Ποσοστό παράταξης

Ποσοστό παράταξης

Βγαίνουν διάφοροι δημοσιογράφοι - προπαγανδιστές στα κανάλια και δηλώνουν στους Συριζαίους προσκεκλημένους πως υπάρχει διαφορά μεταξύ των κομμάτων που ναι μεν μειώνεται αλλά παραμένει σε ένα μέγεθος άνω του 5%. Ρωτάνε τους Συριζαίους γιατί δεν μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους, έναντι της ΝΔ και αυτοί δεν ξέρουν τι να απαντήσουν. Συνήθως αμφισβητούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, κάτι που είναι δικαιολογημένο βέβαια αλλά δεν απαντάει στο τι πραγματικά συμβαίνει.

Το εξωφρενικό είναι πως δεν έχει βρεθεί ούτε ένα παπαγαλάκι του συστήματος δηλαδή δημοσιογράφος - προπαγανδιστής να εξηγήσει τι πραγματικά συμβαίνει. Αν οι Συριζαίοι δεν έχουν καταλάβει γιατί η Νέα Δημοκρατία παραμένει μπροστά, είναι αξιολύπητοι και ακατάλληλοι για διακυβέρνηση καθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν απλά πράγματα, πόσο μάλλον πιο δύσκολα. Ενδεχομένως να το έχουν καταλάβει αλλά για λόγους τακτικής να μην θέλουν να το πουν ευθέως. Όμως πλαγίως θα μπορούσαν να το υπονοήσουν, κάτι που δεν συμβαίνει.

Η αληθινή εκλογική μάχη είναι ενδοπαραταξιακή. Ας δεχτούμε πως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι στο περίπου σωστά και η διαφορά είναι τουλάχιστον πέντε μονάδες. Ο λόγος που προηγείται η Νέα Δημοκρατία είναι επειδή α) η ψήφος αριστερά του κέντρου σπάει στα τέσσερα ενώ δεξιά του κέντρου στα τρία β) το δεύτερο κόμμα της κεντροαριστεράς βρίσκεται πολύ ψηλότερα από το δεύτερο της κεντροδεξιάς.

Αν πάρουμε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, τα ποσοστά % είναι: ΝΔ 29,1 ΣΥΡΙΖΑ 22,3 ΠΑΣΟΚ 8,9 ΚΚΕ4,8 Ελληνική Λύση 3,9 ΜΕΡΑ25 2,8 Έλληνες 2,7. Υπάρχει και μια αδιευκρίνηστη ψήφος λίγο πάνω από το 10%. Αν κατανεμηθεί αναλογικά, θα αυξήσει τα παραπάνω ποσοστά κατά 10% δηλαδή για την Νέα Δημοκρατία θα γίνει 29,1 + 2,91 = 32,01 για τον ΣΥΡΙΖΑ 22,3 + 2,23 = 24,53 και για τα υπόλοιπα με τον ίδιο τρόπο ΠΑΣΟΚ 9,79 ΚΚΕ 5,28 Ελληνική Λύση 4,29 ΜΕΡΑ25 3,08 Έλληνες 2,97.

Αν αθροίσουμε τα κόμματα ΝΔ + Ελληνική Λύση = 36,30 και ΣΥΡΙΖΑ + ΠΑΣΟΚ + ΜΕΡΑ25 = 37,40. Δηλαδή χωρίς τα πιο ακραία ΚΚΕ και Έλληνες, το ποσοστό της κεντροαριστεράς είναι κατά μία μονάδα και κάτι ψηλότερο από αυτό της κεντροδεξιάς. Αν προσθέσουμε Έλληνες και ΚΚΕ γίνεται 39,27 και 42,68 αντιστοίχως. Επομένως η Νέα Δημοκρατία προηγείται, όχι γιατί οι ψηφοφόροι την προτιμούν περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά επειδή έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό της κεντροδεξιάς - δεξιάς σε σχέση με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά - αριστερά.

Πως κατόρθωσαν να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό; Με ενέργειες που θα ζήλευε ακόμη και ο Νικολό Μακιαβέλι! Εξαγόρασαν τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, έβαλαν στην φυλακή τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τώρα θέλουν να καταργήσουν το κόμμα του Κασιδιάρη (Έλληνες) επειδή μπαίνει στη Βουλή. Τους βουλευτές του ΛΑΟΣ τους εξαγόρασαν σίγουρα με αξιώματα και όπως φημολογείται και με μύρια. Δεν μας εξήγησαν ποτέ γιατί η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Επειδή κόβει ποσοστά από την Νέα Δημοκρατία και μειώνει το ποσοστό της στην κεντροδεξιά - δεξιά;

Η διαφορά των κομμάτων είναι γύρω στις επτά μονάδες. Το ποσοστό που ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερο από αυτό. Δηλαδή αν κάνουν μια αιφνιδιαστική κίνηση και κατέβουν μαζί στις εκλογές όπως έχει πριν καιρό γραφτεί, θα βγουν πρώτο κόμμα. Το ποσοστό του ΜΕΡΑ25 δεν επαρκεί με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ας υποθέσουμε πως κατορθώνουν να κατέβουν μαζί στις εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, θα πέσει και άλλο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ καθώς πολλοί ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς θα υποστηρίξουν το πρώτο κόμμα ή συνδυασμό (ΣΥΡΙΖΑ + ΜΕΡΑ25) βλέποντας πως έχει καλές πιθανότητες να πάρει την πρώτη θέση.

Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πραγματική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι παρακάτω από αυτή που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, γύρω στο 5%. Το σύστημα φουσκώνει λίγο τα νούμερα της ΝΔ και ελαφρώνει του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με του ΜΕΡΑ25 η διαφορά πάει στις δύο μονάδες που άνετα θα τις πάρουν από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ΜΕΡΑ25 είναι ελάχιστα πάνω από το 3%, υπολογίζοντας αναλογικά και την αδιευκρίνιστη ψήφο. Αν βάλουμε την πόλωση που λογικά θα υπάρξει στις εκλογές, κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής.

Μαζί ξεκίνησαν με τον Βαρουφάκη. Το κατά πόσο μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, είναι δικό τους θέμα και δεν μπορώ να το κρίνω. Ας του δώσουν κάποια μύρια όπως φημολογείται πως έδωσαν οι Μακιαβελιστές Νουδούληδες στους Λαοσίτες. Αυτό που μπορώ να κρίνω είναι πως αν τα βρουν και κατέβουν μαζί, τότε η εκλογική αναμέτρηση μετατρέπεται σε ντέρμπι από εκεί που έχει μια άνετη διαφορά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα πέσει ακόμα χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019. Δηλαδή το κλειδί της εκλογικής αναμέτρησης είναι ο Βαρουφάκης. Χωρίς Βαρουφάκη, μάλλον βγαίνει η Νέα Δημοκρατία. Με Βαρουφάκη γίνεται ντέρμπι και οι πιθανότητες είναι ελαφρά υπέρ ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση; Όχι βέβαια, για πολλούς λόγους όπως για πολλούς λόγους δεν πρέπει να είναι η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. Τους παίζει η Νέα Δημοκρατία τους Συριζαίους και αυτοί βλακωδώς σιγοντάρουν όλες τις ενέργειες που ανεβάζουν το ποσοστό της ΝΔ στην κεντροδεξιά. Χαζοί αθρώποι όπως φαίνεται πως είναι οι Συριζαίοι δεν πρέπει να κυβερνούν την Ελλάδα. Στο ψευτοδίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία απαντάμε ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε Νέα Δημοκρατία.

Δημήτρης

Scroll to Top