Πόλεμος ωρών

Πόλεμος ωρών

Τα αυτονόητα

Πήγε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Γαλλία και παρέλαβε το πρώτο Rafale. Το παρέλαβε αλλά δεν το παρέλαβε. Το αεροπλάνο έμεινε εκεί για να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτό οι Έλληνες πιλότοι. Στο τέλος του χρόνου υποτίθεται ότι θα έρθει μαζί με άλλα πέντε και μετά θα έλθουν έξι το 2022 και έξι το 2023, σύνολο δηλαδή δεκαοκτώ. Εμείς τα Rafale θα τα πουλήσουμε, όταν κι αν αναλάβουμε την διακυβέρνηση.

Έχουμε ορίσει ως στρατηγική επιλογή την στροφή από τον Άξονα Γαλλίας - Γερμανίας προς τους Συμμάχους (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία). Αυτό δεν το λέμε τώρα αλλά εδώ και δέκα χρόνια. Τα Rafale και όλος ο εξοπλισμός από Γαλλία Γερμανία, σταδιακά θα αντικατασταθούν. Που θα τα πουλήσουμε; Υπάρχουν εκατόν ογδόντα + χώρες στον κόσμο. Κάπου θα βρούμε να τα πουλήσουμε. Τώρα αν τα δεκαοχτώ Rafale δεν πιάσουν μία καλή τιμή, θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μας αγνοεί επιδεικτικά.  

Η παραλαβή ενός Rafale ήταν ένα επικοινωνιακό σόου. Μπορεί να είχε αποδέκτες τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το εσωτερικό της χώρας κλπ. Δεν θα κάτσουμε τώρα να αναλύουμε κάθε επικοινωνιακό σόου του Μητσοτάκη και να ψάχνουμε τις βαθύτερες σκέψεις του. Εμάς το μήνυμα που μας περνάει είναι πως αρνείται την συμφωνία που κεντρικό άξονα έχει την σταδιακή απαγκίστρωση από Γαλλία - Γερμανία. Αυτός προχωράει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Δεν μπορεί να κάνει μόνος του την συμφωνία με Καραμανλή, Σαμαρά κλπ; Όχι γιατί θα τους ρίξουμε όλους μαζί. Αν δεν το πιστεύουν, ας περιμένουν να το διαπιστώσουν. Όμως τότε θα έχει πολύ δυσάρεστη τροπή η ζωή τους και θα είναι πλέον πολύ αργά για να κάνουν το οτιδήποτε. Ο Μητσοτάκης μπορεί να πέσει μέσα στο καλοκαίρι όπως εξηγείται παρακάτω, όχι από δικές μας ενέργειες αλλά του Ερντογάν.

Έστησαν άλλο ένα επικοινωνιακό σόου ότι δήθεν τους στηρίζουν όλοι, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία. Οι δηλώσεις είναι τυπικές. Το θέμα είναι η ουσία. Επί της ουσίας, Πούτιν και Τζόνσον δεν στηρίζουν τον Μητσοτάκη γιατί είναι Νεοταξίτης και αυτοί είναι ενάντια στην Νέα Τάξη. Ο Μακρόν σίγουρα τον στηρίζει γιατί είναι μεγαλύτερος Νεοταξίτης από τον Μητσοτάκη. Είναι όμως και κεντροαριστερός ενώ ο Μητσοτάκης παριστάνει τον κεντροδεξιό. 

Στην Γερμανία υπάρχει μία στάση αναμονής γιατί η Μέρκελ φεύγει. Πάντως φαίνεται πως το CDU, ως κεντροδεξιό κόμμα, προσπαθεί να εναρμονιστεί με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ που αυτή την στιγμή κυριαρχεί ο Τραμπ. Επιπλέον και ο Μπάιντεν φαίνεται πως παρεκκλίνει κάπως από το αρχικό σχέδιο της Νέας Τάξης προς μία ηπιότερη εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Βέβαια όλα είναι πολύ ρευστά.

Η στήριξη του Μακρόν είναι τελείως άχρηστη. Αν φθάσουμε στο σημείο των εχθροπραξιών με την Τουρκία, όλοι θα σπεύσουν να τις σταματήσουν. Θα είναι πολεμικές συγκρούσεις ωρών ή το πολύ μίας δύο ημερών. Όσο χρειαστεί δηλαδή από την Τουρκία να καταλάβει μερικές εκατοντάδες (ή και χιλιάδες;) μέτρα στον Έβρο, κάποιο μικρό παραμεθόριο νησί ή τμήμα ενός μεγαλύτερου.

Πιθανώς αυτό επιδίωκε ο Ερντογάν πέρυσι το καλοκαίρι αλλά δεν ήθελε να το κάνει στα καλά καθούμενα. Τον «πείραζε» συνεχώς τον Μητσοτάκη για να κάνει μία ενέργεια που θα «δικαιολογούσε» την αντίδραση του δηλαδή την επίθεση. Δεν ήθελε στα καλά καθούμενα να εισβάλει χωρίς να έχει μία δικαιολογία. Ο Μητσοτάκης έκανε την κότα γιατί ήξερε τι τον περίμενε. Το ίδιο που τον περιμένει και φέτος, αν έχουμε μία σύρραξη ωρών ή μιας δύο ημερών.

Η Τουρκία είναι πιο ισχυρή στρατιωτικά γιατί είναι ογδόντα εκατομμύρια. Αν είχαμε πληθυσμό και εμείς ογδόντα εκατομμύρια, θα είμαστε εμείς πιο ισχυροί. Όμως δεν είμαστε ογδόντα εκατομμύρια αλλά δέκα. Θα υπάρξει απώλεια εδαφών στον Έβρο ή σε κάποιο νησί. Τότε θα επέμβουν όλες οι ξένες δυνάμεις, θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Είναι πολύ πιθανό, αυτά τα εδάφη να τα επιστρέψει η Τουρκία. Ως αντάλλαγμα όμως θα πάρει κάτι άλλο πολύ σημαντικό, από όσα ζητάει. Ο Μητσοτάκης θα εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό γιατί θα είναι ο ηττημένος και αυτός που θα έχει χάσει εδάφη. Ο Ερντογάν θα ενδυναμωθεί μάλλον στην Τουρκία γιατί θα είναι ο νικητής του πολέμου.

Η κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, κοιτάζει τα συμφέροντα της. Αυτό το γεγονός, αν συμβεί, θα είναι και μία αφορμή να γίνουν ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή. Αν αυτή η εξέλιξη συμφέρει κάποια χώρα, δεν θα την εμποδίσει. Εξάλλου δεν μπορεί να την εμποδίσει, είναι θέμα πρωτίστως Ελλάδας - Τουρκίας. Αναφέρομαι στο ξεκίνημα των εχθροπραξιών. Την συνέχιση των εχθροπραξιών θα την εμποδίσουν όλοι, δεν χρειάζεται η Γαλλία.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να ψυχολογήσει την αντίδραση των διάφορων χωρών για το τι θα κάνουν μετά τις σύντομες εχθροπραξίες. Αυτό είναι που θα του δώσει το πράσινο φως και επίσης μία αντίδραση του Μητσοτάκη. Αν ο Μητσοτάκης κάθεται σαν την κότα και δεν αντιδρά σε τίποτα, απλά ο Ερντογάν θα κάνει ανενόχλητος ότι του γουστάρει, χωρίς να προχωρήσει σε πόλεμο.

Γιώργος

Scroll to Top