Ντέρμπι στην Γερουσία

Ντέρμπι στην Γερουσία

Το Αμερικανικό Κογκρέσο αποτελείται από δύο σώματα το Senate (Γερουσία) και το House of Representatives (Βουλή Αντιπροσώπων). Στο Senate είναι δύο (2) Senators (Γερουσιαστές) από κάθε πολιτεία δηλαδή σύνολο εκατό (100) αφού οι πολιτείες είναι πενήντα (50). Η θητεία τους είναι έξι (6) χρόνια και ανά δύο (2) χρόνια εκλέγεται τον ένα τρίτο (1/3). Εκλέγονται στις Προεδρικές εκλογές που γίνονται κάθε τέσσερα (4) χρόνια και επίσης στις ενδιάμεσες που είναι δύο (2) χρόνια μετά τις προηγούμενες Προεδρικές και δύο (2) πριν τις επόμενες. 

Στο Senate προεδρεύει ο/η Αντιπρόεδρος και σε περίπτωση ισοψηφίας καθορίζει την απόφαση. Αυτή την στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πενήντα (50), οι Δημοκρατικοί σαράντα οκτώ (48) και δύο (2) είναι Ανεξάρτητοι που συντάσσονται στις ψηφοφορίες με τους Δημοκρατικούς. Ενώ τυπικά οι Ρεπουμπλικάνοι υπερτερούν αριθμητικά σε Senators, το Senate ελέγχουν οι Δημοκρατικοί καθώς έχουμε ισοψηφία και την απόφαση την καθορίζει η Αντιπροέδρος Καμάλα Χάρις που προεδρεύει στο Senate.

Ο αριθμός των Representatives που ψηφίζουν είναι τετρακόσιοι τριάντα πέντε (435). Εκλέγονται κάθε δύο (2) χρόνια και η θητεία τους είναι διετής. Εκλέγονται στις Προεδρικές εκλογές και στις ενδιάμεσες. Ο αριθμός των Representatives κάθε Πολιτείας είναι ανάλογος με τον πληθυσμό της. Τους περισσότερους εκλέγει η Καλιφόρνια, πενήντα τρεις (53). Εφτά πολιτείες εκλέγουν μόνο έναν Representative: Αλάσκα, Ντέλαγουερ, Μοντάνα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Βέρμοντ, Γουαϊόμινγκ.

Αυτή την στιγμή, στην Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί έχουν διακόσιους είκοσι ένα (221), οι Ρεπουμπλικάνοι διακόσιους δώδεκα (212) και δύο (2) θέσεις είναι κενές. Είναι σχεδόν βέβαιο πως στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές που θα γίνουν την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, θα κερδίσουν την πλειοψηφία στο House of Representatives οι Ρεπουμπλικάνοι. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο Senate.

Λίγους μήνες πριν φαινόταν πως και εκεί θα κερδίσουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι. Πλέον το αποτέλεσμα κρίνεται αμφίρροπο. Μόνο τριάντα πέντε έδρες (35) είναι προς εκλογή. Οι Δημοκρατικοί έχουν σίγουρες εννέα (9) έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι δεκαπέντε (15). Μαζί με αυτές που δεν είναι προς εκλογή, οι Δημοκρατικοί έχουν σαράντα πέντε (45) έδρες (36 παλιές + 9 νέες) και για οι Ρεπουμπλικάνοι σαράντα τέσσερις (44) έδρες (29 παλιές + 15 νέες). Στις έδρες των Δημοκρατικών συμπεριλαμβάνονται και των δύο (2) Ανεξάρτητων.

Επιπλέον οι Δημοκρατικοί έχουν άλλη μία (1) σχεδόν σίγουρη και οι Ρεπουμπλικάνοι δύο (2). Δηλαδή ισοψηφούν στις Σίγουρες ή Σχεδόν Σίγουρες με σαράντα έξι (46). Δύο (2) έδρες μάλλον θα πάνε στους Δημοκρατικούς σε Αριζόνα και Νέο Χάμσαϊρ και επίσης δύο (2) στους Ρεπουμπλικάνους σε Οχάιο και Νότια Καρολίνα. Δηλαδή πάλι έχουμε ισοψηφία στα Σίγουρα – Σχεδόν Σίγουρα – Πιθανά με σαράντα οκτώ (48) και στα δύο κόμματα.

Για μία (1) έδρα στην Πενσυλβάνια έχουν ελαφρό προβάδισμα οι Δημοκρατικοί και για μία (1) στο Γουϊσκόνσιν οι Ρεπουμπλικάνοι. Άρα σε Σίγουρα – Σχεδόν Σίγουρα – Πιθανά – Μικρό Προβάδισμα έχουμε πάλι ισοπαλία με σαράντα εννέα (49) από κάθε πλευρά. Τέλος είναι δύο έδρες σε Νεβάδα και Τζώρτζια που είναι τελείως αμφίρροπο το αποτέλεσμα.

Τα Σίγουρα και Σχεδόν Σίγουρα κατά πάσα πιθανότητα θα βγουν όπως τα προβλέπουν. Όμως τα Πιθανά και το Μικρό Προβάδισμα μπορεί να μην βγουν έτσι όπως τα περιμένουν. Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Το θέμα είναι πως ακόμα και με ισοπαλία, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν το Senate με την ψήφο της προεδρεύουσας Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Αρκετές δημοσκοπήσεις μετράνε την ισοπαλία υπέρ των Δημοκρατικών και δίνουν περισσότερες πιθανότητες στους Δημοκρατικούς να ελέγχουν το Senate. Έτσι μπορεί να δοθεί η λανθασμένη εντύπωση πως οι Δημοκρατικοί έχουν υπεροχή δηλαδή οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν προβάδισμα. Είναι ένα κρίσιμο σημείο. Δεν έχουν προβάδισμα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ισοπαλία.

Αν είναι ισοπαλία, είναι πιο εύκολο να αποκτήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι την πλειοψηφία. Αν κατορθώσουν να εκλέξουν πενήντα ένα (51) ή πενήντα δύο (52) Senators θα ελέγχουν και το Senate, εκτός από το House of Representatives που το έχουν σχεδόν σίγουρο. Δεν χρειάζονται πενήντα δύο, πενήντα ένας τους αρκούν. Ναι μεν θα είναι οριακό αλλά δεν θα παύουν να ελέγχουν το Senate.

Στο τέλος αυτό που μετράει είναι τι θα βγάλει η κάλπη και οι δημοσκοπήσεις ενίοτε πέφτουν έξω ειδικά σε αυτή την περίπτωση που είναι πολύ κοντά τα δύο κόμματα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι. Πρόσφατα, οι δημοσκοπήσεις στην Βραζιλία έδιναν δέκα πέντε μονάδες προβάδισμα στον Λούλα έναντι του Μπολσονάρο Η κάλπη τελικά τον έβγαλε να προηγείται πέντε μονάδες του Μπολσονάρο.

Ναι μεν είχε προβάδισμα αλλά οι δημοσκοπήσεις έπεσαν δέκα μονάδες έξω. Στο ελληνικό δημοψήφισμα έπεσαν είκοσι μονάδες έξω. Επομένως μπορεί και στο θέμα της εκλογής των Senators στις ΗΠΑ, οι δημοσκοπήσεις να μην δείχνουν την ακριβή εικόνα. Είναι πλέον ένα θέμα που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας, να έχουν πέσει οι δημοσκοπήσεις λίγο ή πολύ έξω.  

Πέτρος

Scroll to Top