Πέντε φυλετικές εκπλήξεις

Πέντε φυλετικές εκπλήξεις

Έγινε ερώτηση αν στην φυλετική μείξη, είμαστε πιο κοντά από όλους στους Ούγγρους, σχετικά με όσα γράφτηκαν στο άρθρο «Μία ράτσα, μία φάτσα με Ούγγρους;». Το άρθρο δεν υποστηρίζει πως οι Ούγγροι είναι πιο κοντά από όλους αλλά πως ακόμη και οι Ούγγροι που δεν θεωρούνται Βαλκάνιοι, είναι πιο κοντά σε εμάς φυλετικά, σε σχέση με τους Ιταλούς, με τους οποίους έχει επικρατήσει ο μύθος «una faccia una razza».

Από τις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες, πιο κοντά σε εμάς από άποψη φυλετικής μείξης είναι οι Ιταλοί. Όμως πιο κοντά σε εμάς, σε σχέση με τους Ιταλούς, είναι μια ομάδα χωρών, οι Βαλκανικές, η Τουρκία και η Ουγγαρία. Με ποια από αυτές είμαστε πιο κοντά δεν είναι ξεκάθαρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eupedia.com, για κάποιους λόγους, ίσως είμαστε πιο κοντά με τους Αλβανούς που είναι λιγάκι παραπάνω Σλάβοι από εμάς.

Υποθέτω πως στον πληθυσμό της Ελλάδας θα υπολογίζονται οι αλβανικής καταγωγής που είναι πολλοί. Επίσης στον πληθυσμό της Αλβανίας θα υπολογίζονται οι Βορειοηπειρώτες. Πολλοί Νεοέλληνες είναι Αρβανίτες στην καταγωγή. Οι αρχαίοι Ιλλύριοι που κατοικούσαν σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια, ήταν φυλετικά συγγενείς με τους αρχαίους Έλληνες. 

Στους Τούρκους, πιο κοντά φυλετικά βρισκόμαστε εμείς οι Έλληνες που είμαστε λίγο παραπάνω Σλάβοι από αυτούς. Στα χρόνια του Βυζαντίου, ήρθαν περισσότεροι Σλάβοι στην περιοχή της σημερινής Ελλάδας, παρά στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας. Της Ρουμανίας η μείξη μοιάζει αρκετά με της Βουλγαρίας αλλά οι Βούλγαροι είναι περισσότερο Σλάβοι.

Δεν είναι οι Έλληνες Αλβανοί ούτε οι Αλβανοί είναι Έλληνες. Παρομοίως δεν είναι οι Βούλγαροι Ρουμάνοι ούτε οι Ρουμάνοι είναι Βούλγαροι. Οι κάτοικοι των Βαλκανίων και της Τουρκίας είναι απόγονοι των κατοίκων του Βυζαντίου. Αυτοί μέσα στα παραπάνω από χίλια χρόνια του Βυζαντίου αναμείχθηκαν. Δεν είναι βέβαια στην κάθε χώρα ίδια η φυλετική μείξη αλλά είναι σχετική και διαφορετική από της Δυτικής Ευρώπης.

Παρόλο που μας ακούγεται πολύ παράξενο να είναι οι Ούγγροι πιο κοντά φυλετικά από τους Ιταλούς, λόγω του μύθου «una faccia una razza» που έχει επικρατήσει, είναι λογικό. Η Ουγγαρία γεωγραφικά είναι στις παρυφές της χερσονήσου των Βαλκανίων αλλά δεν θεωρείται βαλκανική χώρα. Το μεγαλύτερο σύνορο το έχει με την Ρουμανία, στα ανατολικά της. Επίσης στα νότια έχει σύνορα με Κροατία και Σερβία. Η Ρουμανία και η Σερβία βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα, όσον αφορά την φυλετική μείξη.

Οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών στην Ευρώπη γινόντουσαν μέσω ξηράς, όχι θαλάσσης. Στον οδικό δρόμο προς την Ιταλία, πρώτα είναι τα Βαλκάνια και η Ουγγαρία. Τα Βαλκάνια ήταν μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Μετά ανήκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τα Ουγγρικά μοιάζουν με τα Φιλανδικά, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι πρώτοι Ούγγροι ήταν συγγενείς φυλετικά με τους πρώτους Φινλανδούς. Όμως η φυλετική μείξη των σημερινών πληθυσμών, Φιλανδών και Ούγγρων δεν είναι παραπλήσια. Οι Ούγγροι είναι πιο κοντά στους Βαλκάνιους και οι Φιλανδοί σε Ρώσους και Βαλτικούς.

Επίσης έγινε ερώτηση για τους Κύπριους. Δεν μπόρεσα να βρω στοιχεία για την γονιδιακή μείξη. Στα ελληνικά νησιά, είναι μικρότερο το ποσοστό σλαβικών γονιδίων, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Στην Κρήτη υπολογίζεται 10% και στα Δωδεκάνησα λιγότερο από τόσο. Επειδή η Κύπρος είναι ακόμα πιο μακριά, πιθανώς να είναι χαμηλότερο το ποσοστό των σλαβικών γονιδίων.

Επίσης ίσως είναι μεγαλύτερη η επιμειξία με πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής. Έτσι δεν αποκλείεται, από άποψη φυλετικής μείξης, οι χώρες που προανέφερα (Βαλκανικές, Τουρκία, Ουγγαρία) να είναι πιο κοντά σε εμάς από τους Κυπρίους. Δεν το ξέρω, απλά πιθανολογώ. Το παράξενο είναι πως οι Ισραηλινοί που βρίσκονται πιο μακριά ακόμα από την Κύπρο, μπορεί να έχουν περισσότερα σλαβικά γονίδια.

Οι Ισραηλινοί προέρχονται κυρίως από τους Εβραίους που κατοικούσαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκαν λίγοι στο Ισραήλ. Οι πρόγονοι των περισσότερων Ισραηλινών ζούσαν στην Ανατολική Ευρώπη για αιώνες. Αναμείχθηκαν σε αρκετό βαθμό με τους ντόπιους που ήταν Σλάβοι.

Δεν βρήκα στοιχεία για την φυλετική μείξη των Ισραηλινών. Αν ισχύει, θα είναι και αυτό μια μεγάλη έκπληξη, η πέμπτη κατά σειρά. Η πρώτη ήταν για την Αυστρία. Θεωρούσαμε πως είναι το ίδιο φυλετικά με τους Γερμανούς αφού μιλούν την ίδια γλώσσα. Είναι πιο κοντά στην Ανατολική Ευρώπη από την Γερμανία. Πιο κοντά από όλους στους Αυστριακούς είναι οι Ούγγροι, λόγω της Αυστροουγγαρίας.

Η δεύτερη έκπληξη ήταν η κατάρρευση του μύθου «una faccia una razza» για Έλληνες και Ιταλούς. Το «μία ράτσα, μία φάτσα» ισχύει για Ιταλούς και Πορτογάλους. Οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και οι Ούγγροι είναι πιο κοντά στους Έλληνες από άποψη φυλετικής μείξης, από τους Ιταλούς. Η τρίτη έκπληξη είναι πως οι σημερινοί Ούγγροι είναι πιο κοντά στους Βαλκάνιους, παρά στους Φιλανδούς. Οι πρώτοι Ούγγροι ήταν συγγενείς με τους πρώτους Φινλανδούς και για αυτό οι γλώσσες μοιάζουν πολύ.

Η τέταρτη πιθανή έκπληξη είναι πως οι Κύπριοι ίσως είναι λιγότερο κοντά σε εμάς, σε σχέση με τους Βαλκάνιους, τους Τούρκους και τους Ούγγρους. Εντάξει για τους Ιταλούς. Φανταστείτε όμως τελικά οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι ή οι Ούγγροι να είναι πιο κοντά σε εμάς φυλετικά από τους Κύπριους! Ε αυτό κι αν δεν θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη, μεγαλύτερη από την κατάρρευση του μύθου «una faccia una razza» με τους Ιταλούς.

Η πέμπτη πιθανή φυλετική έκπληξη αφορά τους Ισραηλινούς. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τι ποσοστό σλαβικών γονιδίων έχουν οι Ισραηλινοί. Ίσως είναι περισσότερο Σλάβοι από κάποιους Βαλκάνιους, αυτούς με το μικρότερο ποσοστό σλαβικών γονιδίων. Τελικά το συμπέρασμα, όχι μόνο στο φυλετικό αλλά και γενικότερα, είναι πως «άλλο μύθος και άλλο πραγματικότητα».

Σωτήριος

 

Scroll to Top