Λύσεις Αντί – ΝΤΠ

Λύσεις Αντί-ΝΤΠ

Το Παλαιστινιακό πρόβλημα υφίσταται από το 1948 που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Πρόσφατα αναβίωσε έντονα. Το Κυπριακό υπάρχει από το 1974. Το Ουκρανικό ξεκίνησε περίπου το 2014 και πρόσφατα εξελίχθηκε δριμύτερο. Όλα ανάγονται σε παλαιότερες εποχές, σε διεκδικήσεις εδαφών από διαφορετικές εθνότητες. Οι τρεις περιπτώσεις έχουν αρκετές ομοιότητες.

Η ΝΤΠ δεν εξηγεί που βρίσκεται το πρόβλημα της Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν είναι έθνος αλλά περιοχή όπως και η Κύπρος δεν είναι έθνος αλλά νησί. Η περιοχή της Ουκρανίας διεκδικούνταν στα βάθη των αιώνων από Ρώσους και Πολωνούς. Δεν υπάρχουν Ουκρανοί ως έθνος αλλά είναι Ρώσοι, Πολωνοί, λίγοι Ούγγροι και πιθανώς και άλλες εθνότητες.

Στην διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, χαρίστηκαν ρωσικά εδάφη στην Ουκρανία καθώς και οι δύο χώρες βρίσκονταν στην ίδια Ένωση. Τότε δεν φανταζόντουσαν πως η ΕΣΣΔ θα διαλυόταν. Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Δυτικοευρωπαίοι υποσχέθηκαν στη Ρωσία πως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν θα γινόντουσαν μέλη του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως το καταστροφικό σχέδιο της ΝΤΠ προβλέπει πως όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός από Ρωσία και Λευκορωσία που θα βρίσκονται στην Ασιατική. Είναι ένα από τα προβλήματα του άκρως ελαττωματικού σχεδίου. Υπάρχουν και πολλά άλλα. Κατ΄ επέκταση, οι χώρες της ΕΕ συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ.

Όταν οι Δυτικοευρωπαίοι έφθασαν στην πόρτα της Ρωσίας δηλαδή στην Ουκρανία, τότε η Ρωσία αντέδρασε με τον γνωστό τρόπο. Όλα τα προβλήματα του βλακώδους Νεοταξικού σχεδίου διορθώνονται με την συμβιβαστική λύση της ΝΤΠ. Ρωσία και Λευκορωσία τοποθετούνται στο γκρουπ 4 με τις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι λεπτομέρειες της σύνθεσης του γκρουπ δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και υπάρχουν πολλά σενάρια.

Πιθανώς να πρέπει να γίνει διαχωρισμός πληθυσμών στην Ουκρανία, των ρωσικής καταγωγής από τους πολωνικής καταγωγής. Μεταξύ αυτών είναι η διαμάχη. Εδώ υπάρχουν τρία ή τέσσερα σενάρια. Στο ένα η Ουκρανία χωρίζεται σε Δυτική και Ανατολική. Στο άλλο παραμένει ενιαία αλλά προσαρτάται ένα τμήμα της στα δυτικά στην Πολωνία και ίσως ένα στα νοτιοδυτικά στην Ουγγαρία.

Στο αντίστροφο σενάριο, προσαρτάται ένα τμήμα της στα ανατολικά στην Ρωσία. Υπάρχει και η περίπτωση να πάψει να υφίσταται Ουκρανία και να προσαρτηθούν τμήματα της σε Πολωνία, Ουγγαρία, Ρωσία και ίσως και σε άλλες χώρες, αν υπάρχουν και άλλες εθνότητες σε αξιόλογα ποσοστά. Το τελευταίο σενάριο πιθανότατα θα εφαρμοστεί στην Κύπρο. Και εκεί δεν υπάρχει κυπριακό έθνος αλλά ένα νησί με δύο εθνότητες, Έλληνες και Τούρκους.

Οι Έλληνες Νεοταξίτες υποστηρίζουν το ένα κράτος στην Κύπρο ενώ η Τουρκία την λύση των δύο κρατών. Υπάρχει και η λύση του κανενός κράτους όπου το ελληνικό τμήμα προσαρτάται στην Ελλάδα και το τουρκικό στην Τουρκία. Μάλιστα δεν χρειάζεται να γίνει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να συμβεί κάτι τέτοιο. Βέβαια συνεννόηση θα πρέπει να γίνει ώστε να απoφευχθούν τα προβλήματα.

Για να προσαρτηθεί το ελληνικό τμήμα στην Ελλάδα χρειάζεται μόνο να συμφωνήσουν η Ελλάδα και το ελληνικό τμήμα της Κύπρου, η χώρα που λέγεται Κύπρος. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να συμβεί μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού κράτους που πολλοί θεωρούν ψευδοκράτος. Απαραιτήτως χρειάζεται αποδοχή ή ανοχή από την άλλη πλευρά για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Μια αντίστοιχη περίπτωση έχουμε στο Ισραήλ, όπου και εκεί υπάρχουν δύο εθνότητες, οι Εβραίοι και οι Άραβες. Αρχικά, στην συμβιβαστική λύση της Αντί-ΝΤΠ, το Ισραήλ προβλεπόταν να συμμετέχει στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης. Θα ήταν αρκετά δύσκολο να συμμετέχει στο αραβικό γκρουπ 5 ή στο γκρουπ 8 με Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν. Με την ομαδοποίηση της συμβιβαστικής λύσης, το Ισραήλ διαχωρίζεται από τις γειτονικές χώρες με τις οποίες έχει μέτριες ή κακές σχέσεις.

Λόγω των εξελίξεων, υπάρχει ερωτηματικό για την συμμετοχή του. Το γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης δεν θα ήθελε να έχει κακές σχέσεις με τα δύο γειτνιάζοντα μουσουλμανικά γκρουπ, εξαιτίας του Ισραήλ. Δεν είναι οριστική η μη συμμετοχή του Ισραήλ στο γκρουπ 4 αλλά όσο χειροτερεύει η κατάσταση στην Γάζα, τόσο αυξάνουν ολοένα και περισσότερο οι πιθανότητες να συμβεί.

Η Αντί - ΝΤΠ έχει προβλέψει επίσης και λύση, αν υποθέσουμε πως τελικά συμμετέχει το Ισραήλ. Το πρόβλημα αφορά κυρίως το γκρουπ 4 που θα βρίσκεται το Ισραήλ και το αραβικό γκρουπ 5 καθώς οι Παλαιστίνιοι είναι Άραβες. Μέρος της λύσης είναι να δοθούν κίνητρα ώστε κάποιοι Παλαιστίνιοι να μετοικίσουν οικειοθελώς σε χώρες των γκρουπ 4 και 5 όπως και άλλων γκρουπ. Όμως σίγουρα δεν θα το κάνουν όλοι. Εκεί θα πρέπει να γίνει επίσης διαχωρισμός πληθυσμών με κάποιο τρόπο.

Θα πρέπει να γίνεται πάντοτε διαχωρισμός όταν υπάρχουν διαφορετικές εθνότητες; Όχι αλλά μόνο όταν παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα. Υφίστανται αρκετά παραδείγματα στον κόσμο όπου διαφορετικές εθνότητες κατορθώνουν να συμβιώνουν στην ίδια χώρα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελβετία όπου ιταλικό, γαλλικό και γερμανικό τμήμα, όχι απλώς συμβιώνουν αλλά ευημερούν. Βασικό συμπέρασμα και προφανέστατο είναι πως πρέπει να αναλάβει η Αντί-ΝΤΠ σε διεθνές επίπεδο, για να λυθούν τα περισσότερα, αν όχι όλα τα προβλήματα.

Κύρια σημεία

Scroll to Top