Πάγωμα για διαπραγματεύσεις

Πάγωμα για διαπραγματεύσεις

Κάποιος άλλος ειδικός διεθνολόγος, είπε σε ένα κανάλι πως η Ευρώπη πρέπει να ενεργοποιηθεί περισσότερο τώρα που αποσύρονται οι ΗΠΑ. Μήπως δεν πήρε χαμπάρι το άτομο την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και νότια της Κρήτης; Δεν αποσύρονται οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ πλέον δεν θέλουν να επεμβαίνουν στρατιωτικά πρώτοι αλλά τελευταίοι και δραστικά, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Επιπλέον, με το νέο μοντέλο παγκοσμιοποίησης, γίνεται πιο έντονη η οικονομική τους παρουσία, ειδικά στο μπλοκ που θα ανήκουμε εμείς, Βαλκάνια - Ανατολική Μεσόγειος.

Για ποια Ευρώπη μιλάει το άτομο; Από την ΕΕ, θα φύγει όλη σχεδόν η Ανατολική Ευρώπη και η Νότια με εξαίρεση την Ιταλία. Γιατί είναι πιθανότερο να βγουν Ισπανία και Πορτογαλία και όχι η Ιταλία; Διότι διατρέχουν παρόμοιο κίνδυνο όπως η Ελλάδα. Όλη η Ιβηρική χερσόνησος βρισκόταν για πολλά χρόνια υπό Αραβική κατοχή. Μπορεί να ξαναγίνει αν δεν συμφωνήσουν με ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία. Η ΕΕ από μόνη της δεν αρκεί.

Όλοι οι ψευτοπαλικαράδες ξεθάρρεψαν ξαφνικά. Είχαν κατουρηθεί και χεστεί επάνω τους από τον φόβο τους. Σε ποιους κάνουν τα παλικάρια; Στους κακόμοιρους τους χαζούς τηλεθεατές, ακροατές και αναγνώστες που έχουν κατακοροϊδέψει. Πέρα από τις μπούρδες που λένε στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, ξέρουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερισχύσει σε μια στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία, αν δεν εμπλακούν και άλλες χώρες.

Η Τουρκία δεν φοβάται την Ελλάδα αλλά φοβάται πολύ την κατάληξη που μπορεί να έχει η εμπλοκή άλλων χωρών. Λένε πάλι τα τρελά τους, οι άσχετοι, οι ηλίθιοι και οι προδότες. Ήταν ένας διπλωματικός θρίαμβος της Ελλάδας, οι Τούρκοι τρόμαξαν από την ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η παρέμβαση της Γερμανίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο και άλλες ασυναρτησίες.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία είπαν στον Ερντογάν να παγώσει προς το παρόν το θέμα. Αν πάσα στιγμή μπορεί να το αναθερμάνει. Βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να είπαν του Ερντογάν να παγώσει το θέμα, αν δεν έλεγε ο Μητσοτάκης την μαγική φράση «θα κάνω ό,τι μου πείτε».

Τώρα ποια από τις τρεις χώρες είχε μεγαλύτερη βαρύτητα, μόνο ο Ερντογάν το ξέρει. Πιθανώς να ήταν οι ΗΠΑ καθώς αποτελούν την παγκόσμια στρατιωτική και οικονομική δύναμη. Αυτό δεν είναι πληροφόρηση αλλά εκτίμηση. Αν είναι έτσι, ο Τραμπ είναι ο ευεργέτης της Ελλάδας. Τον ευεργέτη λοιπόν της Ελλάδας, όλα τα σιχαμερά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης τον κοροϊδεύουν ότι δήθεν βρίσκεται σε σύγχυση και δεν ξέρει τι του γίνεται. Μπορεί να βρεθούν προ δυσάρεστης έκπληξης, αν κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο.  

Γιατί σταμάτησαν τον Ερντογάν; Για να συζητήσουν μια Νέα Γιάλτα. Μπορεί να είναι απλά μια πρόταση που βρήκε θετική ανταπόκριση. Αν υπάρχει συμφωνία, είναι αρχική και σε καμία περίπτωση τελική. Δηλαδή συμφωνούν στις γενικές γραμμές και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες. Είναι μια συμβιβαστική λύση όπου όλες οι πλευρές είναι λίγο ευχαριστημένες, εκτός βέβαια από την Κίνα.

Μάλιστα, κάποια κέντρα στις ΗΠΑ αλλά και παγκόσμια, θεωρούν ότι ο Τραμπ είναι καταλληλότερος από τον Μπάιντεν να ολοκληρώσει μία τέτοια λύση. Ο Μπάιντεν είναι στην γραμμή του παλιού αποτυχημένου μοντέλου παγκοσμιοποίησης που δημιουργεί Ευρωπαϊκή, Αμερικανική, Ασιατική, Αφρικανική Ένωση. Μπορεί βέβαια να αλλάξει ρότα και να υποστηρίξει το νέο μοντέλο ήπιας παγκοσμιοποίησης.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο Τραμπ ίσως είναι πιο κατάλληλος λόγω της σχέσης που έχει με Πούτιν, Τζόνσον, Μόρισον (πρωθυπουργό Αυστραλίας), Ερντογάν, Νετανιάχου. Με τον Πούτιν έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα αλλά σε γενικές γραμμές οι σχέσεις θεωρούνται καλύτερες σε σύγκριση με άλλους Αμερικάνους πολιτικούς. Με τους άλλους έχει καλές σχέσεις και συμφωνούν σε αρκετά αλλά όχι σε όλα.

Τα ερωτήματα είναι δύο. Θα υπερισχύσει το νέο ή το παλιό μοντέλο παγκοσμιοποίησης; Στις ΗΠΑ υπάρχουν ακόμη κέντρα που υποστηρίζουν το παλιό αλλά χάνει διαρκώς έδαφος και αναζητείται ένα καινούριο. Είναι ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν καταλληλότερος για να προχωρήσει το νέο μοντέλο;

Είναι πιθανό, τα κέντρα που προτιμούν το νέο μοντέλο, να αρχίσουν σιγά σιγά να προωθούν τον Τραμπ, αν κρίνουν ότι είναι καταλληλότερος από τους δύο. Θα μειώνεται σταδιακά η διαφορά με τον Μπάιντεν και στο τέλος να επικρατήσει οριακά. Μετά από τέσσερα χρόνια, θα έρθουν οι Δημοκρατικοί και θα βρουν την κατάσταση έτοιμη από τον Τραμπ. Πιθανότατα ο υποψήφιος τους να μείνει δύο θητείες. Μπορεί να είναι ο Μπάιντεν, αν και τότε θα είναι 81 ετών.

Σωτήρης

Scroll to Top