Νέο Καραμανλικό κόμμα

Νέο Καραμανλικό κόμμα

προηγούμενο Αυτοεξευτελίζεται ο Καραμανλής

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι Καραμανλικοί μπορούν να μαζέψουν αρκετές χιλιάδες κόσμο. Σφυρίζουν και έρχονται όπως τα σκυλιά. Ο κομματικός στρατός της ΝΔ είναι κυρίως καραμανλικός. Επιτέλους τους βάλανε αυτούς τους ανθρώπους και στο Μέγαρο, από εκεί που τους τρέχανε στους δρόμους, στις πλατείες και στα γήπεδα. 

Αμφιβάλλω όμως αν ο Καραμανλής έχει δύναμη στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς. Το ίδιο ισχύει για όλους τους άλλους. Θα συμφωνήσω πως έχει περισσότερη δύναμη από Μητσοτάκη, Σαμαρά, Μπακογιάννη και οποιονδήποτε άλλο. Δηλαδή ένα νέο κόμμα, θα πάει καλύτερα με τον Καραμανλή ή έναν δικό του σκύλο, παρά με τους υπόλοιπους μεγαλοσχήμονες της ΝΔ (ή τους σκύλους τους) αλλά όχι αρκετά καλά.

Οι ψηφοφόροι έχουν μάθει μηχανικά και βλακωδώς να ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή η δύναμη βρίσκεται πλέον στο κόμμα και όχι στα πρόσωπα του κόμματος. Υπάρχει ένα ποσοστό ψηφοφόρων χαμηλής αντίληψης που έχει ταυτιστεί με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ούτε καν που σκέφτεται να ψηφίσει άλλο κόμμα. Οι περισσότεροι είναι μεγαλύτερης ηλικίας που δεν αλλάζουν εύκολα συνήθειες.

Ας υποθέσουμε πως ο Καραμανλής βάζει έναν δικό του πολιτικό σκύλο όπως τον Πα(τα)τούλη, τον ET (Δένδια) ή το ξαδερφάκι επικεφαλής ενός νέου Καραμανλικού κόμματος. Βέβαια το αρκετά καλά ως προς την επίδοση του νέου δυνητικού κόμματος είναι κάτι σχετικό. Πιστεύω πως ένα κόμμα Καραμανλικών θα μπορέσει να εξασφαλίσει τουλάχιστον διψήφιο ποσοστό που θα φέρει την Νέα Δημοκρατία στην δεύτερη θέση, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καλό ένα διψήφιο ποσοστό; Εξαρτάται αν είναι προς το 10%, το 20% ή στη μέση.

Να πάρουμε τρεις περιπτώσεις λοιπόν 12%, 15%, 18%. Θα πρέπει να το εξετάζουμε σε σχέση με τα ποσοστά της ΝΔ, για να κρίνουμε κατά πόσο είναι καλό το αποτέλεσμα. Λογικό είναι να υποθέσουμε πως αυτό το ποσοστό θα το «κόψει» από την Νέα Δημοκρατία. Βέβαια θα πάρει και από άλλους κομματικούς χώρους ή όσους δεν ψηφίζουν και θα γίνουν διάφορες καραμπόλες. Χάριν απλούστευσης, ας υποθέσουμε πως θα το πάρει από την Νέα Δημοκρατία, αν και δεν είναι απόλυτα σωστό. Με αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται περίπου στο 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25%.

Στις τρεις περιπτώσεις τα ποσοστά Νέας Δημοκρατίας και του νέου Καραμανλικού κόμματος είναι αντίστοιχα α) 23% - 12% β) 20% - 15% γ) 17% - 18%. Και στις τρεις περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το 25% και είναι πρώτο κόμμα. Στην τρίτη περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, παρόλο που το νέο κόμμα Καραμανλικών δεν φθάνει ούτε το 20%. Αυτό συμβαίνει γιατί οριακά ξεπερνάει την Νέα Δημοκρατία και περνάει στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς. Και η δεύτερη περίπτωση είναι κάπως καλή καθώς βρίσκεται μόλις 5 μονάδες πίσω από την ΝΔ. Στην πρώτη περίπτωση βρίσκεται 11 μονάδες πίσω.

Τα πλεονεκτήματα που έχει το πρώτο κόμμα είναι το μπόνους των εδρών που δεν ισχύει στην απλή αναλογική και η πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά σε περίπτωση απλής αναλογικής, θα χρειαστεί άθροισμα ποσοστών περίπου 50% (λιγότερο γιατί θα υπάρξουν και κόμματα εκτός Βουλής) και τρία τουλάχιστον κόμματα. Βέβαια ενδέχεται η Νέα Δημοκρατία Μητσοτάκη να γίνει Νέα Δράση ή Νέο Ποτάμι, παίρνοντας αρκετούς ψήφους στο κέντρο.

Ποσοστά επίσης μπορεί να κόψει το Νέο Καραμανλικό κόμμα (ΝΚΚ) από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και το άθροισμα  ποσοστών ΝΔ + ΝΚΚ να είναι μεγαλύτερο από τα ποσοστά μόνο της ΝΔ. Δηλαδή βλέπω εφικτό να κατορθώσουν να πιάσουν 40%, ρίχνοντας δύο ή περισσότερες μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω απώλειας κεντρώων ψηφοφόρων από το Νέο Ποτάμι του Μητσοτάκη. Τότε οι τρεις περιπτώσεις γίνονται αντίστοιχα : α) ΝΔ 28%, ΝΚΚ 12% β) ΝΔ 25%, ΝΚΚ 15% γ) ΝΔ 22%, ΝΚΚ 18%. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23%, η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, εκτός από την τρίτη περίπτωση που η διαφορά είναι οριακή και θεωρήσαμε μόλις 2% απώλεια κεντρώων ψηφοφόρων (για τον ΣΥΡΙΖΑ).

Ένα νέο Καραμανλικό κόμμα μπορεί να είναι καλό για τους Καραμανλικούς ή ακόμα και την Νέα Δημοκρατία αλλά στην χώρα δεν θα προσφέρει τίποτα. Καραμανλικοί και Μητσοτακικοί δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη. Οι Μητσοτακικοί θέλουν να καταργήσουν την Ελλάδα ως χώρα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ενώ οι Καραμανλικοί να διατηρήσουν την Ελλάδα ως χώρα αλλά υπόδουλη σε Γερμανία και Γαλλία. Αυτός είναι ο πατριωτικός δρόμος του πατριωτικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, εθνομηδενισμός ή εθνική μειοδοσία.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι ένα ψευτο-πατριωτικό νέο Καραμανλικό κόμμα αλλά ένα γνήσιο πατριωτικό κόμμα που θα τα «σαρώσει» όλα και «εξαφανίσει» Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες, Σαμαράδες, ψευτο-πατριώτες και το ψευτο-πατριωτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Θα απομακρύνει την χώρα από τον δρόμο της υποδούλωσης και της καταστροφής και τους ψευτο-εταίρους και θα την βάλει στον δρόμο της ανεξαρτησίας και της ευημερίας προσεγγίζοντας τους πραγματικούς συμμάχους και εταίρους AUKUS και Ρωσία, αυτούς που ο Καραμανλής παρουσίασε κακούς. 

Πολέμησαν δίπλα μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνέβαλλαν στην απελευθέρωση από τους κατακτητές. Οι Καραμανλήδες ήταν πάντα με τους κατακτητές και κατά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της χώρας. Η απάντηση στο ψευτο-δίλλημα «Καραμανλήδες ή Μητσοτάκηδες;» είναι «ούτε Καραμανλήδες ούτε Μητσοτάκηδες ούτε Σαμαράδες και ούτε άλλοι ψευτο-πατριώτες». Εκτός από τον εθνομηδενισμό και την εθνική μειοδοσία υπάρχει και άλλος δρόμος. Ούτε κατάργηση της Ελλάδας και ούτε υποδούλωση και καταστροφή αλλά ανεξαρτησία, ελευθερία και ευημερία.

Παύλος

Scroll to Top