Όχι και τόσο φίλοι τους

Όχι και τόσο φίλοι τους

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είναι αναγκασμένος να απαιτήσει από τον Χρυσοχοΐδη την πλήρη εικόνα στο θέμα της 17Ν. Δεν είναι επιλογή του αλλά υποχρέωση του. Είναι μέρος του υπουργείου Εξωτερικών δηλαδή της αμερικανικής κυβέρνησης. Όπως η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να προστατεύει τους Έλληνες πολίτες, έτσι και η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να προστατεύει τους Αμερικανούς πολίτες. Το 2002, το κουκούλωσαν το ζήτημα μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Το κουκούλωμα εξυπηρετούσε το ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετούσε όμως και τις ΗΠΑ; Μάλλον όχι. Η περίπτωση αυτή, της 17Ν είναι μόνο ένα παράδειγμα, για να καταλάβουν οι ΗΠΑ πως οι υποτιθέμενοι φίλοι τους δεν είναι και τόσο φίλοι τους και αυτά που τους λένε δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τους τα λένε. Ο κάθε πρέσβης και οι άνθρωποι της πρεσβείας προσπαθούν να δημιουργήσουν μία άποψη για την πραγματικότητα από τα ΜΜΕ και από συνομιλητές που συνήθως υποτίθεται πως είναι φιλικά διακείμενοι προς την χώρα. Αυτά που παρουσιάζονται στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα όπως και αυτά που τους λένε οι συνομιλητές, ειδικά στην περίπτωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Δεν έχουν αντιληφθεί πως το 2021 έχει μεγάλη διαφορά από το 2002. Μεσολάβησε η χρεοκοπία και η υποδούλωση. Οι Έλληνες έχουν καταλάβει πολύ καλά πως η ευρωπαϊκή πορεία οδήγησε τελικά στην οικονομική καταστροφή και όχι στην οικονομική ευημερία που τους υπόσχονταν. Όμως είναι μπερδεμένοι γιατί τριάντα χρόνια προπαγάνδας (΄80 - ΄10) είχαν πετύχει σε ένα βαθμό πλύση εγκεφάλου. Επιπλέον η προπαγάνδα και η χειραγώγηση συνεχίστηκε και μετά την χρεοκοπία και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Δεν είναι μόνο ο Χρυσοχοΐδης που δεν είναι και τόσο φίλος τους και δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέει (στην πρεσβεία των ΗΠΑ). Ισχύει και για τους περισσότερους συνομιλητές του Αμερικανού πρέσβη. Μετά την καταστροφική έκβαση που είχε η ευρωπαϊκή πορεία δημιουργήθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν το έχει εκμεταλλευτεί η αμερικανική πλευρά διότι δεν το έχει αντιληφθεί. Δεν το έχει αντιληφθεί διότι δεν έχει την σωστή εικόνα. Και δεν έχει την σωστή εικόνα επειδή τόσο τα ΜΜΕ όσο και οι συνομιλητές δεν παρουσιάζουν την πραγματικότητα.

Τρία σημεία είναι που κάνουν πολύ εύκολο την στροφή ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού από τον Άξονα Γερμανίας - Γαλλίας προς ΗΠΑ - Βρετανία. Η Βρετανία προστέθηκε μετά το Brexit. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η μεγάλη απογοήτευση, η πίκρα, η δυστυχία, ο πόνος, η οικονομική καταστροφή, οι αυτοκτονίες, η πείνα, οι αρρώστιες που προκάλεσε η ευρωπαϊκή πορεία. Το δεύτερο είναι η Συμμαχία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και στον Πρώτο. Το τρίτο είναι η μεγάλη και δυνατή ομογένεια που υπάρχει στις ΗΠΑ αλλά και στις άλλες αγγλόφωνες χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία).

Όσα βέβαια συνεχίζεται η προπαγάνδα από τα ΜΜΕ υπέρ της ΕΕ, η πολύ εύκολη και απόλυτα δικαιολογημένη στροφή ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, δεν γίνεται και τόσο εύκολη. Τώρα λοιπόν πρέπει ο Αμερικανός πρέσβης να απαιτήσει εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Χρυσοχοΐδη που τυγχάνει να ήταν στην ίδια θέση το 2002. Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει ο Χρυσοχοΐδης να δώσεις εξηγήσεις, τότε να αλλάξει ASAP (as soon as possible δηλαδή άμεσα) όπως λένε και στο χωριό του Πάιτ, το Σαν Ντιέγκο.     

Όταν δοθούν οι εξηγήσεις, πιθανότατα θα επέλθει ρήξη ή ψύχρα στις σχέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας από την μία και Γαλλίας - Γερμανίας από την άλλη. Αυτό θα επηρεάσει τα ελληνικά κόμματα που έχουν γαλλόδουλους, γερμανόδουλους, αμερικανόφιλους, αγγλόφιλους, ρωσόφιλους κλπ. Επιπλέον θα κάνει πολύ δύσκολη ή αδύνατη την ζωή όσων το παίζουν σε διπλό ή πολλαπλό ταμπλό όπως ο Μητσοτάκης, ο Βαρβιτσιώτης κλπ.

Γιάννης

Scroll to Top