Σχέδιο Β’ με χώρες Κασπίας

Σχέδιο Β' με χώρες Κασπίας

Όταν η Τουρκία έκανε αίτημα συμμετοχής στην ΕΕ δεν υπήρχαν άλλα γκρουπ ενώ τώρα είναι άλλα δύο που θα μπορούσε να συμμετέχει λόγω γεωγραφικής θέσης. Το γκρουπ 5 είναι μόνο αραβικές χώρες και έχει ήδη πληθυσμό 470 εκατομμύρια. Είναι δύσκολο να συμπεριληφθεί. Μπορεί όμως να συμμετέχει στο γκρουπ 8 με Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν. Αν η Τουρκία θα είναι με την Ανατολική Ευρώπη ή με Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν, εξαρτάται από το πως θα αυτοπροσδιοριστεί και τι ρόλο θα θελήσει να διαδραματίσει.

Αν βάζει τον Ισλαμισμό ως πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό και θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο, τότε θα πρέπει να είναι στο γκρουπ 8 των μουσουλμανικών χωρών. Αν είναι στο γκρουπ 4 της Ανατολικής Ευρώπης, θα παίξει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις του γκρουπ, με τα δύο μουσουλμανικά γειτονικά αλλά όχι τόσο σημαντικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο. Αν η Τουρκία είναι στο ίδιο γκρουπ με Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, θα πρέπει τότε να συμμετέχουν οι χώρες της Κασπίας στο γκρουπ 4 της Ανατολικής Ευρώπης.

Είναι μουσουλμανικές και ασιατικής φυλής, κοντά φυλετικά με τους Τούρκους. Η Τουρκία και οι χώρες της Κασπίας συνολικά έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό, 85 - 90 εκατομμύρια. Η περιοχή της Κασπίας δεν είναι Ανατολική Ευρώπη αλλά συνορεύει με την Ανατολική Ευρώπη. Οι χώρες είναι μουσουλμανικές αλλά βρισκόντουσαν στην Σοβιετική Ένωση όπου επίσημα δεν υπήρχαν θρησκείες. Λόγω της Σοβιετικής Ένωσης, έχουν συνηθίσει να συνυπάρχουν με τις υπόλοιπες χώρες που είναι χριστιανικές.

Η Σοβιετική Ένωση ιδρύθηκε το 1922 από έξι χώρες που θεωρούνται ιδρυτικές : Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν. Στην συνέχεια προστέθηκαν και οι άλλες εννέα : Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν. Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, δημιουργήθηκε το γκρουπ CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Χωρών) στο οποίο συμμετείχαν όλες οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εκτός από τις τρεις Βαλτικές.

Από τις χώρες της Κασπίας, πιο ψηλό εισόδημα έχει το Καζακστάν (30,8 Κ), σύμφωνα Παγκόσμια Τράπεζα, για το 2022, σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Είναι περίπου στα επίπεδα της Βουλγαρίας (33,6 Κ). Η Τουρκία (37,3 K) είναι λίγο πιο ψηλά από την Ελλάδα (36,8 K). Αμέσως μετά την Ελλάδα στην κατάταξη είναι η Ρωσία (36,5 Κ). Ακριβώς πάνω από την Τουρκία είναι η Σλοβακία (37,6 Κ).

Το Αζερμπαϊτζάν (17,8 Κ) είναι λίγο πιο κάτω από την Αλβανία (18,6 Κ). Το Τουρκμενιστάν (15,6 Κ) είναι ακριβώς πάνω από την Μολδαβία (15,2 Κ). Ουζμπεκιστάν (9,5 K) Κιργιστάν (6,1 K) Τατζικιστάν (4,9 K) είναι πιο κάτω από την Ουκρανία (12,7 Κ) που είναι η πιο φτωχή χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Οι τρεις τελευταίες βρίσκονται πιο ανατολικά από τις υπόλοιπες χώρες της Κασπίας.

Από άποψη οικονομικού επιπέδου, είναι προτιμότερη η συμμετοχή της Τουρκίας στο γκρουπ 4. Με τις χώρες της Κασπίας, γίνονται πολύ πιο εύκολα τα διαδικαστικά. Από την ΕΕ θα αποσχιστούν δεκατρείς χώρες για να ενωθούν με τις υπόλοιπες δεκατρείς που αυτή την στιγμή δεν αποτελούν γκρουπ. Αν συμμετέχουν οι χώρες της Κασπίας, οι δεκατρείς χώρες που θα αποσχιστούν από την ΕΕ, θα ενωθούν με την CIS και τις λίγες χώρες των Βαλκανίων που είναι εκτός ΕΕ.

Σε γενικές γραμμές, οι χώρες της Κασπίας έχουν αφθονία πηγών ενέργειας. Το Καζακστάν είναι στην ενδέκατη θέση παγκόσμια, στην παραγωγή πετρελαίου και στην όγδοη στην παραγωγή γαιάνθρακα. Στο φυσικό αέριο, το Τουρκμενιστάν είναι στην δέκατη θέση και το Ουζμπεκιστάν στην δέκατη πέμπτη. Το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης ψηλά στην λίστα.

Στο οικονομικό σχέδιο του γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης, προβλέπεται η προμήθεια ενέργειας από αυτές τις χώρες αλλά αν είναι στο ίδιο γκρουπ, το κάνει πιο εύκολο και ενδεχομένως πιο φθηνό. Επομένως δεν μπορούμε να πούμε πως η μία εναλλακτική, της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρα καλύτερη από την άλλη, των χωρών της Κασπίας. Εξαρτάται από το τι θέλουν να κάνουν οι χώρες.

Ίσως οι χώρες της Κασπίας προτιμούν να είναι μαζί με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δηλαδή στο γκρουπ 4. Η Τουρκία θα προτιμήσει να είναι με την Ανατολική Ευρώπη ή με μια ομάδα μουσουλμανικών χωρών (Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν); Με το Ιράν και το Πακιστάν έχει σίγουρα καλές σχέσεις. Το γκρουπ 4 μπορεί θα προχωρήσει είτε με την Τουρκία είτε με τις χώρες της Κασπίας. Αν τελικά είναι οι χώρες της Κασπίας, θα ονομάζεται Κοινοπολιτεία Ανατολικής Ευρώπης και Κασπίας.

Κύρια Σημεία

Scroll to Top