Μπροστινός ο Δημητριάδης

Μπροστινός ο Δημητριάδης

Καϊλή ίσον Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μικρός της οικογένειας. Έχει τρεις μεγαλύτερες αδελφές. Η πρώτη κόρη είναι η Θοδώρα, γεννημένη το ‘54 και μετά ακολουθούν η Αλεξάνδρα το ’55 και η Αικατερίνη το ’59. Ο Κυριάκος γεννήθηκε το ’68. Κάποιες φήμες υποστηρίζουν πως είναι γιος της Θοδώρας και του Τέρυ Χρυσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη την εποχή ο Χρυσός είχε κοινωνικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Αυτό δεν έχει σημασία μεγάλη.

Και αδελφός να είναι της Θοδώρας, κάτι που είναι πολύ πιθανό, εξακολουθεί να είναι ο πιτσιρικάς της οικογένειας, δεκατέσσερα χρόνια μικρότερος από την Θοδώρα, δεκατρία από την Αλεξάνδρα και εννέα από την Αικατερίνη. Ήταν ο μικρούλης που τον πρόσεχαν και τον κουμαντάριζαν. Αυτά δεν αλλάζουν ακόμα κι όταν ο «μικρούλης» γίνει πρωθυπουργός. Πόσο μάλλον όταν ο «μικρούλης» έγινε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός με μεσολάβηση της Θοδώρας σε Σημίτη και Βενιζέλο. Βέβαια η Θοδώρα δεν το έκανε μόνο για τον Κυριάκο αλλά περισσότερο για τον εαυτό της ώστε έμμεσα να ασκήσει πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ακόμα πιο μικρούλης από τον Μητσοτάκη. Είναι ο γιος της μικρότερης αδελφής Αικατερίνης και του δικηγόρου Σπύρου Δημητριάδη που πέθανε σχετικά πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του ’21. Ο πιτσιρίκος Δημητριάδης που εμφανιζόταν παντοδύναμος, είναι μπροστινός ενός συστήματος που ουσιαστικά συγκυβερνούσε με τον Μητσοτάκη ή κυβερνούσε με τον Μητσοτάκη διακοσμητικό.

Το σύστημα αυτό δεν ήταν άλλο από το σύστημα που τον έφερε στην πρώτη θέση της εσωκομματικής μάχης, από την τελευταία που βρισκόταν. Εμείς το είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή. Ο Δημητριάδης ήταν άνθρωπος πρωτίστως της οικογένειας Μητσοτάκη. Οι δύο άλλες αδελφές, η Αλεξάνδρα και η Αικατερίνη δεν έχουν τόσο μεγάλη ενασχόληση με την πολιτική. Κυρίως έπαιρνε κατευθύνσεις από την Θοδώρα.

Η γερμανόφιλη Θοδώρα με την σειρά της, βρισκόταν σε συντονισμό με το σύστημα που βοήθησε τον Κυριάκο να εκλεγεί Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός δηλαδή Σημίτη, Βενιζέλο, Λοβέρδο κλπ, όλοι του γαλλογερμανικού πασοκικού κύκλου. Η Θοδώρα κατεύθυνε τον Δημητριάδη αλλά και αυτή εξαρτιόταν από τους άλλους. Δεν ήταν ανεξάρτητη.

Τι είναι πιθανό να έγινε στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη; Το πιθανότερο είναι πως η Θοδώρα έδωσε εντολή στον Δημητριάδη και αυτός έδωσε εντολή στην ΕΥΠ. Η παρακολούθηση όμως γινόταν για λογαριασμό εσωκομματικών του αντιπάλων δηλαδή η ΕΥΠ εργαζόταν για μια αντίπαλη φράξια του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση του Ανδρουλάκη.

Αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις όπως είναι πολύ πιθανό, πρέπει να τις δούμε πάλι από το ίδιο πρίσμα. Τι λόγο είχε ο Δημητριάδης να παρακολουθεί έναν υποψήφιο για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ; Ο ίδιος δεν είχε κανένα λόγο αλλά ήταν μπροστινός ενός συστήματος που είχε λόγους να παρακολουθεί τον Ανδρουλάκη. Επομένως και στις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να ψάξουμε τι λόγους είχε το σύστημα που ανέδειξε τον Κυριάκο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσα γνώριζε ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Αυτό που έχουν ισχυριστεί διάφοροι πως δεν είναι δυνατόν ο Δημητριάδης να ενεργούσε από μόνος του, εν αγνοία του Μητσοτάκη, είναι πολύ λογικό, αν θεωρήσει κανείς πως ο Δημητριάδης έπαιρνε εντολές από τον Μητσοτάκη όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες. Αν όμως λάβει υπόψη του πως ο Δημητριάδης ήταν ο μπροστινός ενός συστήματος που στήριξε τον Μητσοτάκη για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και την Πρωθυπουργία, είναι δυνατόν να ενεργούσε ο Δημητριάδης εν αγνοία του Μητσοτάκη.

Το ό,τι είναι δυνατόν να συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως όντως συνέβαινε. Να επανέλθω στο «Καϊλή ίσον Μηστοτάκης» και να διορθώσω πως Καϊλή ίσον σύστημα που στήριξε τον Μητσοτάκη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και την πρωθυπουργία. Ο μπροστινός του συστήματος Γρηγοριάδης έδωσε συγχαρητήρια στην Καϊλή μέσω twitter όταν εξελέγη στην Αντιπροεδρία της ΕΕ.

Μια απορία δημιουργήθηκε σε κάποιους αναγνώστες. Αν πραγματικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι οικογένεια Βενιζέλου και όχι Τούρκογλου πως βρέθηκε στην Μάνη όπως ισχυρίζεται; Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας πολλοί Κρητικοί έφευγαν από την Κρήτη. Το πρώτο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας που συναντούσαν ήταν η Νότια Πελοπόννησος και ειδικά τα δύο ανατολικότερα πόδια. Οι περισσότεροι επέστρεψαν τελικά στην Κρήτη αλλά αρκετοί παρέμειναν.

Η Μάνη είναι το μεσαίο πόδι. Πολλοί Κρητικοί βρέθηκαν στην Μάνη ειδικά από το Νομό Χανίων που είναι στο δυτικότερο άκρο της Κρήτης και κοντύτερα στην Νότια Πελοπόννησο. Εκτός από τις καταλήξεις επωνύμων έας και άκος συναντάται και η κατάληξη άκης. Υποστηρίζεται πως οι περισσότεροι με κατάληξη άκης προέρχονται από την Κρήτη.

Ο Κωστής Μητσοτάκης, παππούς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη γεννήθηκε στην Μονεμβάσια Λακωνίας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Κύθηρα και την Ερμούπολη. Τα Κύθηρα είναι λίγο πριν την Πελοπόννησο. Αν δούμε τον χάρτη, μετά από τον νομό Χανίων είναι τα Αντικύθηρα, μετά τα Κύθηρα και ύστερα τα δύο ανατολικά πόδια της Πελοποννήσου. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως η ιστορία του Βενιζέλου είναι αληθινή σχετικά με την καταγωγή της οικογένειας του.

Πέτρος

Scroll to Top