Ανδρουλάκης η Βελόπουλος;

Ανδρουλάκης η Βελόπουλος; 

Σωστά υποστηρίχτηκε πως η Νέα Δημοκρατία αποκλείεται να πάρει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική και είναι πολύ δύσκολο να το κάνει στις δεύτερες, με ενισχυμένη αναλογική. Στην συνέχεια εξετάστηκε η περίπτωση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω όμως πως θα έχει και μία άλλη εναλλακτική, την συγκυβέρνηση με την Ελληνική Λύση.

Σε κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά επί των εγκύρων είναι:

ΝΔ 33,5  ΣΥΡΙΖΑ 25  ΠΑΣΟΚ 14  Ελληνική Λύση 4,5  Μέρα25 3  Έλληνες 2  ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1  Άλλο 4  Αναποφάσιστοι 7,5

Αν υποθέσουμε πως οι αναποφάσιστοι κατανέμονται αναλογικά, τότε η ΝΔ φθάνει στο 36%. Βέβαια δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι αναποφάσιστοι θα κατανεμηθούν αναλογικά. Για να πάρει αυτοδυναμία στην πρώτη εκλογή θα χρειαστεί τουλάχιστον 46% και για να το κάνει στην δεύτερη θα χρειαστεί 38%, κάτι που φαίνεται αρκετά δύσκολο.

Εδώ υπάρχουν δύο σημαντικά ερωτήματα: 1) πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι οι δημοσκοπήσεις 2) πόσο μπορεί να μεταβληθούν μέχρι τις εκλογές αν γίνουν το φθινόπωρο. Κατά την άποψη μου οι δημοσκοπήσεις είναι ελαφρά «φουσκωμένες» υπέρ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, από το γαλαζοπράσινο σύστημα που κατέστρεψε την χώρα. Δηλαδή κάπως εμπειρικά θα τοποθετούσα τα πραγματικά ποσοστά ως εξής.

ΝΔ 32   ΣΥΡΙΖΑ 26   ΠΑΣΟΚ 13   Ελληνική Λύση 4,5   Μέρα25 3   Έλληνες 2,5   ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1   Άλλο 4,5   Αναποφάσιστοι 8

Αν το πραγματικό ποσοστό των Ελλήνων είναι 2,5 τότε έχουν καλές ελπίδες να μπουν στην Βουλή αφού τους αναλογεί και ένα μικρό ποσοστό από τους αναποφάσιστους. Με έξι κόμματα στην Βουλή, αλλάζουν το ποσοστά της αυτοδυναμίας και γίνονται τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για την Νέα Δημοκρατία. Για την ακρίβεια δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων της Βουλής αλλά από το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής καθώς μοιράζονται οι έδρες που τους αντιστοιχούν στα κόμματα που θα κατορθώσουν να μπουν στην Βουλή.

Το 38% υπολογίζεται με ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής γύρω στο 8%. Με αναγωγή των εγκύρων και αναποφάσιστων, η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί μεταξύ 34 – 35%. Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσο θα μεταβληθούν τα ποσοστά μέχρι τις εκλογές. Είναι βέβαιο πως θα έχουμε φωτιές όπως κάθε καλοκαίρι. Αν όμως έχουμε πολύ καταστροφικές φωτιές ή/και με νεκρούς, τότε θα υπάρξει μεγάλη πτώση ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

Το σενάριο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία έχει εξεταστεί. Η εκλογική επίδραση εξαρτάται από την εξέλιξη του. Αν υπάρξει απώλεια εδαφών, τελείωσε για πάντα ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Αν είναι ευμενείς οι εξελίξεις μπορεί να ανέβουν κάποια ποσοστά. Το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία δεν είναι βέβαιο αλλά οι φωτιές είναι βέβαιες. Αβέβαιο είναι πόσο σοβαρές θα είναι οι φωτιές.

Θεωρώ πως θα υπάρξει κάποια πτώση για την ΝΔ, ακόμη κι αν δεν μεσολαβήσουν σοβαρά γεγονότα και θα κινηθούν στο 33-34%. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν οριακά να πετύχουν αυτοδυναμία από την πρώτη εκλογή, της απλής αναλογικής. Σίγουρα την πετυχαίνουν στην δεύτερη, με μεγάλη άνεση. Μαζί με την Ελληνική Λύση μάλλον την πετυχαίνουν στην δεύτερη εκλογή, της ενισχυμένης αναλογικής αλλά θα είναι κάπως οριακά.

Ποιον θα προτιμήσει τον Αντρουλάκη ή τον Βελόπουλα; Είναι κάπως σύνθετη επιλογή. Σίγουρα έχει μέσα στο κόμμα καλούς φίλους του Βελόπουλου όπως τον Γεωργιάδη, τον Πλεύρη και τον Βορίδη. Τον συμφέρει καλύτερα να συγκυβερνήσει με ένα πιο αδύναμο κόμμα γιατί έχει περισσότερο έλεγχο. Αν όμως η πλειοψηφία είναι οριακή, γίνεται επίφοβο.

Όμως μην ξεχνάμε πως ο Μητσοτάκης έγινε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της χώρας με την βοήθεια του Σημίτη. Οι σημιτικοί κατέβηκαν μαζικά στις εσωκομματικές της Νέας Δημοκρατίας και τον έφεραν στην πρώτη θέση από την τελευταία που βρισκόταν. Επίσης ο Σημίτης τον βοήθησε πολύ στην αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί σημιτικοί ψήφισαν Νέα Δημοκρατία.

Επιπλέον είναι ευνοούμενος του Μπάιντεν και του Ευρωπαϊκού (και Αμερικανικού;) Εβραϊσμού. Πως θα αντιμετωπίσουν ο Σημίτης, οι Σημιτικοί, ο Μπάιντεν, ο Ευρωπαϊκός Εβραϊσμός μία συγκυβέρνηση με τον Βελόπουλο; Όχι πως ο Βελόπουλος είναι αυτό που παρουσιάζεται πως είναι αλλά σίγουρα δεν είναι Ανδρουλάκης και ΠΑΣΟΚ, αν και από το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε όπως και ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Τι στάση θα κρατήσουν τα νεοταξικά ΜΜΕ που τον στηρίζουν τελείως απροκάλυπτα;

συνέχεια Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ

Γεράσιμος

Scroll to Top