Πιο ΠΑΣΟΚ απ’ το ΠΑΣΟΚ

Πιο ΠΑΣΟΚ κι απ’ το ΠΑΣΟΚ

Η τοποθέτηση ενός κόμματος ή ενός πολιτικού στο πολιτικό φάσμα είναι και ποιοτική και ποσοτική. Η ποιοτική αφορά αν θα τοποθετηθεί αριστερά ή δεξιά του κέντρου. Αριστερά και δεξιά έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κεντροδεξιά, δεξιά, ακροδεξιά έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά και διαφέρουν ποσοτικά. Το ίδιο ισχύει και στα αριστερά του κέντρου. Η ποσοτική τοποθέτηση αφορά πόσο δεξιά ή αριστερά θα τοποθετηθεί το κόμμα ή ο πολιτικός. 

Όταν τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο κράτος, τότε βρισκόμαστε στα άκρα της αριστεράς. Όσο μειώνεται ο ρόλος του κράτους στην οικονομία πηγαίνουμε προς το κέντρο. Στην άκρα δεξιά, από οικονομικής άποψης, ο ρόλος του κράτους είναι ελάχιστος ή μηδενικός. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κεντροδεξιάς δεν είναι μόνο τέσσερα αλλά τα βασικά είναι: πατριωτισμός, συντηρητική νοοτροπία, φιλική στάση στην θρησκεία, ελεύθερη οικονομία. Να πάρουμε δύο ονόματα που είναι «σήματα κατατεθέντα» της κεντροδεξιάς.

Όταν κανείς σκέφτεται κεντροδεξιά στην Ελλάδα, Καραμανλήδες και Μητσοτάκηδες του έρχονται στο μυαλό. Ο μεν Καραμανλής δεν έχει ούτε ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό από αυτά της κεντροδεξιάς, ο δε Μητσοτάκης έχει μόνο ένα. Μπαίνουμε στην ουσία των πραγμάτων και όχι στην επιφάνεια. Όχι μόνο κεντρικά πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας και το ίδιο το κόμμα στερούνται ποιοτικά χαρακτηριστικά της κεντροδεξιάς αλλά σε αρκετά σημεία είναι πιο ΠΑΣΟΚ κι από το ΠΑΣΟΚ δηλαδή ποιοτικά στην κεντροαριστερά και ποσοτικά πιο αριστερά από το ΠΑΣΟΚ.

Ο πατριωτισμός είναι χαρακτηριστικό της κεντροδεξιάς και ο διεθνισμός της κεντροαριστεράς. Είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέω! Πρέπει κανείς να έχει διαβάσει και λίγο παραπάνω από αυτά που λένε τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Η Νέα Δημοκρατία ΔΕΝ είναι κόμμα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ. Όχι μόνο είναι διεθνιστικό κόμμα αλλά είναι και το πλέον διεθνιστικό κόμμα της Ελλάδας διότι η Νέα Δημοκρατία και ο Καραμανλής έβαλαν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν είναι αυτό διεθνισμός, τότε τι είναι;

Ο διεθνισμός δεν είναι χαρακτηριστικό της κεντροδεξιάς αλλά της κεντροαριστεράς, του σοσιαλισμού. Κανονικά το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να μας βάλει στην ΕΕ διότι ο σοσιαλισμός είναι διεθνιστικός. Το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου είχε πιο πατριωτική στάση ως προς αυτό το ζήτημα διότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν υποστηρικτής της ΕΕ. Ως προς αυτό, η Νέα Δημοκρατία είναι πιο ΠΑΣΟΚ κι από το ΠΑΣΟΚ.

Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι δεν είναι όλοι θρησκόληπτοι ή θρήσκοι. Είναι όμως στην συντριπτική πλειονότητα τους κοντά στην θρησκεία. Και στην κεντροαριστερά υπάρχουν άνθρωποι κοντά στην θρησκεία αλλά είναι η μειονότητα. Επομένως οι κεντροδεξιοί αφού είναι κοντά στην θρησκεία δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικοί ή σκεπτικοί απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Στην καλύτερη περίπτωση να είναι αδιάφοροι.

Αντίθετα ο χώρος της κεντροαριστεράς και της αριστεράς έχει φιλική στάση προς τους ομοφυλόφιλους. Οι Μητσοτακικοί είναι ανοιχτά υπέρ των ομοφυλόφιλων και οι Καραμανλικοί κρυφά. Τα περισσότερα μεγάλα ονόματα είναι έμπρακτα δηλαδή είναι οι ίδιοι ομοφυλόφιλοι. Η Νέα Δημοκρατία είναι «κλουβί με τις τρελές», κόμμα των ομοφυλόφιλων. Δεν αποτελεί πρόβλημα ότι είναι ομοφυλόφιλοι αλλά ότι βρίσκονται στην κεντροδεξιά. Επιπλέον το αδελφάτο ελέγχει σε σημαντικό βαθμό το κόμμα.

Από όλους τους οκτώ Προέδρους (εξαιρούνται οι υπηρεσιακοί) της Νέας Δημοκρατίας, μόνο για τον Έβερτ και τον πατέρα Μητσοτάκη δεν είχε ακουστεί τίποτα. Για τρεις, οι φήμες είναι τόσο έντονες που το κάνουν σχεδόν σίγουρο. Για άλλους τρεις, είναι πιθανό αλλά όχι σίγουρο καθώς οι φήμες δεν είναι έντονες. Για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Σημίτη δεν έχει ακουστεί τίποτα. Δηλαδή ως και προς αυτό το ζήτημα, η Νέα Δημοκρατία είναι πιο ΠΑΣΟΚ κι απ’ το ΠΑΣΟΚ. 

Εν τάχει, κάποια άλλα σημεία που η Νέα Δημοκρατία ήταν πιο ΠΑΣΟΚ κι απ’ το ΠΑΣΟΚ. Επί Καραμανλή ξεκίνησε το δασικό πρόβλημα, με υπουργό τον οικολόγο παραπασόκο Μάνο. Πιο πριν δεν υπήρχε. Ο Καραμανλής νομιμοποίησε το ΚΚΕ και ο Μητσοτάκης συγκυβέρνησε με την αριστερά. Αν το ψάξει κανείς κι άλλο, θα ανακαλύψει ότι σε διάφορα ζητήματα, το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς είναι πιο ΠΑΣΟΚ κι απ’ το ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχει δικαίωμα ένα κόμμα ή ένας πολιτικός να έχει τις οποιοσδήποτε απόψεις; Και βέβαια έχει δικαίωμα αλλά δεν έχει δικαίωμα ένα σοσιαλιστικό κόμμα ή ένας σοσιαλιστής πολιτικός να εξαπατά τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και να υφαρπάζει τις ψήφους τους. Το πρόβλημα δεν είναι με το ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτό που είναι, ένα σοσιαλιστικό κόμμα. Το πρόβλημα βρίσκεται στην κεντροδεξιά που δεν είναι αυτό που δείχνει, είναι πασοκοειδής.  

Η Νέα Δημοκρατία είναι ο σοσιαλισμός της οικολογίας, του κρατισμού, του διεθνισμού και των ανοιχτών συνόρων. Οι διάφορες αποχρώσεις του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενωθούν σε μία. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Βαρουφακικοί, Συριζαίοι, Παπανδρεϊκοί, Σημιτικοί, Μητσοτακικοί, Καραμανλικοί να γίνουν ένα ενιαίο σοσιαλιστικό διεθνιστικό κόμμα της οικολογίας και των ανοιχτών συνόρων. Κι από την άλλη μεριά να υπάρχει ένα γνήσιο κεντροδεξιό πατριωτικό συντηρητικό κόμμα.

50 αποχρώσεις ΠΑΣΟΚ

Θωμάς

Scroll to Top