Πατριωτική και προδοτική κεντροδεξιά

Πατριωτική και προδοτική κεντροδεξιά

Τι είναι η κεντροδεξιά; Κάποιοι την ορίζουν ως το τμήμα της δεξιάς που βρίσκεται προς το κέντρο. Ο πιο σωστός ορισμός κατ' εμέ είναι κέντρο + δεξιά δηλαδή η κεντροδεξιά περιλαμβάνει την δεξιά και το δεξιό τμήμα του κέντρου, χωρίς να περιλαμβάνει την άκρα δεξιά. Επομένως στην κεντροδεξιά περιλαμβάνεται όλη η δεξιά εκτός ενός πολύ ακραίου τμήματος. Αυτό είναι για αρχή.

Ανεξάρτητα ποιος είναι ο ορισμός και ως επακόλουθο ποιο τμήμα του εκλογικού σώματος περικλείει η κεντροδεξιά, υπάρχουν δύο είδη, η πατριωτική και η προδοτική. Όταν κάποιος κουνάει μια ελληνική σημαία και δακρύζει για την Μακεδονία δεν πάει να πει πως είναι πατριώτης. Για να κρίνουμε αν είναι κανείς πατριώτης ή προδότης, πρέπει να εξετάζουμε την συνολική πορεία του.

Να εξετάσουμε την πορεία του Αλέξανδρου Παπάγου. Για μεγάλο μέρος της πορείας του, υπήρξε φιλοβασιλικός, αν και διετέλεσε υπασπιστής του Βενιζέλου την περίοδο 1910-1912. Στις 10 Οκτωβρίου 1935, ο Παπάγος, μαζί με τους αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΑ, σταμάτησαν το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού Τσαλδάρη, στην Κηφισίας, στο ύψος του Γηροκομείου.

Απαίτησαν διεξαγωγή δημοψηφίσματος για επαναφορά της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας που είχε καταργηθεί με το δημοψήφισμα του 1924. Η ενέργεια θεωρήθηκε πραξικοπηματική και ονομάστηκε στρατιωτικό κίνημα Κονδύλη. Ο Τσαλδάρης παραιτήθηκε και ανέλαβε ο Κονδύλης. Στις 3 Νοεμβρίου 1935, με νέο δημοψήφισμα, αποκαταστάθηκε η Βασιλευόμενη Δημοκρατία.

Στις αρχές του 1950, οι σχέσεις του Παπάγου με το παλάτι είχαν διαταραχτεί, ιδιαίτερα με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του βασιλιά Παύλου, Αριστείδη Μεταξά που διέδιδε κακές φήμες για τον Παπάγο. Στις 30 Ιουλίου 1951, ο Παύλος προκήρυξε εκλογές. Την επόμενη ο Παπάγος ανακοίνωσε πως θα συμμετέχει, παρόλο που σε συνάντηση του με τον βασιλιά, λίγο καιρό πριν, τον είχε διαβεβαιώσει πως δεν είχε σκοπό να ασχοληθεί με την πολιτική.

Αμέσως έσπευσαν να τον στηρίξουν και συνεργαστούν μαζί του ο Στέφανος Στεφανόπουλος και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Οι εκλογές έγιναν στις 9 Σεπτεμβρίου 1951. Ο Ελληνικός Συναγερμός δέχθηκε έντονη επίθεση από το παλάτι. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ήταν εξαρχής αντιβασιλικός και ξεκίνησε από το κέντρο. Μετά το κίνημα Κονδύλη που είχε ως αποτέλεσμα την επάνοδο της Βασιλευομένης Δημοκρατίας με δημοψήφισμα, δημοσίευσε πολλά άρθρα υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Έχασε τις θέσεις του στο Πανεπιστήμιο και στο ΙΚΑ επειδή δεν δήλωσε πίστη στον βασιλιά.

Ο Παπάγος πρωτοστάτησε στην επάνοδο του βασιλιά το 1935 και ο Κανελλόπουλος ήταν από τους μεγαλύτερους πολέμιους της Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Τι κοινό είχαν ο Παπάγος και ο Κανελλόπουλος, πέρα από το γεγονός πως ανήκαν στον χώρο της κέντρο + δεξιάς; Το κοινό, αυτό που τους ένωσε βρίσκεται στην περίοδο της Κατοχής. Εκεί πρέπει να ανατρέξουμε για να διαπιστώσουμε ποιος ήταν πατριώτης και ποιος ήταν προδότης. Δεν πρέπει να μας κοροϊδεύουν επειδή μας κουνάνε μια ελληνική σημαία.

Στην διάρκεια της Κατοχής, ο Παπάγος δημιούργησε την αντιστασιακή οργάνωση αξιωματικών «Στρατιωτική Μεραρχία». Είχε κατακρίνει τον Τσολάκογλου για τον σχηματισμό δωσιλογικής κυβέρνησης. Συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές που τον έστειλαν σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Νταχάου. Έμεινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι το τέλος του πολέμου.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αν και γερμανόφιλος, ίδρυσε στην Κατοχή την αντιστασιακή οργάνωση «Στρατιά των σκλαβωμένων νικητών» που εξελίχθηκε σε «Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ). Προσπάθησαν να τον συλλάβουν οι κατακτητές αλλά δεν τα κατάφεραν. Καταδικάστηκε σε θάνατο από ιταλικό στρατοδικείο. Διέφυγε στην Μικρά Ασία και ύστερα στο Κάιρο. Αυτοί και πολλοί άλλοι ήταν οι αντιστασιακοί πατριώτες. Δυστυχώς υπήρξαν και δωσίλογοι που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές.

Ο Καραμανλής συμμετείχε στην δωσιλογική οργάνωση Σοσιαλιστική Ένωση μαζί με άλλους δωσίλογους όπως ο Μαύρος, ο Ζολώτας, ο Τσάτσος, ο Αγγελόπουλος κλπ. Δωσίλογοι και συνεργάτες των κατακτητών ήταν επίσης ο πατέρας του Ράλλη, ο Τσαλδάρης, ο θείος του Μεϊμαράκη και πολλοί άλλοι. Όταν ο Παπάγος και ο Κανελλόπουλος αντιστέκονταν στους κατακτητές, διακινδυνεύοντας την ζωή τους, άλλοι όπως ο Καραμανλής, ο πατέρας του Ράλλη, ο πατέρας του Σημίτη, η Μελίνα Μερκούρη τους βοηθούσαν και συνεργαζόντουσαν μαζί τους. Όταν ο Παπάγος υπέφερε στο Νταχάου, ο Καραμανλής καλοπερνούσε, όπως όλοι οι δωσίλογοι τον καιρό της Κατοχής.

Ο Στεφανόπουλος και ο Κανελλόπουλος είχαν φύγει από το Λαϊκό Κόμμα του δωσίλογου Τσαλδάρη και είχαν ιδρύσει το Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα, στο οποίο ηγούνταν από κοινού. Ο Παπάγος όρισε αντιπροέδρους του Ελληνικού Συναγερμού τον Στεφανόπουλο και τον Κανελλόπουλο. Λίγο πριν πεθάνει, ο πατριώτης αντιστασιακός Παπάγος, παρέδωσε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα στον Στέφανο Στεφανόπουλο. Έτσι έμμεσα έδειξε ο Παπάγος την προτίμηση του.

Τον νέο αρχηγό του Ελληνικού Συναγερμού επρόκειτο να εκλέξει η κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτός θα αναλάμβανε καθήκοντα πρωθυπουργού. Ο Καραμανλής είχε ελάχιστες πιθανότητες διότι τότε δεν ήταν πρωτοκλασάτος. Στις τελευταίες μέρες του Παπάγου, ο δωσίλογος Καραμανλής έσπευσε να κάνει συμφωνία με ξένες δυνάμεις για να προδώσει την Κύπρο. Σε αναγνώριση της διαχρονικής δωσιλογικής πορείας του, πίεσαν τον βασιλιά Παύλο να τον ορίσει πρωθυπουργό, τον Οκτώβριο του 1955.

Όλα τα κορυφαία στελέχη του Ελληνικού Συναγερμού αντέδρασαν διότι θεωρούσαν πως ο νέος πρωθυπουργός έπρεπε να εκλεγεί από την κοινοβουλευτική ομάδα. Στο τέλος βέβαια αναγκάστηκαν να δεχτούν τον δωσίλογο Καραμανλή στην ηγεσία του Συναγερμού και στην πρωθυπουργία της χώρας. Έτσι ανέβηκε ο Καραμανλής, με προδοσία. Το 1961 έκανε την Σύνδεση Ελλάδας ΕΟΚ και την 1 Ιανουαρίου 1981 έκανε την Ελλάδα μέλος της ΕΕ.

Στην συμφωνία είχε πρωτοστατήσει ο Γεώργιος Ράλλης, γιός του δωσίλογου πρωθυπουργού της Κατοχής Ιωάννη Ράλλη. Αργότερα ο Καραμανλής όρισε τον Ράλλη πρωθυπουργό για να συνεχίσει την προδοτική πορεία. Όλοι οι δωσίλογοι ή οι απόγονοι τους πρωταγωνίστησαν στην ευρωπαϊκή πορεία. Η ευρωπαϊκή πορεία είναι μια πορεία εθνικής προδοσίας, με βασικό πρωταγωνιστή τον δωσίλογο Καραμανλή. Ξεκινάει σαράντα χρόνια πριν την ένταξη, στην Κατοχή.

Συχνά αναφέρουν τον Καραμανλή ως συνεχιστή της πολιτικής κληρονομιάς του Παπάγου, αν και κατάργησε τον Ελληνικό Συναγερμό για να ιδρύσει την ΕΡΕ. Ίσως ιδεολογικά να ήταν κοντά αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ Παπάγου και Καραμανλή. Ο Παπάγος αντιστάθηκε στους κατακτητές με κίνδυνο της ζωής του και κατέληξε στο Νταχάου ενώ ο Καραμανλής συνεργάστηκε μαζί τους, βοηθώντας έτσι την υποδούλωση της χώρας.

Μάρκος

 

Scroll to Top