Ο ΑΝΤ1 βγάζει ΗΠΑ

Ο ΑΝΤ1 βγάζει ΗΠΑ

Επιβεβαιώθηκε με τον πιο περίτρανο τρόπο, από το πλέον γαλλόφιλο κανάλι, η στροφή της κοινής γνώμης προς τις ΗΠΑ και η ελπίδα των Ελλήνων από μία στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Στα πλαίσια μιας δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1, σε θέματα κυρίως που αφορούσαν την πανδημία, έγινε και δημοσκόπηση για την άποψη σχετικά με διάφορες χώρες.

Ως προς τις πιο φιλικές χώρες στην Ελλάδα η σειρά ήταν: Γαλλία 70%, ΗΠΑ 36%, Ρωσία 19%, Σαουδική Αραβία 14%, Κίνα 10%, Μεγάλη Βρετανία 8%, Γερμανία 4%. Το δεύτερο ερώτημα ήταν από ποιες χώρες θέλουμε επενδυτές και η σειρά διαμορφώθηκε: ΗΠΑ 43%, Γαλλία 37%, Σαουδική Αραβία 29%, Κίνα 22%, Ρωσία 22%, Γερμανία 12%, Βρετανία 10%. Κατ’ αρχάς για όσους δεν το γνωρίζουν, ο ΑΝΤ1 είναι ίσως το πλέον γαλλόφιλο κανάλι. Επομένως η ακρίβεια των ποσοστών αμφισβητείται.

Δεν είναι μόνο όμως αυτό. Ας δεχτούμε πως τα ποσοστά είναι αυτά. Δεν υπάρχει κάτι πολύ - πολύ παράξενο στην δημοσκόπηση; Μπορεί κανείς να το βρει; Μάλλον είναι δύο παράξενα. Το άθροισμα των ποσοστών δεν είναι 100%. Αυτό δεν είναι και τόσο παράξενο διότι αναφέρεται πως η επιλογή των ερωτηθέντων είναι τριπλή δηλαδή διάλεξαν τρεις χώρες αντί για μία. Τι γίνεται όμως σε αυτή την περίπτωση; Το αποτέλεσμα βγαίνει διαφορετικό από το αν η επιλογή ήταν μία. Με δεδομένο πως ο ΑΝΤ1 είναι φιλογαλλικό κανάλι, το πιθανότερο είναι να υποθέσουμε πως η τριπλή επιλογή ευνοεί την Γαλλία σε σχέση με την απλή.

Το πιο παράξενο όμως είναι πως δεν υπάρχουν πουθενά Ιταλία και Ισπανία. Θα περίμενε κανείς να είναι αρκετά ψηλά τουλάχιστον ως προς το πρώτο ερώτημα, τις πιο φιλικές χώρες. Θα ερώτημα διατυπώνεται κάπως γενικά στην φιλική στάση των χωρών και δεν εξειδικεύεται στις πολιτικές των κυβερνήσεων. Ακόμα και έτσι θα έπρεπε Ιταλία και Ισπανία να είναι, αν όχι στις πρώτες θέσεις, τουλάχιστον στην μέση. Μάλλον λοιπόν υποθέτουμε πως εκτός από την τριπλή επιλογή, οι δημοσκόποι έκαναν και άλλο ένα τρικ για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα υπέρ της Γαλλίας. Τι έκαναν;

Εξαίρεσαν Ιταλία και Ισπανία από το ερώτημα. Δηλαδή το ερώτημα δεν ήταν ανοιχτό αλλά είχε μόνο τις εφτά αυτές χώρες από τις οποίες διάλεγαν τρεις. Τι πέτυχαν με αυτό τον τρόπο; Αυτοί που κανονικά θα επέλεγαν Ιταλία και Ισπανία, επέλεξαν την Γαλλία ως προς την πιο κοντινή σε αυτές τις χώρες επιλογή. Δηλαδή αν υπήρχαν Ιταλία και Ισπανία, τα αποτελέσματα ως προς την πρώτη ερώτηση μπορεί να διαμορφωνόντουσαν ως εξής: ΗΠΑ 36%, Ιταλία 30%, Ισπανία 25%, Ρωσία 19%, Γαλλία 15%, Σαουδική Αραβία 14%, Κίνα 10%, Μεγάλη Βρετανία 8%, Γερμανία 4%.

Δεν μπορώ να ξέρω α) αν δεν ήταν ανοιχτό το ερώτημα β) πως θα διαμορφωνόταν το αποτέλεσμα με Ιταλία, Ισπανία. Όμως είναι πολύ παράξενο πως η Σαουδική Αραβία παίρνει 14% σαν φιλική χώρα ενώ Ιταλία, Ισπανία (και Πορτογαλία) δεν βρίσκονται πουθενά. Επίσης δίνω ένα παράδειγμα απλώς για να γίνει κατανοητό πως θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το αποτέλεσμα με την προσθήκη Ιταλίας και Ισπανίας και δεν ισχυρίζομαι πως αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης. Ενώ εξαίρεσαν Ιταλία και Ισπανία δεν εξαίρεσαν την Βρετανία όπου πιθανώς οι ΗΠΑ θα ήταν η πιο κοντινή επιλογή.

Πάραυτα και με αυτή την δημοσκόπηση μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Η προπαγάνδα επηρεάζει την κοινή γνώμη. Σαράντα χρόνια προπαγάνδας υπέρ Γαλλίας και Γερμανίας έχουν επηρεάσει την κοινή γνώμη. Για τις υπόλοιπες χώρες, εκτός ΕΕ, είναι ανύπαρκτη έως αρνητική. Επιπλέον η δημοσκόπηση έγινε ύστερα από μία τεράστια προπαγάνδα του μιντιακού και πολιτικού συστήματος υπέρ της συμφωνίας Ελλάδας Γαλλίας που επηρέασε ακόμα περισσότερο την κοινή γνώμη υπέρ της Γαλλίας.

Παρά την προπαγάνδα, η Γερμανία καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά και στα δύο ερωτήματα. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι πως ΗΠΑ - Σαουδική Αραβία - Βρετανία πάνε πακέτο όπως πάνε πακέτο Γαλλία - Γερμανία. Οι ΗΠΑ υπερέχουν της Γαλλίας αλλά η συμμαχία των ΗΠΑ υπερέχει ακόμα περισσότερο από την συμμαχία της Γαλλίας. Αυτό κατά ένα παράξενο και εν μέρει ανεξήγητο τρόπο δημιουργείται περισσότερο από την στάση των ερωτηθέντων στην Σαουδική Αραβία παρά στην Βρετανία.   

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα ουσιαστικά δείχνει με ποια χώρα επιθυμούν οι πολίτες πιο στενές σχέσεις. Η Ελλάδα έχει οικονομικό πρόβλημα και οι επενδύσεις θα βοηθήσουν σημαντικά στο να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση. Αυτό δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο. Καλύτερη οικονομική κατάσταση σημαίνει περισσότερες και καλοπληρωμένες δουλειές και καλύτερες συντάξεις. Σε πολλές δημοσκοπήσεις έχει καταγραφεί πως το οικονομικό είναι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους πολίτες.

Αν λοιπόν ήταν το ερώτημα με ποια χώρα θέλετε να έχουμε πιο στενές σχέσεις, οι ΗΠΑ θα προηγούνταν της Γαλλίας με τεράστια διαφορά, ειδικά αν συμπεριλαμβάνονταν Ισπανία και Ιταλία. Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει, αν σταματήσει η προπαγάνδα υπέρ της Γαλλίας. Εγώ δεν λέω να αρχίσει προπαγάνδα υπέρ των ΗΠΑ, απλά να παρουσιάζονται σωστά τα πράγματα και να πεισθούν οι πολίτες πως ο προσανατολισμός σε Γαλλία - Γερμανία οδήγησε τελικά στην οικονομική καταστροφή.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον στις ΗΠΑ. Αυτό θα έχει σταδιακά συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό και στα κόμματα. Στη Νέα Δημοκρατία είχαν επικρατήσει οι γαλλόφιλοι Καραμανλικοί και στο ΠΑΣΟΚ οι γερμανόφιλοι Σημιτικοί. Βέβαια Γαλλία - Γερμανία είναι ο ίδιος Άξονας όπως και ΗΠΑ - Βρετανία. Σταδιακά αναμένεται να επικρατήσουν τουλάχιστον στα δύο κόμματα εξουσίας φιλικά προσκείμενοι σε ΗΠΑ - Βρετανία.

Μαϊμουδιές δημοσκόπων

Άγγελος 

Scroll to Top