Παρουσιαστές όπως πωλητές

Παρουσιαστές όπως πωλητές

Παρουσιαστές όπως λογιστές

Οι παρουσιαστές με τις εκπομπές τους θα απευθύνονται σε μικρότερα niches (κόγχη-γωνία) του κοινού. Θα είναι πολύ περισσότεροι με πολύ μικρότερο κοινό και ως αποτέλεσμα θα έχουν και πολύ χαμηλότερες αμοιβές. Δηλαδή η Super Κατερίνα Καινούριου (τυχαία την αναφέρω επειδή έχει ψηλή τηλεθέαση) δεν θα είναι κάτι παραπάνω (από άποψη απολαβών και γκλαμουριάς) από μία λογίστρια που κάνει φορολογικές δηλώσεις στο Μοσχάτο.

Ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος των καναλιών μεταδίδεται live-streaming διαδικτυακά. Παλαιότερες εκπομπές ανεβαίνουν στο Youtube και σε άλλα παρόμοια sites. Πιστεύω πως σταδιακά θα αυξάνονται οι θεατές που παρακολουθούν διαδικτυακά και θα μειώνονται αυτοί που τα παρακολουθούν τηλεοπτικά. 

Ενώ θα έχουμε συνολική μείωση θεατών για τηλεοπτικές εκπομπές, η μείωση των τηλεθεατών (μέσω τηλεόρασης) θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό θα συμβαίνει γιατί ένα μέρος της απώλειας θεατών από την τηλεόραση, θα κερδίζεται από το Διαδίκτυο όπου οι θεατές των εκπομπών των τηλεοπτικών καναλιών θα ανεβαίνουν. Έτσι και για όσους δουλεύουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ένα μέρος των απολαβών τους θα είναι από το Διαδίκτυο.

Κάποια αναγνώστρια σχολίασε πως το επάγγελμα του παρουσιαστή μοιάζει περισσότερο με αυτό του πωλητή παρά με αυτό του λογιστή, γιατί και τα δύο έχουν να κάνουν με το κοινό. Συμφωνώ αλλά το ζητούμενο μου δεν ήταν να προσδιορίσω με ποιο επάγγελμα μοιάζει περισσότερο αυτό του παρουσιαστή. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως μοιάζει περισσότερο με των σερβιτόρων διότι οι σερβιτόροι σερβίρουν φαγητά και ποτά ενώ οι παρουσιαστές ενημέρωση ή κατά μια άλλη άποψη ψέματα.

Προσπαθούσα να εξηγήσω πως θα μοιάζει με συνηθισμένα, κοινά επαγγέλματα όπως του λογιστή, του πωλητή, του σερβιτόρου. Δεν θα έχει γκλαμουριά και μεγάλες απολαβές. Ο Καλημέρας Αυτιάς (κι αυτός έχει ψηλή τηλεθέαση) θα είναι όπως ένας πωλητής στον Κωτσόβολο ή σε αντιπροσωπεία της Citroen. Αυτό είναι καλό και κακό. Κακό είναι για όσους δουλεύουν ήδη ως παρουσιαστές γιατί το κοινό τους και οι απολαβές τους θα μικρύνουν.

Όμως οι θέσεις για παρουσιαστές θα γίνουν πολύ περισσότερες και νέοι παρουσιαστές θα μπορούν πιο εύκολα να βρουν δουλειά, με χαμηλότερες αμοιβές από αυτές που υπάρχουν. Αυτές οι θέσεις θα είναι και στην τηλεόραση αλλά και στο Διαδίκτυο. Μιλάμε πάντοτε για το μέλλον. Αυτή την στιγμή δεν νομίζω πως υπάρχουν θέσεις παρουσιαστών στο Διαδίκτυο, αν και κάποιοι βγάζουν χρήματα, με κάτι ανάλογο. Δεν είναι όμως υπάλληλοι αλλά influencer ή άνθρωποι που βγαίνουν σε βίντεο και επειδή έχουν πολλά views, βγάζουν κάποια λεφτά.

Πολλοί από αυτούς είναι κωμικοί ή μουσικοί που δεν λέγονται παρουσιαστές. Όμως πολλά views παίρνουν και τα ταξιδιωτικά βίντεο που ανεβαίνουν στο youtube και τα σχετικά. Αυτοί είναι πιο κοντά σε ό,τι κάνουν οι παρουσιαστές. Και στην τηλεόραση υπάρχουν παρουσιαστές ταξιδιωτικών βίντεο. Στην τηλεόραση, οι παρουσιαστές είναι υπάλληλοι των καναλιών. Νομίζω πως έχουν μισθό. Δεν ξέρω αν μέρος της αμοιβής τους είναι σε ποσοστά.

Υποτίθεται πως στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί που όχι μόνο βιοπορίζονται αλλά βγάζουν και πολλά λεφτά. Δεν το ξέρω αν πράγματι ισχύει αλλά έτσι είναι η ενημέρωση που υπάρχει. Βέβαια τα πολλά λεφτά βγαίνουν στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα. Πάντως είτε στα δίνει το Youtube είτε ένα τηλεοπτικό κανάλι, ίδια είναι τα λεφτά, ευρώ για την Ελλάδα. Πιθανώς στο μέλλον να υπάρξουν «μεγάλα» διαδικτυακά κανάλια που θα εκπέμπουν αποκλειστικά στο Διαδίκτυο και καθόλου μέσω τηλεόρασης.

Επίσης είναι πιθανό αυτά τα κανάλια να «προσλάβουν» παρουσιαστές. Το «προσλάβουν» το βάζω σε εισαγωγικά γιατί η σχέση εργασίας μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Συνήθως χρησιμοποιείται για υπαλλήλους. Καλύτερος όρος είναι θα πάρουν. Τελικά σημασία δεν έχει με ποιο τρόπο παίρνει κανείς τα λεφτά αλλά πόσα κάνει και αν αυτά είναι αρκετά να βιοποριστεί ώστε να θεωρείται εργασία και όχι τσοντάρισμα. 

Θα προσκυνήσουν το Ίντερνετ

Νεκτάριος

Scroll to Top