50 αποχρώσεις ΠΑΣΟΚ

50 αποχρώσεις ΠΑΣΟΚ

Το τετράπτυχο στο οποίο βασίζεται η κεντροδεξιά είναι πατριωτισμός, συντηρητικές τοποθετήσεις, φιλική στάση στην θρησκεία και ελεύθερη οικονομία. Όσοι έχουν τα μισά χαρακτηριστικά είναι μισό κεντροδεξιοί και μισό σοσιαλιστές. Όσοι έχουν ένα είναι περισσότερο προς τον σοσιαλισμό και όσοι δεν έχουν κανένα είναι πασακοειδείς, παραπασόκοι αν όχι καραπασόκοι.

Να εξετάσουμε ενδεικτικά κάποιους πολιτικούς. Η εξέταση γίνεται επί της ουσίας και όχι σε επιφανειακά τελείως πράγματα. Δεν εξετάζουμε αν έχουν εικόνες Αγίων στα γραφεία τους αλλά την ζωή που κάνουν. Δεν εξετάζουμε αν παρίσταναν πως ξεσηκώθηκαν κατά της συμφωνίας των Σκοπίων ή έβαζαν σε εκλογικές συγκεντρώσεις τον «Μεγαλέξανδρο» του Σπανουδάκη. Αυτά είναι τελείως επιφανειακά.  

Ο Μητσοτάκης παίρνει 1 στα 4. Στο θέμα της οικονομίας τείνει προς την ακροδεξιά. Είναι αυτός ο αλλόκοτος συνδυασμός της Δράσης που είναι ΠΑΣΟΚ σε όλα και ακροδεξιά στα οικονομικά. Το ίδιο ισχύει για τον Χατζηδάκη. Ο Γεωργιάδης παίρνει ½ στα 4, πάλι στην οικονομία, γιατί η στάση του είναι μπερδεμένη, έχει αλλάξει. Καραμανλής και Βορίδης παίρνουν 0 στα 4 γιατί είναι κρατιστές. Μπαλτάκος, Κρανιδιώτης, Καρατζαφέρης παίρνουν 2 στα 4, στις συντηρητικές τοποθετήσεις και στην φιλική στάση στην θρησκεία. Δεν είναι όμως κεντροδεξιά αλλά δεξιά προς τα άκρα.

Μπορεί κανείς να συνεχίσει από μόνος του με διάφορους άλλους Έλληνες δήθεν κεντροδεξιούς ή δεξιούς πολιτικούς. Ο σκοπός δεν ήταν να τους εξετάσω όλους αλλά να δώσω κάποια παραδείγματα. Δεν θα βρεθεί κανένας με πάνω από 2 στα 4. Δηλαδή παίζουν από 0 μέχρι 2 στα 4 δηλαδή από παραπασόκοι μέχρι μισοπασόκοι. Πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Μα αυτό που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα ως κεντροδεξιά και δεξιά δεν είναι στην πραγματικότητα. Είναι κάτι πασοκοειδές. Ο θείος Καραμανλής το έλεγε «κι εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ». Δεν το έλεγε ευθέως, το έλεγε πλαγίως.

«Δεν εντάσσεται στο ανεδαφικό και παραπλανητικό σχήμα Δεξιά - Κέντρο - Αριστερά … οι διαφορές μεταξύ των περισσότερων δημοκρατικών κομμάτων είναι ή τεχνητές ή ασήμαντες και υπαγορεύονται από την ανάγκη να διατηρήσουν την παρουσία τους στο πολιτικό στίβο… οι διαφορές όπου υπάρχουν περιορίζονται στην έκταση του κρατικού παρεμβατισμού». Αυτά έλεγε τον Μάιο του 1979, στο Α’ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Χαλκιδική. Με άλλα λόγια έλεγε «κι εγώ ΠΑΣΟΚΟΣ είμαι, άλλου τύπου όμως».

Μήπως ο γνήσιος κεντροδεξιός είναι κάτι το θεωρητικό και ανύπαρκτο; Για την Ελλάδα είναι, παγκόσμια όμως όχι. Να δώσω ένα παράδειγμα. Ο Τραμπ παίρνει 4 στα 4. Για τον πατριωτισμό του δεν υπάρχει αμφιβολία. Μάλιστα είναι μετριοπαθής. Δεν είναι κανένας άγιος ούτε κανένας υπερσυντηρητικός ούτε κανένας θρησκόληπτος. Φημολογείτο ότι είχε κάποια εξωσυζυγική σχέση για πολύ μικρό διάστημα. Αυτό όμως δεν αποτελεί έκλυτο βίο, αν πράγματι ισχύει.

Παίρνει 4 στα 4 διότι εκφράζει την βάση της κεντροδεξιάς που οι περισσότεροι ψηφοφόροι παίρνουν 3 ή 4 στα 4, αντίθετα με την ηγεσία στην Ελλάδα που παίρνει από 0 έως 2. Για αυτό λέμε ότι αναζητούμε τον Έλληνα Τραμπ, κάποιον που θα παίρνει 4 στα 4. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας. Αν βρει κάποιος έναν, παρακαλούμε να μας το πει. Τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης που χτύπαγαν τον Τραμπ, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, είναι διεθνιστικά κεντροαριστερά. Δεν θέλουν να είναι η κεντροδεξιά γνήσια αλλά πασοκοειδής όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι ψηφοφόροι όμως της κεντροδεξιάς θέλουν να είναι γνήσια και να τους εκφράζει.  

Για να το καταλάβουμε, όλοι είναι Πασοκοειδείς δηλαδή σοσιαλίζοντες. Υπάρχουν πολλοί τύποι ΠΑΣΟΚ. Είναι το ΠΑΣΟΚ τύπου Α, του Ανδρέα Παπανδρέου. Αν σε αυτό αλλάξει κανείς την στάση στα οικονομικά ζητήματα και πάει λίγο πιο δεξιά, έχουμε το ΠΑΣΟΚ τύπου Β των Σημιτικών. Ακόμα λίγο πιο δεξιά στα οικονομικά ζητήματα και έχουμε ΠΑΣΟΚ τύπου Γ, των Μητσοτακικών και της Δράσης.  

Στο ΠΑΣΟΚ τύπου Δ των Καραμανλικών, γίνονται περισσότερες αλλαγές σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ τύπου Α του Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ τύπου Ε του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επίσης ως βάση το ΠΑΣΟΚ τύπου Α του Ανδρέα Παπανδρέου και παίρνει κάποια στοιχεία από την αριστερά, όχι την δεξιά. Μετά είναι το ΠΑΣΟΚ τύπου Ζ των Βαρουφακικών που παίρνει άλλα στοιχεία από την αριστερά.

Όλα όμως τα ΠΑΣΟΚ, των Σημιτικών, των Μητσοτακικών, των Καραμανλικών, του ΣΥΡΙΖΑ, των Βαρουφακικών, έχουν ως βάση το γνήσιο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Αν βάλουμε μπλε στο άσπρο έχουμε γαλάζιο. Με κόκκινο γίνεται ροζ, με μαύρο γκρι και με καφέ μπεζ. Όλα όμως έχουν σαν βάση το άσπρο, το καθαρό σοσιαλιστικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Ανάλογα με το τι χρώμα θα προσθέσουμε, δημιουργούνται 50 αποχρώσεις ΠΑΣΟΚ.

Πιο ΠΑΣΟΚ απ' το ΠΑΣΟΚ

Θωμάς

Scroll to Top