Ξεπερασμένη η ΕΕ
Ξεπερασμένη η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια σοσιαλιστική ουτοπία, δημιούργημα σκέψης ουτοπικών σοσιαλιστών όπως ο Ανρί ντε Σαιντ Σιμόν. Είναι ένα αποτυχημένο πείραμα που ζημίωσε πάρα πολύ την Ελλάδα. Το αρχικό σχέδιο της Νέας Τάξης τοποθετούσε τις ΗΠΑ στην Αμερικανική Ένωση ενώ είναι η φυσική ηγέτιδα της Δύσης και η Δύση είναι κυρίως η Ευρώπη. Δημιουργούσε τέσσερις ηπειρωτικές ενώσεις, Ευρωπαϊκή, Αφρικανική, Ασιατική, Αμερικανική και τις τοποθετούσε κάτω από μία Παγκόσμια κυβέρνηση.
Σε ΗΠΑ και Βρετανία, ένα μεγάλο μέρος της κεντροδεξιάς ήταν πάντοτε σκεπτικοί ή αντίθετοι στο σχέδιο της Νέας Τάξης. Φαίνεται πως αλλάζουν στάση και οι κεντροαριστεροί. Στην Βρετανία με δεδομένο το Brexit, Συντηρητικοί και Εργατικοί υποστηρίζουν μία εναλλακτική παγκοσμιοποίηση γιατί αν προχωρήσει το αρχικό σχέδιο της Νέας Τάξης, μένουν τελείως ξεκρέμαστοι. Αν μάλιστα μαζί με τις ΗΠΑ και τις άλλες αγγλόφωνες χώρες ηγηθούν της Δύσης και έμμεσα παγκόσμια, θα είναι κάτι πολύ θετικό για αυτούς και το θέλουν πολύ.
Επίσης στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη αντίδραση στο σχέδιο της Νέας Τάξης που ευνοεί Γερμανία, Κίνα και λιγότερο Γαλλία σε βάρος των ΗΠΑ. Αυτό το εξέφρασε ο Τραμπ. Η αντίδραση είναι περισσότερο στην βάση του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος αλλά υπάρχει και από ένα μεγάλο μέρος των κεντροαριστερών Δημοκρατικών, κυρίως εργατών που επλήγησαν από την Νέα Τάξη.
Αυτοί έκαναν Πρόεδρο έναν εκτός του πολιτικού συστήματος, τον Τραμπ. Υπάρχει η άποψη που υποστηρίζουν πολλοί Αμερικάνοι πως ο Τραμπ στην πραγματικότητα κέρδισε και τις εκλογές του 2020. Ακόμα και να μην τις κέρδισε, η αντίδραση στην Νέα Τάξη παραμένει ισχυρή και το σημαντικότερο είναι πως ισχυροποιείται όσο περνάει ο καιρός.
Οι Αμερικάνοι επιτέλους άρχισαν να καταλαβαίνουν την παγίδα που τους έστηναν επί δεκαετίες Γερμανοί και Γάλλοι. Είχαν σκοπό να αποκόψουν την φυσική ηγέτιδα δύναμη της Δύσης, τις ΗΠΑ, από το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης δηλαδή την Ευρώπη. Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών προέρχεται από την Ευρώπη. Έχει γίνει ανακάτεμα από ευρωπαϊκές κουλτούρες και νοοτροπίες.
Η αμερικανική κουλτούρα και νοοτροπία είναι σε γενικές γραμμές η κοινή συνισταμένη των ευρωπαϊκών, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Επιπλέον οι ΗΠΑ είναι η πιο προηγμένη, επιστημονικά, οικονομικά και τεχνολογικά χώρα της Δύσης καθώς επίσης με μεγάλη διαφορά η μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό και έκταση και η ισχυρότερη στρατιωτική και οικονομική δύναμη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν τις ΗΠΑ την φυσική ηγέτιδα δύναμη της Δύσης. Όμως οι Γερμανοί και οι Γάλλοι τους έστηναν μία παγίδα επί δεκαετίες, προσπαθώντας να τους αποκόψουν από το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης, την Ευρώπη και να ηγηθούν αυτοί στην θέση των ΗΠΑ.
Η Δύση με την σειρά της είναι το πιο προηγμένο γκρουπ του πλανήτη, οικονομικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς. Συνήθως στην Δύση, εκτός από την Ευρώπη, συμπεριλαμβάνουμε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Κεντρική και Νότιος Αμερική έχουν ευρωπαϊκές επιρροές κυρίως από Ισπανία αλλά δεν θεωρούνται Δυτικές χώρες.
Κάποιοι Αμερικάνοι είχαν αρχικά χάψει το παραμύθι και είχαν πέσει στην παγίδα Γερμανών και Γάλλων. Σταδιακά άρχισαν να αντιλαμβάνονται την παγίδα που τους έστηναν με μαεστρία επί δεκαετίες. Έτσι υπάρχει η άποψη για τροποποίηση του σχεδίου. Της Δύσης ηγούνται οι ΗΠΑ, μαζί με τις αγγλόφωνες χώρες (Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) και η Δύση ηγείται παγκόσμια.
Αντί για τέσσερις ηπειρωτικές Ενώσεις δημιουργούνται περισσότερες, μικρότερες, σχετικά ομοιογενείς, ζώνες οικονομικής κυρίως συνεργασίας, ανεξάρτητων χωρών. Ο κανόνας είναι να βρίσκονται στην ίδια περιοχή της Υφηλίου αλλά μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως Βρετανία – Καναδάς – Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία. Ακριβώς ποιες θα είναι οι ζώνες δεν έχει καθοριστεί αλλά θα είναι αποτέλεσμα συνομιλιών και διαπραγματεύσεων.
Μπορεί πχ να δημιουργηθεί μία ζώνη οικονομικής συνεργασίας Βαλκανίων – Ανατολικής Μεσογείου. Όμως τα πράγματα είναι ακόμη πολύ ρευστά. Υπάρχουν αυτοί που εμμένουν στο παλιό σχέδιο της Νέας Τάξης με τις τέσσερις ηπειρωτικές Ενώσεις. Φαίνεται πλέον ότι υπερισχύουν όσοι υποστηρίζουν μία εναλλακτική παγκοσμιοποίηση, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί πως ακριβώς θα είναι. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ δεν είναι μόνο αποτυχημένη αλλά και τελείως ξεπερασμένη.