Παρακρατική η 17Ν;

Παρακρατική η 17Ν;

Έχουν γραφτεί αρκετά για την 17Ν σε προηγούμενα άρθρα. Θέλω να προσθέσω μερικές λεπτομέρειες και θα επαναλάβω κάποια πράγματα που έχουν ξανά γραφτεί για να είναι ολοκληρωμένο. Πιθανώς να μην έχουν διαβάσει όλοι οι αναγνώστες τα προηγούμενα άρθρα. Σύμφωνα με ένα σενάριο υπάρχει εμπλοκή γαλλικών (και γερμανικών;) μυστικών υπηρεσιών στην δράση της οργάνωσης.

Σε μία δολοφονία ή ένα έγκλημα, η πρώτη ερώτηση που κάνουν οι ντεντέκτιβ (αστυνόμοι) στον εαυτό τους είναι «ποιος ωφελείται;» Αυτός/ή ή αυτοί που ωφελούνται είναι αρχικά οι ύποπτοι. Μετά το 1974 υπήρξε αλλαγή προσανατολισμού της χώρας προς Γαλλία - Γερμανία. Ποιοι ωφελούνται από την «τρομοκράτηση» των Αμερικανών; Η Γαλλία και η Γερμανία!

Ο Γιωτόπουλος γεννήθηκε και σπούδασε στη Γαλλία αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα. Η γυναίκα του ή σύντροφος του είναι Γαλλίδα. Δεν είναι σαφές αν α) έμενε στη Γαλλία β) έμενε στη Γαλλία και στην Ελλάδα γ) μπαινόβγαινε στην Γαλλία. Ίσως να άλλαζαν διαχρονικά. Πάντως είχε πολλά πέρα δώθε με την Γαλλία. Επίσης μπορεί να άλλαζαν διαχρονικά οι σκοποί της 17Ν. 

Σίγουρα ήταν οργάνωση πολλαπλών σκοπών. Αρκετοί από τους στόχους ήταν α) Αμερικανοί β) χουντικοί. Επομένως δύο από τους σκοπούς της οργάνωσης ήταν α) η εξάλειψη της επιρροής των ΗΠΑ στην Ελλάδα β) η τιμωρία των χουντικών. Αν ψάξουμε μία-μία τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι ακόμη και επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί ή οικογενειακές αντιπαραθέσεις. Δεν αποκλείεται να εκτελούσε και συμβόλαια θανάτου επ’ αμοιβή.

Έχει διατυπωθεί πως δεν μπορεί να ήταν μόνο αυτή η οργάνωση. Μπορεί όμως αυτοί που έχουν συλληφθεί να είναι η εκτελεστική οργάνωση. Άλλοι αποφάσιζαν τους στόχους και άλλοι βοηθούσαν στο στήσιμο. Υποψίες πέφτουν σε μεγάλα ονόματα του φιλογαλλικού ΠΑΣΟΚ και στους ελληνικούς κύκλους του Παρισιού κατά την περίοδο της δικτατορίας. Εκεί μεταξύ άλλων ήταν η Μελίνα Μερκούρη και ο Καραμανλής.

Σύμφωνα με ένα σενάριο ο Γιωτόπουλος είχε υποστήριξη από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Γαλλία και Γερμανία πηγαίνουν πακέτο. Γαλλικές και γερμανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται πολύ στενά. Επίσης τους ανήκει ένα κομμάτι των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Επομένως δεν αποκλείεται και εμπλοκή του γαλλογερμανόδουλου τμήματος της ΕΥΠ. Σε αυτή την περίπτωση η 17Ν ανήκει πλέον στις παρακρατικές οργανώσεις.

Το ερώτημα είναι πόσα γνώριζε ο Γιωτόπουλος και αυτοί που ήταν παρακάτω. Είναι πιθανό, από ένα επίπεδο και κάτω να μην γνώριζαν τίποτα, να πίστευαν πως κάνουν αριστερή επανάσταση και πως «χτυπάνε» τους «καπιταλιστές» και τους «Αμερικανούς ιμπεριαλιστές». Είναι ακόμη πιθανό (αλλά δύσκολο) ο ίδιος ο Γιωτόπουλος να μην γνώριζε την εμπλοκή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Δηλαδή μπορεί κάποιοι Γάλλοι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον αγώνα τους, να του συστήνονταν ως φιλέλληνες, δημοκράτες, αριστεροί ενώ στην πραγματικότητα ήταν μέλη ή ενδιάμεσοι των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Στη Γαλλία θα είχαν ησυχία, άφοβα και ανεμπόδιστα θα μπορούσαν να καταστρώσουν τα σχέδια τους που θα εκτελούσαν στην Ελλάδα.

Οι γαλλικές (και γερμανικές) μυστικές υπηρεσίες έχουν και σημαντική δράση στην Ελλάδα. Δηλαδή εκτός από την βοήθεια που μπορεί να παρείχαν στον Γιωτόπουλο στη Γαλλία, μπορεί να πρόσφεραν βοήθεια και στην Ελλάδα. Πιθανώς να συμμετείχε το τμήμα της ΕΥΠ που τους ανήκει. Είναι συνηθισμένη πρακτική να χρησιμοποιείται το κράτος για προσωπικούς, κομματικούς ή φραξιακούς σκοπούς.

Το κράτος το πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες για να υπηρετεί τα συμφέροντα τους και όχι τα συμφέροντα του κάθε πολιτικού. Έχει βουίξει ο τόπος πως ο Μητσοτάκης χρησιμοποιεί ΕΥΠ (και Αστυνομία) για δικούς του σκοπούς, να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους κλπ. Οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν είναι μόνο σε άλλο κόμμα αλλά και στο ίδιο κόμμα ή στον ίδιο χώρο της κεντροδεξιάς.   

Βέβαια όλα αυτά (για την 17Ν) είναι ένα πιθανό σενάριο. Για να αποδειχτούν χρειάζεται έρευνα σε βάθος. Ποιος θα διατάξει την έρευνα σε βάθος; Ο γαλλόδουλος Καραμανλής, ο γερμανόδουλος Σημίτης ή ο Μητσοτάκης που είναι 2 σε 1, Καραμανλής + Σημίτης μαζί; Ποιος εισαγγελέας ή αρμόδια δικαστική αρχή θα τολμήσει να το κάνει;

Εδώ προκύπτει και ένα σοβαρό ζήτημα για τους δήθεν αμερικανόφιλους όπως ο Χρυσοχοΐδης, ο Μητσοτάκης, ο Βαρβιτσιώτης. Αν ισχύει το σενάριο, τότε ο Χρυσοχοΐδης είναι ο υπουργός που συγκάλυψε και όχι αποκάλυψε την 17Ν. Έβαλε τον Πασόκο-εκσυγχρονισμό του, πάνω από τον δήθεν φιλοαμερικανισμό και την υποχρέωση που είχε στην θέση που βρισκόταν.  

Αμερικανολυκόφιλοι

Μιχάλης

Scroll to Top