Ποιος Καραμανλής;

Ποιος Καραμανλής;

Ο Καραμανλής έκανε μια ομιλία στα Ανώγεια, στα πλαίσια μιας εκδήλωσης για την μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών. Κάποιοι βιάστηκαν να πουν πως «τραβάει το χαλί κάτω από τον Μητσοτάκη». Ήταν κάπως αόριστα και διφορούμενα αυτά που είπε σχετικά με τις υποκλοπές. Σίγουρα δεν ήταν υποστηρικτικός αλλά ούτε και επικριτικός της κυβέρνησης.

Πολλοί προσπαθούν να δώσουν ερμηνεία για αυτά που είπε. Μια εξήγηση είναι πως έγινε «τζάμπα μάγκας». Είπε το αυτονόητο, αυτό που σίγουρα πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Πως το θέμα είναι βαρύ και σοβαρό, πρέπει να μη μείνουν σκιές και να ριχτεί άπλετο φως. Το άπλετο φως στο θέμα του Χρηματιστηρίου ήταν μια υπόσχεση με την οποία εξελέγη και αντ’ αυτού έπεσε άπλετο σκότος.  

Το σημαντικό ερώτημα βέβαια είναι τι στάση θα ακολουθήσει και από τα λεγόμενα του σε αυτή την ομιλία δεν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα. Σαφέστατα μπορεί να κάνει ζημιά στον Μητσοτάκη, αν το επιδιώξει. Όμως το θέμα πρέπει να το βλέπουμε πιο πλατιά. Στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την αποκάλυψη του θέματος των υποκλοπών, οι ερωτηθέντες το τοποθετούν στην τρίτη θέση. Τους απασχολεί περισσότερο η τιμή της ενέργειας και η ακρίβεια.

Αυτά προκλήθηκαν από τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία αλλά δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε στην Ρωσία. Δημιουργήθηκαν από τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ και τα αντίμετρα που πήρε η Ρωσία. Το θέμα είναι διεθνές. Αυτή την περίοδο παίζεται ένα σκληρό παιχνίδι παγκόσμια ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, τους Νεοταξίτες και τους Αντινεοταξίτες.

Τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικά μετά την πτώση του Σιδηρού παραπετάσματος, ήταν σε εφαρμογή το Νεοταξικό σχέδιο, μέρος του οποίου είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, δημιουργούνται τέσσερις ηπειρωτικές Ενώσεις, Ευρωπαϊκή, Ασιατική, Αμερικανική, Αφρικανική κάτω από μία Παγκόσμια Νεοταξική Ολιγαρχική Δικτατορία.

Σε αυτό το σχέδιο ολοένα και αυξάνεται η αντίδραση. Κανένας δεν δηλώνει Νεοταξίτης ή Αντινεοταξίτης αλλά βγάζουμε το συμπέρασμα για το που ανήκουν ανάλογα με την στάση τους και αυτά που λένε. Νεοταξίτες είναι Μακρόν, Ντράγκι, Σολτς κλπ. Αντινεοταξίτες είναι Τραμπ, Τζόνσον (ίσως), Πούτιν, Λεπέν, Μελανσόν, Μελόνι, Σαλβίνι, Μπολσονάρο κλπ.

Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα α) να επικρατήσουν οι Νεοταξίτες β) να επικρατήσουν οι Αντινεοταξίτες γ) να συνθηκολογήσουν οι δύο πλευρές. Σε ΗΠΑ και Βρετανία, πρώην υποστηρικτές του Νεοταξικού σχεδίου συζητούν μια συνθηκολόγηση δηλαδή μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Για να συνεχιστεί το Νεοταξικό σχέδιο δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να επικρατήσουν οι Νεοταξίτες.

Ας δώσουμε στην κάθε εναλλακτική τις ίδιες πιθανότητες, αν και κατά την άποψη μου οι Αντινεοταξίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να επικρατήσουν από τους Νεοταξίτες. Ας πούμε για χάρη του συλλογισμού πως έχουν ίδιες πιθανότητες. Τότε οι πιθανότητες για την κάθε έκβαση είναι 1/3 ή 33,33% δηλαδή 1 προς 3 να επικρατήσουν οι Νεοταξίτες, 1 προς 3 να επικρατήσουν οι Αντινεοταξίτες και 1 προς 3 να γίνει η συνθηκολόγηση.

Επομένως η περίπτωση να μην προχωρήσει η ΕΕ όπως σχεδιάζεται έχει διπλάσιες πιθανότητες από το να προχωρήσει διότι είτε επικρατήσουν οι Αντινεοταξίτες είτε επιτευχθεί συνθηκολόγηση, το Νεοταξικό μοντέλο και η ΕΕ δεν θα προχωρήσουν. Οι πιθανότητες είναι 66,7% να μην προχωρήσει η ΕΕ και 33,3% να προχωρήσει. Αυτό αν δίνουμε τις ίδιες πιθανότητες στα τρία ενδεχόμενα. Κατά την άποψη μου όμως οι πιθανότητες είναι 20% επικράτηση Νεοταξιτών, 40% συνθηκολόγηση, 40% επικράτηση Αντινεοταξιτών.

Σε ποια κατηγορία ανήκει ο Καραμανλής; Σίγουρα ήταν στους Νεοταξίτες. Είναι όμως ακόμη ή μήπως ανήκει σε αυτούς που συζητούν συνθηκολόγηση και μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση; Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αλλά μια πρόταση της ομιλίας του δείχνει πως μάλλον εξακολουθεί να είναι αμετανόητος Νεοταξίτης. Συγκεκριμένα είπε πως «είναι ανάγκη η Ευρώπη να αφυπνιστεί, να πάρει πρωτοβουλίες, να αντιδράσει τολμηρά, διαφορετικά μας περιμένουν δυσάρεστες εξελίξεις». Πως αλλιώς να το εκλάβει κανείς αυτό, πέρα από το ότι σταθερά εμμένει στο Νεοταξικό σχέδιο με την δημιουργία τεσσάρων ηπειρωτικών Ενώσεων;

Ότι είναι να γίνει, θα γίνει στο παγκόσμια σκηνικό. Σίγουρα είναι βοηθητικό όταν προσχωρούν ηγέτες στο Αντινεοταξικό στρατόπεδο ή σε αυτούς που δέχονται να συνθηκολογήσουν. Όμως ο Καραμανλής και οποιοσδήποτε πολιτικός στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ μικρός για να επηρεάσει τις παγκόσμιες εξελίξεις. Αυτοί που μπορούν να το κάνουν είναι στις ΗΠΑ, στην Ρωσία, στην Κίνα κλπ. Ακόμα και χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία είναι πολύ πιο σημαντικές από την Ελλάδα στο παγκόσμιο σκηνικό.

συνέχεια Φυλάκιση Καραμανλή

Πάρις

Scroll to Top