Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ

προηγούμενο Ανδρουλάκης η Βελόπουλος;

Αυτοί είναι κάποιοι προβληματισμοί που θα πρέπει να έχει. Βέβαια υπάρχει το προηγούμενο όπου ο Γεωργιάδης βρέθηκε στην αντιπροεδρία. Ο Γεωργιάδης ήταν για λογαριασμό του Σαμαρά και ο Χατζηδάκης για λογαριασμό του Καραμανλή. Ίσως τελικά χρησιμοποιήσει την συγκυβέρνηση με Βελόπουλο ως απειλή στον Ανδρουλάκη, αν δεν θέλει να τον κάνει πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, την αυτοδυναμία θα πρέπει να την ξεχάσει. Θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ Ανδρουλάκη και Βελόπουλου. Ο ίδιος μάλλον θα προτιμάει τον Βελόπουλο γιατί θα τον «έχει για σφαλιάρες». Βέβαια αυτό είναι σχετικό γιατί η συμπλήρωση της αυτοδυναμίας είναι πολύ σημαντικό, ακόμα κι αν ένα κόμμα συνεισφέρει με δεκαπέντε μόνο βουλευτές. Το θέμα είναι τι προτιμούν όλοι αυτοί που τον στήριξαν και συνεχίζουν να τον στηρίζουν.

Το γεγονός πως το έχει δίπορτο είναι ταυτόχρονα πλεονέκτημα και αδυναμία. Γιατί αδυναμία; Γιατί το ΠΑΣΟΚ ξέρει πως μπορεί να τους αδειάσει και να κάνει συγκυβέρνηση με τον Βελόπουλο. Κατά κάποιο τρόπο, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Βέβαια και τα τρία κόμματα είναι στον σοσιαλιστικό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός σοσιαλισμός και η Νέα Δημοκρατία δεξιός σοσιαλισμός.

Πολλοί αμφιβάλλουν αν η Νέα Δημοκρατία είναι γνήσια κεντροδεξιά, ανάμεσα τους κι εγώ. Πιστεύουμε πως είναι δεξιός σοσιαλισμός με σκοπό να παρασύρει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους στον δρόμο του σοσιαλισμού. Επομένως το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συγκυβερνήσει και με τα δύο κόμματα. Αν εκτιμήσουν πως είναι αρκετά πιθανό η Νέα Δημοκρατία να κάνει κυβέρνηση με την Ελληνική Λύση, ίσως σπεύσουν να τα βρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

Θεωρητικά ανήκουν στην ίδια παράταξη, αριστερά του κέντρου. Θα μπορούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ να πάρουν αυτοδυναμία; Ναι αν κατέβαιναν ως συμμαχία κομμάτων, σε κοινό ψηφοδέλτιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι απόλυτο πως το ποσοστό που θα πάρουν θα είναι το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων. Μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο. Το άθροισμα των ποσοστών τους όμως αποτελεί την βάση για τους περαιτέρω υπολογισμούς.

Είτε πάρουμε τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων είτε τις δικές μου εκτιμήσεις, το άθροισμα βγαίνει στο 39% που τους εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Τώρα αν θα κατορθώσουν να το διατηρήσουν (το άθροισμα των ποσοστών) είναι ένα ερώτημα. Μπορεί όμως και να το αυξήσουν. Υπάρχει και δεύτερο σενάριο σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, μετεκλογικής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτο κόμμα.

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα και αν δεν μεσολαβήσει κάτι σημαντικό μέχρι τις εκλογές, είναι δύσκολο. Θα μπορούσε όμως να βγει πρώτο κόμμα αν είχε βοήθεια από πρώην Συριζαίους και κυρίως τον Βαρουφάκη. Σύμφωνα με την δική μου εκτίμηση, η πραγματική διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Δημοκρατίας είναι λίγο πάνω από τις πέντε μονάδες. Τα ποσοστά του Μέρα25 είναι λίγο πάνω από 3% γιατί θα πάρουν και από τους αναποφάσιστους. Πλεύση Ελευθερίας και ΛΑΕ μαζεύουν επίσης κάποια ποσοστά.

Αν τυχόν κατέβαιναν όλοι μαζί και υπήρχε μια μικρή πτώση στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορούσαν να κτυπήσουν πρωτιά. Βέβαια στην συνέχεια θα χρειαστεί αυτοδυναμία, κάτι που σίγουρα δεν θα εξασφαλίσουν. Εκεί λοιπόν θα έχουν τρεις εναλλακτικές, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μοιάζει επικρατέστερη, παρόλο που στο ΠΑΣΟΚ «διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους» πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν η Νέα Δημοκρατία αντιληφθεί πως στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν κάθοδο σε κοινό μέτωπο με πρώην Συριζαίους, ίσως να κάνουν προεκλογική συμμαχία με την Ελληνική Λύση, για να μην χάσουν την πρωτιά και το μπόνους των εδρών που τους εξασφαλίζει. Έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ, αν ετοιμάζουν κάτι τέτοιο, θα πρέπει να το ανακοινώσουν την τελευταία στιγμή ώστε να μην αφήσουν χρονικά περιθώρια στην Νέα Δημοκρατία να κάνει το ίδιο με την Ελληνική Λύση.  

Βέβαια όλα αυτά κάποια στιγμή θα προκαλούν τον γέλωτα γιατί θα αποτελούν ένα φαύλο παρελθόν. Στο μέλλον, στην κεντροδεξιά θα επικρατήσει ένα γνήσιο πατριωτικό, συντηρητικό κόμμα που θα εκτοπίσει το δεξιό σοσιαλιστικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη θέση. Τι θα γίνει στην κεντροαριστερά είναι πρόβλημα τους. Ίσως οι διεργασίες για την επικράτηση σε αυτές τις εκλογές να χρησιμεύσουν και ως εφαλτήριο για μελλοντικές ανακατατάξεις.

Γεράσιμος

Scroll to Top