Ο Τσέλιγκας

Ο Τσέλιγκας

Ο Γιάννης Σωτηρόπουλος ή Τσέλιγκας επίσημα δήλωνε οπωροπώλης λαϊκών αγορών και ήταν χρήστης κοκαΐνης. Είχε απασχολήσει την Αστυνομία από το τέλος της δεκαετίας του ’80. Έκλεβαν αυτοκίνητα και εκβίαζαν τους ιδιοκτήτες τους. Επίσης είχε εμπλακεί σε διακίνηση κοκαΐνης, λαθρεμπόριο όπλων, ληστείες, προστασία, βομβιστικές ενέργειες, εκβιάσεις, απόπειρες ανθρωποκτονίας, πυρπολήσεις. Δεν έμεινε ούτε μία μέρα στις φυλακές και υποστήριζε πως είχε ιδιαίτερες σχέσεις με την Αστυνομία και κυρίως τα τοπικά τμήματα.

Το 1993, έκανε ερωτικό δεσμό με την 23χρονη κόρη στενού συνεργάτη γνωστού πολιτικού. Όταν η κοπέλα κατάλαβε τις δραστηριότητες του, διέκοψε μαζί του. Αυτός την απήγαγε και την βίασε σε ερημική τοποθεσία. Οι συγγενείς της το κατήγγειλαν στις Αρχές. Ο Τσέλιγκας εξοργίστηκε και στις 27 Ιουνίου 1995, έσπασε τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους και προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αυτά. Στην συνέχεια τους απειλούσε συχνά. Αναγκάστηκαν να φύγουν στα Ιωάννινα, στις 5 Νοεμβρίου 1995. Δύο μέρες αργότερα πυρπόλησε ένα χρωματοπωλείο στο ισόγειο του σπιτιού τους.

Άφησαν τα αυτοκίνητα έξω από το ΑΤ Ηλιούπολης και στις 13 Νοεμβρίου τα έκλεψε. Στις 6 Δεκεμβρίου, πυρπόλησε το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου όπου έμεναν πριν την αναχώρηση τους και στις 26 Ιανουαρίου ένα από τα αυτοκίνητα που είχε κλέψει, έξω από το σπίτι. Μετά πήγε στο ξενοδοχείο των Ιωαννίνων που είχαν καταφύγει. Αυτή για να του ξεφύγει αναχώρησε τον Φεβρουάριο για την Βραζιλία. Την ακολούθησαν ο δικηγόρος της και ένας πελάτης του καταζητούμενος. Ο Τσέλιγκας κατάφερε και συνεννοήθηκε κάπως με τον έτερο κακοποιό που απήγαγε την κοπέλα και τον δικηγόρο και ζήτησαν λύτρα είκοσι εκατομμύρια δραχμές για την απελευθέρωση τους.

Σε άλλες δύο περιπτώσεις σχέσεων έκανε περίπου τα ίδια. Η μία έμενε στην Νέα Σμύρνη και η άλλη στην Σολωμού, στο κέντρο και δούλευε στην ΔΕΗ. Η δεύτερη για να γλυτώσει από τον Τσέλιγκα πήρε μετάθεση στην επαρχία. Τον Ιανουάριο του 1997, ενεπλάκη σε υπόθεση κλοπής αυτοκινήτων BMW στην Κατερίνη. Στην συνέχεια δούλευε μαζί με τους Νικ και Τέντι Γρηγοράκο, τους αδελφούς Μπιλλή και τον Γιώργο Τσακογιάννη στα νότια προάστεια, σε εκβιασμούς. Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος της Ηλιούπολης, ο Τσέλιγκας πήγε με τον Τσακογιάννη που ήταν φίλοι και συνεργοί από παλιά. Οι δύο τους, ήταν πίσω από την βομβιστική επίθεση κατά του Νικ Γρηγοράκου, στις 7 Νοεμβρίου 1998.

Στις 6 Απριλίου ήλθε η σειρά του. Το αυτοκίνητο του παγιδεύτηκε στην Καλλιθέα, με εκρηκτικό μηχανισμό. Η πυροδότηση έγινε από πετονιά στην πόρτα του αυτοκινήτου. Η βόμβα εξερράγη αλλά γλύτωσε μόνο με τραύματα στα πόδια. Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικές επιθέσεις δύο φορές στο σπίτι του στην οδό Τόμπρα 4, στην Νέα Σμύρνη. Το είχαν γαζώσει με σφαίρες. Διαφήμιζε ότι αυτός έδωσε στοιχεία για την σύλληψη του Τέντι Γρηγοράκου, τον Μάιο 1999. Επίσης έδωσε πληροφορίες για την σύλληψη του δραπέτη Α. Λυκούργου που μαζί με άλλους από την Ηλιούπολη είχαν κλέψει κοσμηματοπωλείο στο Χαλάνδρι, στις 23 Σεπτεμβρίου 1999.

Στις 12 Νοεμβρίου του 1999, ο Τσέλιγκας γύριζε ξημερώματα στο σπίτι του. Πριν βάλει το κλειδί στην πόρτα, εμφανίστηκε από το σκοτάδι ένας άνδρας και άδειασε πάνω του όλο το περίστροφο. Τέσσερις σφαίρες ήταν θανατηφόρες από τις δεκαοκτώ που δέχτηκε. Ο δράστης απομακρύνθηκε τρέχοντας και επιβιβάστηκε σε μηχανή που είχε αναμμένη ο οδηγός και περίμενε ένα τετράγωνο παρακάτω. Η σύζυγος του Τσέλιγκα, άκουσε τους πυροβολισμούς και βγήκε από το σπίτι. Κατέθεσε ότι αναγνώρισε τον πάτερ - φαμίλια Μπιλ Γρηγοράκο.

Αρχικά αυτός είχε αναθέσει την δολοφονία στον Νίκο Πούλια και τον Ανδρέα Αλαφούζο. Μάλιστα τους είχε δώσει προκαταβολή πέντε εκατομμύρια δραχμές. Αυτοί μετάνιωσαν και επέστρεψαν τα χρήματα. Στις 7 Ιουνίου 2000, ο Νικ Γρηγοράκος δολοφονήθηκε έξω από τα δικαστήρια ως αντίποινα από την αντίπαλη συμμορία. Ο πατέρας του Μπιλ βρέθηκε σε απελπισία, μίλησε στην αστυνομία για τον Τσακογιάννη και τον Γιαννόπουλο και πρόβλεψε το δικό του τέλος λέγοντας «τώρα είναι η σειρά μου».

Scroll to Top