Ο λούστρος ο Τσίπρας

Ο λούστρος ο Τσίπρας

Υπήρχε και υπάρχει ακόμα μία έκφραση σχετικά με το Χρηματιστήριο. «Είναι καιρός να βγεις όταν το παιδί που γυαλίζει τα παπούτσια σου δίνει εμπιστευτικές πληροφορίες». Αυτό μπορεί να αναφέρεται σε μία μετοχή ή μάλλον περισσότερο συνολικά στις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο. Κάποιοι αποδίδουν την έκφραση στον πάτερ φαμίλια των Κέννεντυ. Μπορεί να την εφηύρε αυτός ή απλά να την χρησιμοποιούσε. Η ονομασία για αυτόν που γυαλίζει (λουστράρει) τα παπούτσια είναι λούστρος.

Η ίδια η λέξη δεν έχει κάτι το υποτιμητικό αλλά έχει χρησιμοποιηθεί υποτιμητικά για να δείξει κάποιον χαμηλά κοινωνικά, οικονομικά, μορφωτικά και πνευματικά. Όταν λοιπόν το έξυπνο χρήμα (smart money) δηλαδή οι έμπειροι επαγγελματίες επενδυτές βγαίνουν, οι λούστροι μπαίνουν. Ο Τσίπρας είναι όπως οι λούστροι, από πολιτική άποψη. Όταν αυτοί που γνωρίζουν τα πολιτικά δρώμενα παγκόσμια απομακρύνονται από ΝΤΠ - ΕΕ, ο Τσίπρας τις προσεγγίζει.

Από μία άποψη είναι λογικό. Μην ξεχνάμε ότι δεν βρισκόντουσαν στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας αλλά του κομμουνισμού. Αυτοί ήξεραν τον Κάστρο, τον Ορτέγκα, τον Μαδούρο, τον Τσάβεζ. Αυτά ήταν τα πρότυπα τους, οι πιο φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μετά ήρθε η χρεοκοπία που σηματοδότησε την αποτυχία του συστήματος εξουσίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και στην συνέχεια τα Μνημόνια.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα εκείνης της περιόδου. Οι ψηφοφόροι στράφηκαν σε εναλλακτικές, τον ΣΥΡΙΖΑ στα αριστερά και την ΧΑ στα δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε, ανέβηκε κατακόρυφα σε ποσοστά και έγινε κυβέρνηση για δύο λόγους. Πρώτον δεν ήταν τόσο ακραίοι όσο οι Χρυσαυγίτες και δεύτερον είχε την κατάλληλη ώθηση.

Πολλοί άνθρωποι αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί πίστεψαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τους ΑΝΕΛ) θα απάλλασσε την χώρα από τα Μνημόνια. Το ίδιο είχε υποσχεθεί και ο Σαμαράς και έκανε κωλοτούμπα. Η κωλοτούμπα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Σαμαρά. Από πολέμιος της ΕΕ, σε λίγο ο Τσίπρας θα γίνει καλύτερος φίλος κι από τον Σημίτη. Τους είχαμε προτρέψει να δημιουργήσουν σχέσεις με τους Εργατικούς της Βρετανίας.

Επέλεξαν να μας αγνοήσουν και να δημιουργήσουν στενότερες σχέσεις με την ΕΕ - ΝΤΠ και τους Σοσιαλιστές. Εμείς ξέραμε που πηγαίνει το πράγμα. Τότε βέβαια δεν φαινόταν καθόλου. Τώρα έχει αρχίσει σιγά σιγά να φαίνεται. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ το είπαμε καλοπροαίρετα, να προσεγγίσουν τους Εργατικούς της Βρετανίας, γιατί ξέραμε που πηγαίνουν τα πράγματα. Οι ΗΠΑ μαζί με τις αγγλόφωνες χώρες (Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) ηγούνται της Δύσης και η Δύση ηγείται παγκόσμια.

Η ΕΕ ή θα διαλυθεί ή θα μικρύνει πολύ και θα αλλάξει. Δεν θα λέγεται ΕΕ αλλά κάπως αλλιώς όπως Βόρειο-ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί για τις Ενώσεις του αρχικού Νεοταξικού σχεδίου θα δημιουργηθούν ζώνες ή γκρουπ οικονομικής κυρίως συνεργασίας και διάφορα επίπεδα. Η Ελλάδα θα είναι σίγουρα εκτός αυτού που θα απομείνει από την ΕΕ, αν απομείνει τελικά κάτι. Δεν αποκλείεται (να μείνει κάτι) αλλά είναι και μεγάλες οι πιθανότητες να διαλυθεί τελείως, 50 - 50 θα έλεγα. 

Η προσέγγιση ΕΕ - ΝΤΠ αποτέλεσε βασικό στρατηγικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που θα τους στοιχίσει. Όταν αυτοί που ξέρουν προσπαθούν να προσεγγίσουν ΗΠΑ - Βρετανία, ο λούστρος ο Τσίπρας προσπαθεί να προσεγγίσει την Γαλλία και την Γερμανία. Άκουσε τον Καραμανλή ή ανθρώπους γύρω από τον Καραμανλή. Τι ξέρει ο Καραμανλής και πως το ξέρει; Στο κάτω - κάτω, ο Καραμανλής έχει την πολιτική κληρονομιά του θείου του που μας έβαλε στην ΕΕ και μας κατέστρεψε. Μπορεί να ενήργησε καλοπροαίρετα αλλά σίγουρα ήταν καταστροφικό λάθος. Ο Τσίπρας ποιανού την κληρονομιά υπερασπιζόταν; Του Σημίτη;

Να τα πούμε και έξω από τα δόντια; Ο Καραμανλής μπορεί να τελειώσει πολιτικά μέσα σε μισή ώρα και να ψάχνει που να κρυφτεί. Είναι θέμα τακτικής το ό,τι δεν έχει γίνει ακόμη. Επειδή δεν έχει γίνει ακόμη δεν σημαίνει πως δεν θα γίνει ποτέ. Αν είναι ξύπνιος θα ξεχάσει τις εμμονές με την ΕΕ. Θα επιβιώσει και θα έχει και καλές θέσεις. Αλλιώς το περιμένουν άσχημες εξελίξεις που μπορεί να φθάσουν και στην καταδίκη σε θάνατο.  

Αυτή η κίνηση που έκαναν (οι Συριζαίοι να προσεγγίσουν ΕΕ - ΝΤΠ), ήταν και το τέλος τους, όχι άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου. Έτσι είναι αυτά. Οι σωστές αποφάσεις στην ζωή σε ανεβάζουν και οι λάθος σε γκρεμίζουν. Πως εννοώ το τέλος; Δεν θα είναι πλέον το πρώτο κόμμα της κεντροαριστεράς. Πιθανώς να εξακολουθήσει να είναι ένα κόμμα της Βουλής με πολύ χαμηλότερα ποσοστά, ενδεχομένως και μονοψήφια. Αν ανέβει το ΚΚΕ, από τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει ποσοστά κι όχι από το ΚΙΝΑΛ.

Και ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα της κεντροαριστεράς; Ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα αναπτύξει σχέσεις με τους Εργατικούς της Βρετανίας και το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ. Μπορεί να είναι το ΚΙΝΑΛ, η μετεξέλιξη του ή ένα νέο σχήμα. Μπορεί να γίνει γρήγορα ή σε βάθος αρκετών χρόνων. Ακόμη και να αργήσει, κάποια στιγμή θα γίνει.

Νίκος

Scroll to Top