Να προσέχουν οι ιερείς

Να προσέχουν οι ιερείς

Με αφορμή την πρόσφατη παγίδευση του Μητροπολίτη Δωδώνης από μια εκπομπή του ΣΚΑΪ, οι ιερείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Ο Δωδώνης συμμετείχε στην εκπομπή απονήρευτος διότι στο παρελθόν είχε τύχει καλής μεταχείρισης από τα κανάλια. Αυτή την φορά παραλίγο να τον «τελειώσουν» οριστικά και αμετάκλητα και να του δημιουργήσουν σοβαρά νομικά προβλήματα. Το ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πρέπει να καταλάβουν οι ιερείς αλλά και όλος ο κόσμος πως τα κανάλια και γενικά τα Νεοταξικά μίντια, θα σου φερθούν καλά, θα σε προσέξουν, αν συμφωνείς μαζί τους. Όταν ο Δωδώνης τασσόταν υπέρ των εμβολίων και έλεγε «ψεκασμένους» τους άλλους ιερείς που ήταν κατά, είχε καλή μεταχείριση στα κανάλια. Όταν όμως δεν συμφωνείς με τα κανάλια, θα πάνε να σου την «φέρουν», να σε παγιδεύσουν, να σου κολλήσουν μια αρνητική ρετσινιά όπως έγινε με τον Δωδώνης.

Ένας πολιτικός δεν θα πάθαινε εύκολα αυτό που έπαθε ο Δωδώνης γιατί θα ήταν πιο πονηρεμένος με τις βρώμικες μεθοδεύσεις των καναλιών και των Νεοταξικών μίντια. Εδώ πρέπει να εξηγήσουμε την διαφορά ανάμεσα στην πολιτική και θρησκευτική άποψη. Μπορεί η πολιτική άποψη να συνδέεται με την θρησκευτική αλλά δεν είναι το ίδιο.

Η παγίδευση του Δωδώνης ξεκίνησε από το γεγονός πως στους ναούς της χώρας θα διαβαζόταν η θέση της Εκκλησίας στο θέμα των αμβλώσεων. Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα τις ΗΠΑ γιατί εκεί γίνονται διαφορετικά τα πράγματα, υπολογίζουν περισσότερο τους ψηφοφόρους τους. Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά και συστηματικά εξαπατά τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και πρέπει επιτέλους να εκλείψει οριστικά από τον πολιτικό χάρτη.  

Το αντίστοιχο της Νέας Δημοκρατίας στις ΗΠΑ είναι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα όπου αυτή την περίοδο κυριαρχεί η φράξια του Τραμπ. Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι κοντά στην Εκκλησία και οι πολιτικές τοποθετήσεις τους επηρεάζονται από την θρησκεία. Στη Νέα Δημοκρατία «γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» τους ψηφοφόρους τους για να μην πω στ’ αρχ$δ$α τους και στο μ@υν$ τους.

Αντιθέτως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα που τώρα κυριαρχεί η φράξια Τραμπ, διαμορφώνει τις θέσεις του με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τους ψηφοφόρους του. Ναι μεν η πολιτική τοποθέτηση συνδέεται με την θρησκευτική αλλά είναι διαφορετική. Η θρησκευτική υπαγορεύεται από αυτά που λέει η θρησκεία και είναι συγκεκριμένη και άκαμπτη. Η πολιτική θέση είναι πιο ευέλικτη. Λαμβάνει υπ’ όψη της την θρησκευτική άποψη αλλά και τις απόψεις όλων των ψηφοφόρων του κόμματος και των δυνητικών.

Προσπαθεί να ικανοποιήσει το μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων τους που είναι κοντά στην θρησκεία αλλά χωρίς να απωλέσει άλλους ψηφοφόρους και να χάσει δυνητικούς. Η πολιτική τοποθέτηση εκφράζεται επίσης με πιο ευέλικτο τρόπο. Δηλαδή ενώ η θέση της Εκκλησίας μπορεί να είναι κατά των αμβλώσεων, η πολιτική θέση μπορεί να είναι κατά των ανεξέλεγκτων αμβλώσεων δηλαδή να υπάρχουν έλεγχος και περιορισμοί. Η πολιτική τοποθέτηση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι κοντά αλλά διαφορετική από αυτή της θρησκείας ενώ της Νέας Δημοκρατίας είναι αντίθετη.

Να εξηγήσω γρήγορα ποιο είναι το βασικό επιχείρημα αυτών που είναι αντίθετοι ή σκεπτικοί στις αμβλώσεις. Αν μια μητέρα σκοτώσει το παιδί της αφού γεννηθεί, καταδικάζεται για φόνο με βαριά ποινή. Η θρησκεία και πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως η ζωή ξεκινάει με την σύλληψη και έχει μια βάση. Το έμβρυο είναι κάτι το ζωντανό. Δεν είναι πέτρα ή χώμα αλλά κάτι με ζωή. Δεν αρνούνται το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματος τους αλλά από την άλλη προσπαθούν να προστατέψουν τις ανθρώπινες ζωές που μόλις ξεκινούν.

Και οι δύο πλευρές έχουν κάποια λογικά επιχειρήματα. Το ζήτημα σηκώνει μεγάλη συζήτηση και δημόσιο διάλογο. Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, το έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες, παγιδεύοντας τον Δωδώνης και βάζοντας την ταμπέλα «σκοταδισμός» στην άποψη του Δωδώνης και της Εκκλησίας και στο ζήτημα των αμβλώσεων. Αυτό ήταν το ζητούμενο τους, να μην ξεκινήσει δημόσιος διάλογος αλλά να το κλείσουν το θέμα ως σκοταδισμό.

Οι ιερείς, άθελα τους, όχι μόνο μπορεί να κάνουν κακό στον εαυτό τους από παγιδεύσεις Νεοταξικών μίντια αλλά και να «κάψουν» το πολιτικό ζήτημα, όπως παραλίγο να γίνει με τον Δωδώνης. Ο σκοπός της εκπομπής του ΣΚΑΪ ήταν να βάλουν την ταμπέλα σκοταδισμός ώστε να «κάψουν» και να κλείσουν οριστικά πολιτικά ζητήματα όπως οι αμβλώσεις και άλλα.  

Επομένως οι ιερείς σαφώς και θα πρέπει να ενδιαφέρονται για τα πολιτικά ζητήματα καθώς η πολιτική επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Ακόμη περισσότερο θα πρέπει να ενδιαφέρονται για ζητήματα που έχουν σχέση με την θρησκεία και την Εκκλησία. Όμως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή γιατί είναι απονήρευτοι. Μπορεί να κάνουν κακό, όχι μόνο στον εαυτό τους αλλά και στο πολιτικό ζήτημα.

Στον άμβωνα της εκκλησίας δεν έχουν απέναντι τους δημοσιογράφους της ΝΤΠ – ΕΕ που να προσπαθούν να τους παγιδεύσουν ώστε να «κάψουν» το πολιτικό ζήτημα και να το κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες. Επί τη ευκαιρία ο Δωδώνης θα πρέπει να δει αν μπορεί να στραφεί νομικά εναντίον του ΣΚΑΪ. Δεν είμαι νομικός να γνωρίζω το νομικό πλαίσιο αλλά θα έπρεπε να μπορεί να διεκδικήσει τεράστια αποζημίωση για την ζημιά που του έκαναν.  

Ιάκωβος

Scroll to Top