Ο Μημίτης…
Ο Μημίτης . . .
Η Τρόικα αποτελούνταν από τους Γεννηματά, Τσοχατζόπουλο, Λαλιώτη και αντικαθιστούσε τον Παπανδρέου σε διάφορα θέματα. Το 1990 επήλθε η σύγκρουση το Πεντελικού. Ακολούθησε μετά από σειρά εκλογικών ηττών. Βέβαια το ΠΑΣΟΚ είχε μείνει στην εξουσία μία οκταετία και ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να αντικατασταθεί.
Αφορμή για την σύγκρουση του Πεντελικού ήταν η επιλογή του Παπανδρέου για Τσοχατζόπουλο στη θέση του γραμματέα. Ίσως τα αίτια να ήταν βαθύτερα. Ίσως ο Σημίτης προετοιμαζόταν από κάποια κέντρα να αναλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, κάτι που έγινε έξι χρόνια αργότερα. Ο Παπανδρέου απείλησε ότι θα τους αφήσει το ΠΑΣΟΚ και θα φτιάξει νέο κόμμα.
Ο Γεννηματάς τον στήριξε στην ανταρσία Σημίτη, Μερκούρη, Λαλιώτη, Πάγκαλου. Ο Παπανδρέου, πίστευε πως πίσω από την σύγκρουση το Πεντελικού, βρισκόταν ο Σημίτης που χρησιμοποίησε την Μελίνα Μερκούρη. Ο Λαλιώτης είχε αναπτύξει μία πολύ στενή σχέση με την Μελίνα Μερκούρη εκείνο το διάστημα. Ο Σημίτης είχε φτιάξει την ομάδα των τεσσάρων με Πάγκαλο, Αυγερινό και Βάσω Παπανδρέου. Ενώ ο Παπανδρέου βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο, άνθρωποι του διεμήνυαν «σου στήνουν πλεκτάνη».
Σύμφωνα με την Μιμή, ο Ανδρέας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση τον Σημίτη στην αρχηγία το ΠΑΣΟΚ. Ήξερε ότι ο Σημίτης ήταν άνθρωπος των Γερμανών και πως ο αδελφός του ήταν πράκτορας. Είχε φωνάξει τον Λαλιώτη ενώ ανέπνεε με μάσκα οξυγόνου στο νοσοκομείο και του είπε «φρόντισε να μην πάει το κόμμα στον Σημίτη». Ο Λαλιώτης του είπε «ναι πρόεδρε» και έκανε ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα πάντα με την Μιμή, άλλα κέντρα έβαλαν τον Σημίτη.
Έχει υποστηριχτεί ότι ο Παπανδρέου προτιμούσε τον Τσοχατζόπουλο. Όμως σύμφωνα με μία άλλη άποψη πρώτη του επιλογή ήταν ο έτερος της Τρόικας, Γεννηματάς που του στάθηκε στην κρίση του Πεντελικού. Μία τρίτη εναλλακτική λέει πως αυτός που ήθελε πραγματικά ήταν ο Αρσένης. Ο Αρσένης ήταν ο παντοδύναμος τσάρος της οικονομίας στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και στην συνέχεια υπουργός Εθνικής Αμύνης. Ο Παπανδρέου ήταν πολύπλοκος άνθρωπος. Μπορεί άλλο να έδειχνε και άλλο να σχεδίαζε. Πάντως τον Σημίτη δεν τον ήθελε με τίποτα στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.
Από το οικονομικό κατεστημένο, ο Μημίτης προβάλλονταν ως δελφίνος με αντιπάλους τον Γιώργο Γεννηματά και τον Γεράσιμο Αρσένη. Ο Τσοχατζόπουλος εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού όσο ο Παπανδρέου ήταν στο νοσοκομείο. Αν δεν είχαν διασπαστεί Αρσένης - Τσοχατζόπουλος και αν δεν επέμενε ο Χαραλαμπόπουλος να είναι υποψήφιος, δεν θα επικρατούσε ο Σημίτης. Σύμφωνα με μία άποψη, κέρδισε την στήριξη της οικογένειας Παπανδρέου, με την υπόσχεση να απομονώσει την Δήμητρα Λιάνη. Ο Λαλιώτης στήριξε τον Σημίτη.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου πέρασε πολλά χρόνια, σχεδόν μία εικοσαετία στις ΗΠΑ, με τις οποίες είχε μία σχέση αγάπης μίσους Σίγουρα δεν ήταν γερμανόδουλος ή γαλλόδουλος. Για την ΕΕ ήταν από αδιάφορος έως αρνητικός αλλά του άρεσαν οι επιδοτήσεις που έπαιρνε η χώρα. Στην διάρκεια της δικτατορίας έμεινε και στην Σουηδία και είχε σωματοφύλακα τον Μιχάλη Ζιάγκα. Ο Μιχάλης Ζιάγκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα το ’36. Έζησε στην Αυστρία και την Σουηδία.
Έφερε τον τίτλο «ειδικός συνεργάτης στο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού». Έπαιξε πολύ κρίσιμο ρόλο σε διάφορα πολιτικά γεγονότα. Λειτουργούσε ως σύνδεσμος του Παπανδρέου με υπουργούς και στελέχη του κράτους. Είχε στενές σχέσεις με την ΕΥΠ. Συνόδευε τον Παπανδρέου σε πολλές εξόδους του. Το ’89, μετά την δολοφονία Μπακογιάννη, η Αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο σπίτι του Ζιάγκα, διότι πίστευε ότι είχε σχέσεις με την 17Ν. Το γεγονός ότι δεν βγήκε κάτι δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας.
Ο αδελφός του Γιάννης Ζιάγκας ήταν τέσσερα χρόνια μικρότερος. Διετέλεσε βουλευτής Τρικάλων, πρόεδρος στην ΣΤΑΓΙΕΡ (ΕΛΒΟ) και ΠΥΡΚΑΛ και υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Από το 2005 έως το 2015, ήταν ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Σπούδασε στην Αυστρία. Ο Κάρολος Παπούλιας πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και ήταν συνεργάτης του Ινστιτούτου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Μονάχου. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στο μεγαλύτερο μέρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου.
Σταύρος