Οι ασκοί του Αιόλου

Οι ασκοί του Αιόλου

turkish war ships

«Χτυπιότανε» ο ΕΤ (Δένδιας) στη Βουλή πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εθνικής ασφάλειας. Ευτυχώς που το κατάλαβες Δένδια. Και βέβαια υπάρχει αφού εσείς το δημιουργήσατε με την απέραντη επιπολαιότητα σας. Δεν υπήρχε πριν αλλά το προκαλέσατε με την συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας. Και από πάνω διαμαρτύρεστε.

Με την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου και είναι αμφίβολο πλέον αν μαζεύεται. Είναι μία έκφραση που χρησιμοποιείται για τις ανεξέλεγκτες συνέπειες. Πολλοί θεωρούν πως το σωστό είναι «ο ασκός του Αιόλου». Και να θέλουν να το μαζέψουν, ακυρώνοντας ακόμα και την συμφωνία, ίσως να μην μπορούν.

Απέναντι από τα νησιά η Τουρκία έχει παρατάξει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Το παραδέχθηκε ο ET (Δένδιας) με δήλωση του, δίνοντας του αρνητική χροιά. Σε συζήτηση σε τουρκικό κανάλι, ο Ντουρσούν Τσιτσέκ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην μονάδα της Φώκαιας όπου υπηρέτησε τα περισσότερα από τα 31 χρόνια της καριέρας του ως πεζοναύτης.

Είναι μία στρατηγική μονάδα αποβατικού στόλου που παρακολουθεί διαρκώς την Ελλάδα και θα την κάνει να πληρώσει με πολλαπλό τίμημα αν κάνει κάποιο λάθος, σύμφωνα με τον Τσιτσέκ. Είναι απόστρατος και βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κεμαλικού κόμματος που είναι αντίπαλο του κόμματος του Ερντογάν. Δήλωσε πως μέσα σε 24 ώρες και το πολύ 48 ώρες θα έχουν καταλάβει τα νησιά που τους ενδιαφέρουν.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Ελλάδα έχει κόμπλεξ και πως δεν έχουν χρόνο να τσακώνονται μαζί μας κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί θα κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις και βήματα. Όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις κατέβηκαν στο πεδίο. Όπως η Ελλάδα, κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα τους. Δεν λένε αερολογίες αλλά κάνουν πράξεις.

Δηλαδή με άλλα λόγια είπε πως προετοιμάζουν συμμαχίες ώστε να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα και τους συμμάχους της (Γαλλία) στο πεδίο. Ο σκύλος που γαυγίζει δεν δαγκώνει. Θα πρέπει να ανησυχούμε όταν σταματήσουν να γαυγίζουν. Τότε μπορεί να μας δαγκώσουν. Κάτι που δεν ανέφεραν τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης είναι το πλεονέκτημα εντοπιότητας, αυτό που λέμε με ποδοσφαιρικούς όρους εντός έδρας.

Δεν το είδα όμως και στις πολύ καλές αναλύσεις που έχουν γίνει εδώ για αυτό θέλω να το προσθέσω. Η χώρα που πολεμάει στον τόπο της έχει ένα αβαντάζ (advantage). Η Τουρκία μπορεί να κερδίσει ένα πόλεμο με την Γαλλία στο Αιγαίο. Πως γίνεται αυτό αφού η Γαλλία είναι πιο ισχυρή στρατιωτικά χώρα; Γιατί η Τουρκία πολεμάει στον τόπο της. Βέβαια το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η εντοπιότητα.

Όμως η Τουρκία θα έχει μαζί της κάποιους συμμάχους πριν μπει στην μάχη με την Γαλλία. Όταν η διαφορά ισχύος είναι πολύ μεγάλη, το πλεονέκτημα εντοπιότητας δεν αρκεί. Στην περίπτωση AUKUS και συμμάχων, η διαφορά με την Τουρκία και τους δυνητικούς συμμάχους της είναι τεράστια. Όσοι ασχολούνται με τα στρατιωτικά μπορούν να εξηγήσουν καλύτερα το πλεονέκτημα εντοπιότητας. Να δώσω δύο παραδείγματα.

Δεν μπορεί να φύγει όλος ο στρατός, η αεροπορία, το ναυτικό από την Γαλλία. Στην περίπτωση της Τουρκίας ήδη βρίσκονται εδώ και στην ανάγκη θα τα ρίξει στην μάχη. Ενώ η Γαλλία θα πολεμήσει με ένα τμήμα του στρατού της, η Τουρκία στην έσχατη περίπτωση, θα πολεμήσει με όλο τον στρατό. Επίσης οι πύραυλοι εδάφους έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και είναι πιο ισχυροί από τους πυραύλους θαλάσσης.

Στην συνάντηση που είχε ο Τσαβούσογλου με τον Πολωνό Υπουργό Εξωτερικών είπε πως θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Το κυβερνόν κόμμα της Πολωνίας είναι γνήσιο κεντροδεξιό, πατριωτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα και όχι κεντροδεξιά τραβεστί όπως είναι η ΝΔ. Τους χαρακτήρισε φίλους και συμμάχους και ανέφερε την εμβάθυνση των σχέσεων τους. Θα ενδυναμώσουν την σχέση τους σε θέματα άμυνας, εμπορίου και παράτυπης μετανάστευσης.

Τόνισε την σημασία της τριμερούς Τουρκίας - Ρουμανίας - Πολωνίας. Οι Πολωνοί έχουν ισχυρή ομογένεια στις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ έχουν επιρροή σε Πολωνία και Ρουμανία. Όλος ο τουρκικός τύπος ισχυρίζεται πως η Τουρκία εμπόδισε δύο φορές το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo. Μάλιστα αναφέρουν αρκετές λεπτομέρειες, κάτι που συνήθως αλλά όχι πάντα δείχνει πως η πληροφορία είναι σωστή. Επίσης ετοιμάζονται να στείλουν αστροναύτες στο φεγγάρι. Είναι μέσα στους στόχους 10ετίας του Ερντογάν.

ET go home

Διομήδης

error: Content is protected !!
Scroll to Top