανδιναβία και Βόρεια Γερμανία και η υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη ήταν Κελτική. Οι Κέλτες πιθανότατα προήλθαν από τη σημερινή Ελβετία και τη γύρω περιοχή. Τα γερμανικά φύλα πιθανότατα κατάγονταν από τη Σκανδιναβία και πιο συγκεκριμένα, τη Δανία, τη Νότια Σουηδία και τις νότιες ακτές της Νορβηγίας. Για αιώνες βρίσκονταν στο νότιο τμήμα της Σκανδιναβίας και στο βόρειο της Γερμανίας.

Για τους 3-4 αιώνες που διήρκεσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υπήρχε ανάμειξη με Ρωμαίους σε όλη την Ευρώπη αλλά περισσότερο στην Δυτική. Τα γερμανικά φύλα κινήθηκαν κυρίως προς τα νότια και τα δυτικά, όπου ζούσαν κελτικές και ρωμαϊκές φυλές. Αγγλοσάξονες, Νορμανδοί, Φράγκοι, Λομβαρδοί, Βησιγότθοι ήταν γερμανικές φυλές. Οι Αγγλοσάξονες κατέκτησαν την Αγγλία, οι Νορμανδοί και οι Φράγκοι τη Γαλλία, οι Λομβαρδοί τη Βόρεια Ιταλία και οι Βησιγότθοι την Ισπανία. Οι Νορμανδοί κατέκτησαν τη Βρετανία δια μέσου της Γαλλίας. Οι Βίκινγκς έκαναν συχνά επιδρομές στα βρετανικά νησιά και μάλιστα εγκαταστάθηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο Ιταλοί είναι πιο κοντά φυλετικά στους Πορτογάλους. Γάλλοι, Ολλανδοί, Βέλγοι, Άγγλοι είναι κοντά φυλετικά. Οι Άγγλοι είναι επίσης κοντά σε Σκωτζέζους, Ιρλανδούς, Ουαλούς. Οι Άγγλοι έχουν περισσότερα γερμανικά (σαξονικά και σκανδιναβικά) γονίδια από τους υπόλοιπους Βρετανούς. Οι αρχαίοι Βρετανοί ήταν Κέλτες. Οι Γερμανοί είναι κοντά στους Δανούς και οι Σουηδοί με τους Νορβηγούς. Αυτές οι τέσσερις χώρες έχουν υψηλά ποσοστά γερμανικών (σαξονικών και σκανδιναβικών) γονιδίων.

Το Βυζάντιο ήταν η συνέχεια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στη μεγαλύτερη έκτασή του περιλάμβανε Ιταλία, Νότια Ισπανία, Βόρεια Αφρική, Συρία, Λίβανο και Ισραήλ. Το Βυζάντιο βρισκόταν κυρίως στα Βαλκάνια και την Τουρκία. Οι κάτοικοι του Βυζαντίου ήταν κυρίως οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή, πριν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ. κατάγονταν κυρίως από ελληνικές ή συγγενείς φυλές. Στα σημερινά Βαλκάνια και στην Τουρκία, πρώτα υπήρχαν ελληνικά φύλα ή συγγενή, Ιλλυριοί, Θράκες Παίονες, Δάκες, Γέτες. Οι κύριες φυλές ήταν Έλληνες, Ιλλυριοί, Θράκες. Οι Παίονες ήταν ιλλυρικής, θρακικής ή ελληνικής καταγωγής. Οι Δάκες και οι Γέτες ήταν Θράκες.

Οι Σλάβοι βρίσκονταν στη Βορειοανατολική Ευρώπη. Προέρχονταν από τη σημερινή Λευκορωσία και τις γύρω περιοχές. Είχαν κάποια μίξη με Βίκινγκς. Από τον 6ο αιώνα μ.Χ., οι Σλάβοι μετανάστευσαν ειρηνικά στο Βυζάντιο, σε μεγάλους αριθμούς και αναμείχθηκαν με τους προγενέστερους πληθυσμούς που ήταν ελληνικά ή συγγενή φύλα.

Οι πρώτοι Βούλγαροι ή Πρωτοβούλγαροι, ήταν τουρκικής καταγωγής. Εγκαταστάθηκαν στο Βυζάντιο γύρω στον 7ο αιώνα μ.Χ. Αναμείχθηκαν με ελληνικά ή συγγενή και σλαβικά φύλα. Τελικά σλαβικοποιήθηκαν. Η μετανάστευση των Ούγγρων δυτικά έγινε μέσα σε πολλούς αιώνες. Εμφανίστηκαν στις παρυφές του Βυζαντίου, στα βόρεια, τον 7ο μΧ αιώνα. Συγγενείς φυλετικά με τους Ούγγρους ήταν οι πρώτοι Φινλανδοί.

Οι Σελτζούκοι Τούρκοι εμφανίστηκαν στα ανατολικά του Βυζαντίου γύρω στον 10ο μΧ αιώνα. Ακολούθησαν οι Οθωμανοί Τούρκοι. Τελικά κατέκτησαν το Βυζάντιο. Σε αντίθεση με τους Ρωμαίους που έστειλαν μόνο στρατεύματα, οι Τούρκοι μετανάστευσαν από την περιοχή Αλτάι. Έτσι υπήρξε επιμειξία των προηγούμενων πληθυσμών που ήταν ελληνικά φύλλα ή συγγενή, Σλάβοι, Βούλγαροι και Ούγγροι με τους Τούρκους. Στη βόρεια Ανατολική Ευρώπη αναμείχθηκαν σλαβικά με ουραλικά φύλα.

Κύρια Σημεία

Scroll to Top