Κυριαρχία Τραμπ

Κυριαρχία Τραμπ

Όπως θα έχουν πλέον όλοι καταλάβει, τα κανάλια και τα λοιπά Νεοταξικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παρουσιάζουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της αλήθειας, αυτό που τους συμφέρει. Επιπλέον λένε πολλά ψέματα και παραποιούν την αλήθεια. Ένα γεγονός που έχει εξαφανιστεί από τα κανάλια και τα άλλα Νεοταξικά ΜΜΕ είναι η απόλυτη κυριαρχία του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ.

Επίσης κάτι που αποφεύγουν να αναφέρουν είναι πως τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ είναι οι ενδιάμεσες εκλογές. Αναμένεται μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικάνων. Μετά τις εκλογές θα ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου και μάλιστα στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να έχουν πλειοψηφία περίπου δύο τρίτα (2/3). Την ίδια πλειοψηφία έχουν και στο Ανώτατο Δικαστήριο με έξι (6) Ρεπουμπλικάνους και τρεις (3) Δημοκρατικούς.

Θα είχαν επίσης μεγάλη πλειοψηφία και στην Γερουσία, αν ήταν όλες οι θέσεις προς εκλογή. Οι Γερουσιαστές έχουν θητεία έξι (6) ετών και ανά δύο (2) έτη εκλέγεται το ένα τρίτο (1/3) των θέσεων. Αυτό γίνεται α) παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές και  β) στις ενδιάμεσες εκλογές όπου εκλέγονται όλες οι τετρακόσιες τριάντα πέντε θέσεις (435) της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μετά τις 8 Νοεμβρίου 2022, αναμένεται να έχουμε ένα σημαντικά ενισχυμένο Ρεπουμπλικανικό κόμμα όπου ο Τραμπ θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Θα είναι το αντίστοιχο με το να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα περισσότερους από εκατόν πενήντα ένα (151) βουλευτές. Αν συνέβαινε αυτό στην Ελλάδα θα έπεφτε η κυβέρνηση. Όμως το Αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι διαφορετικό.

Το έχουν κάνει εσκεμμένα έτσι ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη συγκέντρωση εξουσίας. Δεν είναι σπάνιο γεγονός, η αντιπολίτευση να έχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Όμως όταν συμβαίνει αποδυναμώνεται η κυβέρνηση, ειδικά αν προσθέσουμε το γεγονός πως η αντιπολίτευση ήδη ελέγχει με μεγάλη πλειοψηφία το Ανώτατο Δικαστήριο από το οποίο περνούν κάποιες σημαντικές αποφάσεις.

Συνήθως ο Πρόεδρος χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για αρκετές αποφάσεις και οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ θα ελέγχουν το Κογκρέσο. Βέβαια δεν χρειάζεται έγκριση για όλες τις αποφάσεις και έχει την δυνατότητα ο Πρόεδρος να ενεργήσει χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, κάτι που όμως το αποφεύγουν σε γενικές γραμμές όλοι οι Πρόεδροι και κάνουν την υπέρβαση μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Δηλαδή να το πούμε με απλά λόγια, ο Μπάιντεν θα εξακολουθήσει να είναι Πρόεδρος αλλά θα κάνει μόνο αυτά στα οποία συμφωνεί και ο Τραμπ καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν το Κογκρέσο και στους Ρεπουμπλικάνους είναι απόλυτος κυρίαρχος ο Τραμπ. Πολύ πρόσφατα υπήρξε μια ταπεινωτική ήττα, ίσως της μεγαλύτερου εχθρού του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, της Λιζ Τσέινι. Είναι η κόρη του Ντικ Τσέινι που διετέλεσε υπουργός Άμυνας επί πατέρα Μπους και Αντιπρόεδρος επί υιού Μπους.

Αναφέρεται ως ο πιο ισχυρός Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Η κόρη του Λιζ είχε εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές εσωκομματικές εχθρούς του Τραμπ, μάλλον στην σημαντικότερη. Από αρκετά ΜΜΕ στις ΗΠΑ αναφέρεται ως η αρχιεχθρός (archenemy) του Τραμπ. Η Λιζ Τσέινι κατατροπώθηκε με περισσότερο από 30% διαφορά, στις προκριματικές του Ουαιόμινγκ, από την σχετικά άγνωστη Χάριετ Χέιγκμαν που υποστηρίχθηκε όμως από τον Τραμπ.

Στις εκλογές του 2020, ο Τραμπ είχε πάρει 70%, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την Νεμπράσκα όπου είχε πάρει 75%. Το 2014, η Χάριετ Χέιγκμαν, είχε μεγάλη θέση στην προεκλογική εκστρατεία της Λιζ Τσέινι. Δηλαδή ο Τραμπ έκανε αυτό που θα κάνει και η Αντίσταση σε ΕΕ – ΝΤΠ. Πήρε μία που ήταν χαμηλότερα στην ιεραρχία του κόμματος, όχι γιατί δεν το άξιζε αλλά επειδή οι κλίκες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είχαν ανεβάσει την Λιζ Τσέινι και την έβαλε στην θέση της.

Η διαφορά των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι πως εκεί ο κόσμος είναι πιο γρήγορος στις ανταποκρίσεις του. Εδώ στην Ελλάδα είναι όλοι βραδείας καύσης. Μέχρι να ανταποκριθούν περνάνε χρόνια. Θα γίνει όμως έστω και με καθυστέρηση. Η Αντίσταση σε ΕΕ – ΝΤΠ θα αντικαταστήσει τους Νεοταξίτες με ανθρώπους που βρίσκονται χαμηλότερα στην ιεραρχία ενώ αξίζουν να είναι ψηλότερα.  

Η Χάριετ Χέιγκμαν υποστήριξε την άποψη του Τραμπ πως στις εκλογές του 2020 έγινε νοθεία. Μετά την εκλογή της δήλωσε πως οι ψηφοφόροι δεν θα ψηφίζουν αντιπροσώπους που δεν τους αντιπροσωπεύουν. Αντιθέτως η Λιζ Τσέινι ήταν ανάμεσα στους δέκα Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Από τους δέκα, οι τέσσερις αποσύρθηκαν, άλλοι τέσσερις συμπεριλαμβανομένης και της Λιζ Τσέινι ηττήθηκαν από αντιπάλους που υποστήριξε ο Τραμπ. Μόνο δύο κατόρθωσαν μέχρι στιγμής να επιβιώσουν αλλά προβλέπεται πως δεν θα κρατήσει για πολύ και το πολιτικό τους τέλος πλησιάζει όπως ήρθε για την αρχιεχθρό του Τραμπ, την Λιζ Τσέινι.

Άλκης

Scroll to Top