Πετάμε για επιβεβαίωση

Πετάμε για επιβεβαίωση

Αν κάποιος χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο κερδίζει τίποτα; Το κεφάλι του θα σπάσει δεν θα σπάσει τον τοίχο. Την ίδια τακτική ακολουθούν όλοι οι ευρωμανείς. Εμμένουν στην ευρωπαϊκή πορεία. Είναι ακριβώς σαν να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο αλλά δεν το έχουν καταλάβει. Το θέμα έχει λήξει. Η Ελλάδα είναι με τους Συμμάχους, όχι τον Άξονα. Και επειδή το λέτε εσείς πρέπει να το πιστέψουμε; Έτσι θα σκεφτούν κάποιοι. Όποιος λίγο καταλαβαίνει και έχει διαβάσει όσα γράφουμε εδώ δεν πρέπει να έχει πλέον καμία απολύτως αμφιβολία.

Στην Νέα Δημοκρατία έχουν επαφές με τον κύκλο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν βρίσκεται στην κεντροαριστερά, παρόλο που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην κεντροδεξιά. Είναι μία μεγάλη ανωμαλία που πρέπει να διορθωθεί. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν στην Νέα Δημοκρατία έχουν επικοινωνία με τον κύκλο του Μπάιντεν για θέματα παγκοσμιοποίησης. Πιθανώς να έχουν. Σίγουρα δεν ξέρουμε τι τους λένε. Ίσως να τους λένε αυτό που υποστήριζαν μέχρι πρόσφατα δηλαδή την ακραία παγκοσμιοποίηση.

Είναι πιθανό όμως να υπάρξει αλλαγή στάσης του Μπάιντεν και των Δημοκρατικών, μακριά από την ακραία παγκοσμιοποίηση που ήθελαν μέχρι τώρα. Μπορεί να γίνει γκρουπ αγγλόφωνων χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία). Αυτές είναι οι χώρες της Δύσης που βρίσκονται εκτός ΕΕ. Βέβαια είναι και κάποιες μικρές ευρωπαϊκές. Άλλες είναι πλούσιες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία και άλλες φτωχές όπως οι πρώην Γιουγκοσλαβικές και η Αλβανία. 

Αυτή δεν είναι νέα πρόταση αλλά αρκετά παλιά. Έχει υποστηρικτές και στην κεντροαριστερά όπως τον Τόνυ Μπλαίρ και τον Γκόρντον Μπράουν. Κάποια στιγμή ο Μπλαιρ είχε πάει σε μία συγκέντρωση του Τραμπ. Ίσως ήταν τότε που είχε υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αραβικών χωρών. Μετά έκανε δηλώσεις που με ξύλινο πολιτικό λόγο είπε ότι αν και σε γενικές γραμμές δεν υποστηρίζει τις απόψεις του Τραμπ, είναι όμως κάποια ζητήματα στα οποία συμφωνούν.

Με δεδομένη την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και κάποιες δυσκολίες των ΗΠΑ να συνάψουν οικονομικές συμφωνίες με την ΕΕ, έχει κερδίσει έδαφος και στην κεντροαριστερά και στην κεντροδεξιά σε ΗΠΑ και Βρετανία. Επίσης Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία προτιμούν να είναι με την Δύση, παρά με την Κίνα και Ασιατικές χώρες. Πρέπει να τονίσω ότι το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει αλλά προς τα εκεί φαίνεται ότι πηγαίνει. Επομένως επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει, μπορεί να μην κρατάνε τον Μητσοτάκη ενήμερο για όλες τις εξελίξεις και να περιμένουν να «κατασταλάξουν» λίγο τα πράγματα. Αυτό είναι κάτι πολύ λογικό.

Σε αυτό λοιπόν το γκρουπ των Αγγλόφωνων χωρών θα προστεθούν και άλλες χώρες της Δύσης + και θα γίνει το γκρουπ των Συμμάχων. Μία από αυτές θα είναι η Ελλάδα. Επίσης θα βγουν και άλλες χώρες από την ΕΕ που θα μικρύνει. Οι Σύμμαχοι θα έχουν πολύ πιο χαλαρές σχέσεις μεταξύ τους από τον Άξονα. Θα διατηρήσουν την εθνική ανεξαρτησία τους και οι σχέσεις θα αφορούν το οικονομικό σκέλος. Οι πιο στενές σχέσεις που μπορεί να έχουν είναι κάτι σαν την ΕΟΚ στα πρώτα της βήματα.

Αν το πρόβλημα των ευρωμανών είναι ότι χρειάζονται τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, να το κάνουμε και αυτό. Να λήξει όμως το θέμα. Να ορίσουν κάποιον που θα πάει μαζί με έναν δικό μας στο εξωτερικό. Όταν θα γυρίσουν θα είναι πλέον όλοι βέβαιοι για το πως έχουν τα πράγματα. Όμως δεν μπορούμε κάθε τρις και λίγο να κάνουμε αυτή την ιστορία. Θα γίνει μία φορά και τέλος. Επομένως ας σκεφτούν ποιον θα στείλουν. Επιπλέον αφού αυτοί ζητούν τις διαβεβαιώσεις, θα καλύψουν όλα τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής. Εκεί που θα πάνε θα τους τα εξηγήσουν ακριβώς πως έχουν τα πράγματα.

Είναι περίπου αυτά που γράφουμε εδώ. Θα τους τα εξηγήσουν ακόμη καλύτερα, «με χαρτί και καλαμάρι». Θα μιλήσουν με ανθρώπους του περιβάλλοντος του Τραμπ και ίσως και τον ίδιο τον Τραμπ. Και επειδή το λέει ο Τραμπ πάει να πει ότι έτσι είναι; Δεν είναι επειδή το λέει ο Τραμπ. Είναι επειδή το λένε κι όλοι οι άλλοι με όσους μιλάει ο Τραμπ. Κατ’ αρχάς έχει επικρατήσει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και είναι ο ηγέτης, αν και δεν είναι τυπικά ο επικεφαλής. Μιλάει με πολλούς υψηλόβαθμους Ρεπουμπλικάνους αλλά υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και με τους Δημοκρατικούς. Επίσης μιλάει με πολλούς ηγέτες της κεντροδεξιάς σε όλο τον κόσμο.

κάπου στη μέση

Πάνος

Scroll to Top