Κατάρτιση και λογική

Κατάρτιση και λογική

Οι υπέρμαχοι του εμβολιασμού και των αυστηρών μέτρων θεωρούν πως οι αντίθετοι ή σκεπτικοί είναι λιγότερο μορφωμένοι, λιγότερα επιστημονικά καταρτισμένοι ή λιγότερο λογικοί. Ίσως όμως κάποιοι να είναι περισσότερο καταρτισμένοι και περισσότερο λογικοί και σε αυτό να οφείλεται η σκεπτική ή αντίθετη στάση τους. Έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν πως οι πιθανότητες να πεθάνει κανείς από τροχαίο είναι μεγαλύτερες από το να πεθάνει από Covid 19. Γιατί λοιπόν να μην απαγορέψουν όλα τα τροχοφόρα;

Επίσης είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες θανάτου από έμφραγμα. Γιατί δεν απαγορεύουν όλες τις τροφές που προκαλούν έμφραγμα; Κάποιες χώρες είχαν λιγότερο αυστηρά μέτρα και μια πιο σκληρή γραμμή στο θέμα των θανάτων από τον covid 19. Ακολούθησαν την λογική πως αφού δεν καταργούμε τα τροχοφόρα για να εξαλείψουμε τους θανάτους από τα τροχαία, έτσι δεν πρέπει να καταστρέψουμε την οικονομία με τα lockdown για να μειώσουμε τους θανάτους από covid 19.

Και με τα αυστηρά μέτρα πέθανε ένα ποσοστό. Χωρίς τα αυστηρά μέτρα αυτό το ποσοστό θα ήταν μεγαλύτερο. Από την μία είναι η καταστροφή της οικονομίας και η μεγάλη αναστάτωση στην ζωή των ανθρώπων και από την άλλη η διαφορά του ποσοστού θανάτων με ή χωρίς τα αυστηρά μέτρα. Επίσης ένα άλλο σκεπτικό μπορεί να υπάρχει στο θέμα του εμβολιασμού που να μην είναι λιγότερο λογικό ή καταρτισμένο.

Είναι θέμα πιθανοτήτων και όσοι γνωρίζουν το αντικείμενο των πιθανοτήτων ίσως είναι σε θέση να το αξιολογήσουν καλύτερα. Ποιες είναι πιθανότητες άσχημων επιπλοκών ή θανάτου από την νόσηση; Ποιες είναι οι πιθανότητες άσχημων επιπλοκών ή θανάτου από τον εμβολιασμό; Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη πως ενώ όποιος αποφασίσει οριστικά να κάνει το εμβόλιο έχει πιθανότητα 100% να κάνει το εμβόλιο, οι πιθανότητες νόσησης είναι αρκετά χαμηλότερες από το 100%.

Εξαρτάται από τον τρόπο που ζει και συμπεριφέρεται ο κάθε άνθρωπος. Πρέπει δηλαδή οι πιθανότητες άσχημων επιπλοκών ή θανάτου από το εμβόλιο, να συγκριθούν με το γινόμενο των πιθανοτήτων νόσησης επί των πιθανοτήτων άσχημων επιπλοκών ή θανάτου από την νόσηση. Έτσι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νοσήσαντες αποκτούν καλύτερα αντισώματα, ίσως είναι πιο επιστημονικά καταρτισμένη η αποφυγή του εμβολίου, ειδικά για ομάδες χαμηλού κινδύνου.

Μπορεί να υπεισέρχεται και πολιτικό κριτήριο. Ο εμβολιασμός μειώνει τον αριθμό των κρουσμάτων. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανάλογος με τον αριθμό αυτών που καταλήγουν στις ΜΕΘ. Όσοι περισσότεροι εμβολιάζονται, τόσο λιγότεροι καταλήγουν στις ΜΕΘ και απομακρύνεται για την κυβέρνηση ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΕΣΥ. Πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι πρόβλημα της κυβέρνησης και όσοι είναι αντίθετοι στην κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους θα προτιμήσουν τον μη εμβολιασμό.

Έχουν σε τέτοιο σημείο κάνει πλύση εγκεφάλου στους πολίτες που έχουν χάσει την ικανότητα να κάνουν απλές σκέψεις. O covid 19 είναι σαν μία βαριά γρίπη. Οι περισσότεροι τον περνούν χωρίς συμπτώματα ή με συμπτώματα γρίππης. Ένα μικρό ποσοστό έχει άσχημες επιπλοκές και από αυτούς ένα ελάχιστο ποσοστό πεθαίνει.

Όταν δεν υπήρχε η προστασία από το εμβόλιο έπρεπε να προστατευτούν αυτοί που δυνητικά θα πέθαιναν. Από την στιγμή που βγήκε το εμβόλιο δεν χρειαζόταν να πάρουν κανένα μέτρο και ούτε να υποχρεώσουν κανένα να εμβολιαστεί. Έπρεπε βέβαια πρώτα να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε όσοι επιθυμούσαν να εμβολιαστούν να το κάνουν.

Από εκεί και πέρα δεν χρειαζόταν κάποια μέτρα. Όσοι θέλουν να προστατευτούν εμβολιάζονται. Όσοι δεν ενδιαφέρονται να προστατευτούν για οποιουσδήποτε λόγους δεν εμβολιάζονται. Ποιους προσπαθεί να προστατεύσει η κυβέρνηση; Οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι και οι ανεμβολίαστοι, αν θέλουν να προστατευτούν έχουν τον τρόπο.

Εκτός κι αν το εμβόλιο δεν προστατεύει από τον ιό. Τότε ποιος είναι ο σκοπός του; Έτσι πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν διάφορες θεωρίες γιατί αυτά που λέει και κάνει η κυβέρνηση δεν στέκουν. Μήπως ο σκοπός των lock down είναι να καταστρέψουν την οικονομία και πολλές επιχειρήσεις ώστε ή να τις αγοράσουν οι επιτήδειοι ή να πάρουν το μερίδιο αγοράς τους; Έχει διατυπωθεί και αυτή η άποψη που ούτε δέχομαι αλλά ούτε απορρίπτω.

Κύρια Σημεία

Scroll to Top