Πολιτικά γκρουπ ΗΠΑ

Πολιτικά γκρουπ ΗΠΑ

evangelical voters with Trump
Ευαγγελιστές προσεύχονται με τον Τραμπ

Υποστηρίχτηκε πως οι Αμερικανοεβραίοι είναι πιο ισχυροί από τους Ελληνοαμερικάνους γιατί είναι περισσότεροι. Οι πρώτοι υπολογίζονται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια ενώ οι δεύτεροι σε 2 - 2,5 εκατομμύρια. Οι Ορθόδοξοι στις ΗΠΑ είναι περίπου όσοι οι Εβραίοι αλλά οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανύπαρκτες ενώ των Ελλήνων είναι στενές.

Ούτε οι Εβραίοι ούτε οι Έλληνες ούτε οι Ορθόδοξοι είναι το ισχυρότερο πολιτικό γκρουπ με βάση την θρησκεία ή την καταγωγή. Πέρασαν οι καιροί που μας ενδιέφεραν οι εκλογές της Γαλλίας και της Γερμανίας. Τώρα θα μας ενδιαφέρουν οι εκλογές των ΗΠΑ (και της Βρετανίας). Τρεις παράγοντες καθορίζουν την δύναμη κάποιου γκρουπ, το μέγεθος, η στενότητα των σχέσεων και η οικονομική κατάσταση.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε την χώρα καταγωγής των Αμερικάνων και τον αριθμό σε εκατομμύρια: Γερμανία 43, Ιρλανδία 31, Αγγλία 23, Μεξικό 16, Ιταλία 16, Πολωνία 9, Γαλλία 7, Σκωτία 5, Νορβηγία 4, Ολλανδία 4. Αυτός ο προσδιορισμός καταγωγής δεν είναι απόλυτος και ακριβής. Σημαίνει ότι κάποιοι πρόγονοι τους ήρθαν από αυτές τις χώρες. Από Ιρλανδία - Αγγλία - Σκωτία αθροίζονται σε σχεδόν 60 εκατομμύρια και είναι το πρώτο γκρουπ, αν το πάρουμε συνολικά. Ενώ οι Αμερικάνοι γερμανικής καταγωγής βρίσκονται στην πρώτη θέση, οι Ελληνοαμερικάνοι είναι πολύ πιο ισχυροί πολιτικά.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι Γερμανοί (των ΗΠΑ) δεν έχουν μεταξύ τους σχέσεις και ούτε κρατούν τις παραδόσεις, απλά ξέρουν πως οι πρόγονοι τους ήρθαν από εκεί. Δεν υφίστανται καν ως πολιτικό γκρουπ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις βόρειες χώρες, με εξαίρεση τους Ιρλανδούς που έχουν μεταξύ τους σχέσεις. Εκτός από τους Ιρλανδούς, Ιταλοί και Πολωνοί έχουν επίσης μεταξύ τους σχέσεις αλλά όχι όπως οι Έλληνες ή οι Εβραίοι. Οι Εβραίοι έχουν τις πιο στενές σχέσεις και η αλληλοβοήθεια είναι ο κανόνας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλες τις χώρες που μένουν.

Στην μόνη χώρα που δεν έχουν μεταξύ τους αλληλοβοήθεια είναι στο Ισραήλ, γιατί είναι σχεδόν όλοι Εβραίοι (70%). Οι Μεξικάνοι έχουν μεταξύ τους στενές σχέσεις όπως και με άλλους Λατίνους (20%) που όλοι μαζί αποτελούν φυλετική μειονότητα. Όμως σε γενικές γραμμές δεν είναι τόσο μορφωμένοι ή εύποροι όπως οι Έλληνες ή οι Εβραίοι. Το ίδιο ισχύει για τους Αφροαμερικάνους αλλά όχι για τους Ασιάτες που έχουν σχετικά ψηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο. Οι Αφροαμερικάνοι είναι περίπου 13% και οι Ασιάτες περίπου 5%.

Ενώ οι Ευρωπαϊκής καταγωγής δεν αποτελούν πολιτικό γκρουπ, οι Αφροαμερικάνοι είναι φυλετικό πολιτικό γκρουπ και δεν διαχωρίζονται σε χώρες καταγωγής. Οι Ασιάτες αποτελούνται από επιμέρους γκρουπ, ανάλογα με την χώρα προέλευσης. Σε γενικές γραμμές κρατούν τις παραδόσεις και έχουν περισσότερο σχέσεις με αυτούς από την ίδια χώρα. Μάλιστα μπορεί να μην έχουν τόσο καλές σχέσεις με άλλους Ασιάτες, όπως πχ Κινέζοι και Γιαπωνέζοι. Οι χώρες καταγωγής με τα ψηλότερα ποσοστά είναι Κίνα, Φιλιππίνες, Ινδία, Βιετνάμ, Κορέα, Ιαπωνία.

Ένας άλλος παράγοντας δημιουργίας ομάδων ή γκρουπ, εκτός από την χώρα καταγωγής είναι η θρησκεία. Οι Εβραίοι χαρακτηρίζονται βάσει θρησκείας και όχι χώρας καταγωγής. Αν πάμε πίσω στους αρχαίους χρόνους, ίσως όλοι να ξεκίνησαν από το Ισραήλ. Έζησαν όμως επί αιώνες σε άλλες χώρες κα από αυτές μετανάστευσαν στις ΗΠΑ.

Οι Εβραίοι είναι 2% και τόσοι περίπου είναι και οι Ορθόδοξοι σύμφωνα με μία εκτίμηση. Μουσουλμάνοι, Ινδουϊστές και Βουδιστές είναι 1%, η κάθε ομάδα. Οι Προτεστάντες είναι 42% και οι Καθολικοί 21%. Πάνω από τα 2/3 είναι Χριστιανοί. Υπάρχει και ένα ποσοστό που αυτοπροσδιορίζονται άθεοι ή μη σχετιζόμενοι με κάποια θρησκεία. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου με τους περισσότερους Χριστιανούς και τους περισσότερους Προτεστάντες.  

Παρόλο το πολύ μικρό συγκριτικά ποσοστό του σε σχέση με τους Χριστιανούς, ο Ιουδαϊσμός είναι η δεύτερη θρησκεία. Ενώ οι Εβραίοι έχουν αναμφισβήτητα δύναμη και πλούτο, το πιο ισχυρό πολιτικά γκρουπ, βάσει θρησκείας είναι οι Προτεστάντες. Αυτοί που είναι πιο κοντά στην θρησκεία είναι συνήθως ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων και ειδικότερα του Τραμπ πρόσφατα. Οι Καθολικοί είναι κάπως ίσα μοιρασμένοι στα δύο κόμματα. 

Οι θρήσκοι είναι πολύ λιγότεροι από το 42% που απλά χαρακτηρίζονται ως Προτεστάντες. Ενώ το σύνολο των Προτεσταντών δεν αποτελούν πολιτικό γκρουπ καθώς δεν έχουν σχέσεις μεταξύ τους, κάπου μεταξύ του 1/3 και του 1/2 δηλαδή 15 - 20% είναι οι Ευαγγελιστές (κυρίως Λευκοί), το ισχυρότερο πολιτικό γκρουπ βάσει θρησκείας. Για αυτούς η Χριστιανική πίστη είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Αυτονόητο είναι πως βλέπουν εγγύτερα σε αυτούς τα άλλα Xριστιανικά δόγματα, τους Καθολικούς και τους Ορθόδοξους.

Επομένως πολύ σωστά υποστηρίχτηκε πως πρέπει να ισχυροποιηθούν οι σχέσεις των Ελλήνων και των Ορθοδόξων τόσο παγκόσμια όσο και στις ΗΠΑ που είναι η υπερδύναμη. Δευτερευόντως μπορούν να αναπτυχθούν σχέσεις με τις άλλες Χριστιανικές πίστεις στις ΗΠΑ, με τους Εβραίους μέσω των Εβραίων Ελληνικής καταγωγής και βέβαια με όλους τους υπόλοιπους. Να προσθέσω πως πολιτικά γκρουπ δημιουργούνται και με άλλους τρόπους, πχ ένα ισχυρό πολιτικό γκρουπ είναι οι LGBT. Εξέτασα τα πολιτικά γκρουπ βάσει φυλής, χώρας καταγωγής και θρησκείας.

Ανδρέας

error: Content is protected !!
Scroll to Top