Θα προσκυνήσουν το Ίντερνετ
Θα προσκυνήσουν το Ίντερνετ
Είναι πάρα πολλοί στα κανάλια που βλέπουν αφ’ υψηλού το Διαδίκτυο. Θεωρούν πως η τηλεόραση είναι πολύ ανώτερη από το Διαδίκτυο. Σίγουρα κάνουν λάθος γενικά. Εξαρτάται σε τι αναφερόμαστε. Να συγκρίνουμε μόνο live - streaming και video στο Διαδίκτυο με την τηλεόραση και όχι όλο το υλικό που βρίσκεται στο Διαδίκτυο (επιπλέον κείμενα, φωτογραφίες, audio).
Πράγματι υπάρχουν πολύ κακής ποιότητας video και live streaming στο Διαδίκτυο όσον αφορά την εικόνα, τον ήχο, τον τρόπο που γυρίστηκαν, το σκηνικό, την παρουσίαση κλπ. Όμως υπάρχουν και ισάξια των τηλεοπτικών. Όσον αφορά το περιεχόμενο των τηλεοπτικών εκπομπών, αμφιβάλλω πράγματι για την ποιότητα πολλών από αυτές.
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι μετρήσιμο. Ας υποθέσουμε πως μπορούμε να μετρήσουμε σε μια συγκεκριμένη στιγμή ή σε μια τηλεοπτική ζώνη όλους στην Ελλάδα που παρακολουθούν α) τηλεόραση β) live-streaming ή ανεβασμένα βίντεο στο Διαδίκτυο γ) συνδρομητική τηλεόραση, καλωδιακή ή δορυφορική δ) βίντεο από VCR ή στον υπολογιστή από CD -DVD drive.
Αυτό είναι το νέο μεγάλο κοινό θεατών. Πιστεύω πως για το γ και το δ δεν είναι μεγάλα τα ποσοστά. Έψαξα αλλά δεν βρήκα κάποια έρευνα δημοσιευμένη και το λέω εμπειρικά, παρατηρώντας τις συνήθειες των ανθρώπων γύρω μου. Έχει μια λογική γιατί α και β είναι δωρεάν. Το δ είναι δωρεάν μόνο αν κατεβάσει κανείς βίντεο από το Ίντερνετ, κάτι που δεν είναι πάντοτε νόμιμο. Τα δύο μεγαλύτερα ποσοστά είναι της τηλεόρασης και του Διαδικτύου.
Δεν ξέρω ποιο είναι μεγαλύτερο. Αυτό που πιστεύω και το πιστεύουν οι περισσότεροι ενημερωμένοι είναι πως σταδιακά το ποσοστό της τηλεόρασης θα πέφτει και του Διαδικτύου θα ανεβαίνει. Επιπλέον θα ανεβαίνει το ποσοστό των θεατών που παρακολουθούν διαδικτυακά μια συγκεκριμένη εκπομπή και θα πέφτει το ποσοστό αυτών που την παρακολουθούν τηλεοπτικά.
Γιατί να διαλέξει κάποιος/κάποια να δει την εκπομπή διαδικτυακά; Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Μπορεί στο σπίτι να είναι περισσότερα άτομα που θέλουν να παρακολουθήσουν άλλη εκπομπή. Ακόμη και να βλέπουν την ίδια εκπομπή, ίσως προτιμούν να την δουν ξεχωριστά πχ με ένα φίλο τους ή μια φίλη τους αντί με τους γονείς τους.
Ίσως εκεί που βρίσκονται να μην υπάρχει τηλεόραση. Μπορεί να είναι έξω από το σπίτι, σε ένα ταξίδι κλπ. Είναι και μια κατηγορία συνήθως τεχνολογικά εξελιγμένων που απλώς προτιμάει το Ίντερνετ και τον υπολογιστή από την συσκευή της τηλεόρασης. Μπορεί να μην έχουν καθόλου τηλεόραση γιατί συνειδητοποίησαν πως δεν τους χρειάζεται.
Να εξηγήσω πως οι μετρητές τηλεθέασης μετράνε συσκευές και όχι άτομα. Ενώ λοιπόν μια εκπομπή μπορεί να έχει πχ εκατό χιλιάδες (100,000) θεατές αν μεταδίδεται μόνο τηλεοπτικά, αν μεταδίδεται και διαδικτυακά οι θεατές μπορεί να είναι εκατό είκοσι (120,000) χιλιάδες. Βέβαια θα χάσει λίγο από τους θεατές τηλεόρασης που μπορεί να γίνουν ενενήντα πέντε χιλιάδες (95,000).
Δηλαδή από τους είκοσι πέντε χιλιάδες (25,000) που θα δουν την εκπομπή διαδικτυακά, οι πέντε χιλιάδες (5,000) θα την έβλεπαν στην τηλεόραση αν δεν είχαν την διαδικτυακή επιλογή και οι είκοσι χιλιάδες (20,000) δεν θα την έβλεπαν καθόλου. Τα νούμερα τα αναφέρω ως παράδειγμα. Επομένως αν μια εκπομπή μεταδίδεται και διαδικτυακά, χάνει λίγο στους θεατές της τηλεόρασης αλλά κερδίζει πολύ περισσότερο στους συνολικούς θεατές.
Τα δύο κοινά είναι πολύ διαφορετικά. Αυτοί που παρακολουθούν διαδικτυακά είναι περισσότερο νέοι ενώ από την τηλεόραση είναι μεγαλύτερες ηλικίες. Στην μία κατηγορία είναι περισσότερο τεχνολογικά εξελιγμένοι ενώ στην άλλη λιγότερο. Επομένως οι προτιμήσεις τους μπορεί να είναι διαφορετικές. Μπορεί μια εκπομπή να έχει μεγάλη τηλεθέαση στην τηλεόραση δηλαδή να είναι στην πρώτη σειρά των προτιμήσεων και να μην συμβαίνει το ίδιο διαδικτυακά, γιατί το κοινό έχει διαφορετικά γούστα. Αντιστρόφως μια εκπομπή με χαμηλή σχετικά τηλεθέαση στην τηλεόραση μπορεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα στο Διαδίκτυο.
Στο παράδειγμα, η αναλογία μεταξύ θεατών τηλεόρασης και Διαδικτύου για την εκπομπή είναι περίπου 80-20. Πιστεύω πως όσο περνάει ο καιρός, το ποσοστό του Διαδικτύου, για μια εκπομπή θα μεγαλώνει. Δεν λέω και δεν ξέρω, αν και πότε θα γίνει μεγαλύτερο, θα είναι όμως σημαντικό. Αυτό αφορά πως κατανέμονται τα ποσοστά για μια εκπομπή, μεταξύ τηλεόρασης και Διαδικτύου. Το πως κατανέμονται οι θεατές συνολικά είναι κάτι διαφορετικό και εξηγήθηκε παραπάνω.
Όταν κάποιος έχει ανοίξει την τηλεόραση, οι επιλογές του είναι να αλλάξει κανάλι ή να κλείσει την τηλεόραση. Η τηλεθέαση μετράει συσκευές που παρακολουθούν μια εκπομπή, σε σχέση με τις άλλες εκπομπές της ίδιας τηλεοπτικής ζώνης. Αν κανείς βρίσκεται μπροστά σε smartTV, έχει επίσης της επιλογή να μπει στο Ίντερνετ, χωρίς να κλείσει την συσκευή. Όποιος είναι στο Ίντερνετ από υπολογιστή (tablet, notebook, laptop, desktop) έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει τις τηλεοπτικές εκπομπές και ό,τι άλλο μεταδίδεται live-streaming και όσα βίντεο (τηλεοπτικές εκπομπές και άλλα) έχουν ανέβει σε όλο τον κόσμο.
«Δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει» λέει ένα γνωμικό. Τα ζόμπι της τηλεόρασης δεν έχουν ακόμη καταλάβει πως στο μέλλον το Ίντερνετ ΘΑ τους ταΐζει και το δαγκώνουν. Στο μέλλον, «θα γλείφουν εκεί που σήμερα φτύνουν» και θα προσκυνήσουν το Ίντερνετ γιατί ένα μεγάλο μέρος του κοινού τους θα είναι Διαδικτυακό. Βέβαια το κοινό τους συνολικά (τηλεοπτικό + διαδικτυακό) θα είναι πολύ μικρότερο όπως ήδη έχω εξηγήσει και θα είναι όπως λογιστές, πωλητές ή σερβιτόροι.
Νεκτάριος