Τι φοβάται ο Μηστοτάκης;

Τι φοβάται ο Μητσοτάκης;

Γίνεται λόγος για εκλογές το φθινόπωρο. Εγώ προσωπικά θέλω εκλογές τον Ιούλιο, σε ένα χρόνο από τώρα. Δεν είμαι μόνο εγώ αλλά πολλοί που το επιθυμούν. Ίσως και ο ΣΥΡΙΖΑ να το επιθυμεί, πέρα από το γεγονός που ο Τσίπρας ζητάει εκλογές. Δεν το ξέρω αλλά υποθέτω πως αν κάνουν σωστή ανάλυση της κατάστασης, αυτό θα θέλουν.

Ο Μητσοτάκης από την πλευρά του, κανονικά θα θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατόν, εκτός αν είναι τελείως λάθος ή ψεύτικες οι δημοσκοπήσεις, κάτι που δεν αποκλείεται. Ας υποθέσουμε πως οι δημοσκοπήσεις είναι περίπου σωστές, κάτι αρκετά αμφίβολο αλλά ας το δεχτούμε για να προχωρήσει ο συλλογισμός.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει μια διαφορά ασφαλείας που δίνει στην Νέα Δημοκρατία την πρώτη θέση. Βέβαια αυτοδυναμία αποκλείεται να έχει στις πρώτες εκλογές και δύσκολα θα έχει ακόμα και στις δεύτερες, με την ενισχυμένη αναλογική. Στις δεύτερες μάλλον θα την πετύχει με το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα γιατί και τώρα συγκυβερνά με ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ, μετά θα είναι με όλο.

Έτσι εξασφαλίζει μια ακόμα πολύ δύσκολη τετραετία που είναι αμφίβολο αν θα την βγάλει όλη. Την εξασφαλίζει η Νέα Δημοκρατία αλλά την εξασφαλίζει και ο Μητσοτάκης; Αν πιστέψουμε όσα λέει ο Ανδρουλάκης δεν την εξασφαλίζει ο Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός. Θα πρέπει να συμφωνήσουν σε πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Βέβαια άλλα λένε, άλλα πιστεύουν και άλλα κάνουν. Ίσως τελικά να υποχωρήσει ο Ανδρουλάκης, πάντα με ανταλλάγματα δηλαδή εξασφαλίζοντας δύο – τρία υπουργεία παραπάνω για το ΠΑΣΟΚ ώστε να συναινέσει στο πρόσωπο του Μητσοτάκη. Και ο Τσίπρας ζητάει εκλογές αλλά κανονικά θα έπρεπε να επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας. Ο Μητσοτάκης από την άλλη λέει πως θα εξαντλήσει την τετραετία αλλά κανονικά θα έπρεπε να θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατό. 

Ο Πούτιν απείλησε πως οι ενέργειες του, θα πλήξουν την πολιτική ελίτ της Ε-βρωμαϊκής Ένωσης. Εννοούσε την Νεοταξική ψευτοελίτ. Το έκαναν από μόνοι τους οι Νεοταξίτες, πυροβόλησαν το πόδι τους. Όπως είχε σωστά προβλεφθεί, οι κυρώσεις για την Ρωσία, γύρισαν μπούμερανγκ. Έπληξαν τις οικονομίες των χωρών της Ε-βρωμαϊκής Ένωσης και ως αποτέλεσμα την δημοτικότητα των κυβερνήσεων και τα ποσοστά που θα έπαιρναν, αν γινόντουσαν εκλογές.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ αργούν αλλά οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές έρχονται πολύ σύντομα. Οι Ρεπουμπλικάνοι προβλέπεται να αποκτήσουν πλειοψηφία και στα δύο Σώματα, στην Βουλή των Αντιπροσώπων μεγαλύτερη. Αυτό θα συμβεί επειδή για την Γερουσία θα είναι μόνο το ένα τρίτο των θέσεων για ψηφοφορία. Οι Γερουσιαστές εκλέγονται για έξι χρόνια και κάθε δύο χρόνια γίνονται εκλογές για το ένα τρίτο των θέσεων. Παρόλο που θα πάρουν περισσότερες έδρες οι Ρεπουμπλικάνοι, με το ένα τρίτο μόνο των εδρών δεν θα αποκτήσουν μεγάλη διαφορά στην Γερουσία.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ελέγχουν και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, την Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία. Βέβαια ο Μπάιντεν θα εξακολουθήσει να είναι Πρόεδρος αλλά θα είναι αρκετά αποδυναμωμένος. Επίσης το αποτέλεσμα θα δείξει την τάση, για το τι θα γίνει σε δύο χρόνια από τις ενδιάμεσες, στις Προεδρικές, τον Νοέμβριο του 2024. Στους Ρεπουμπλικάνους κυρίαρχη φράξια είναι του Τραμπ. Ο Μητσοτάκης είναι ευνοούμενος του Μπάιντεν και έχει «πάρει κόκκινη κάρτα» από τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ, λόγω των Νεοταξικών και σοσιαλιστικών αντιλήψεων του.

Σωστά γράφτηκε πως οι δημοσκοπήσεις είναι άνευ σημασίας, αν μεσολαβήσει κάτι σημαντικό μέχρι τις εκλογές. Το γνήσιο κεντροδεξιό, πατριωτικό, συντηρητικό κόμμα «είναι στα σκαριά». Θα είχε ήδη δημιουργηθεί, αν δεν είχε τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ η ΝΤΠ – ΕΕ, δημιουργώντας έτσι μη ευνοϊκές συνθήκες για να επικρατήσει στην κεντροδεξιά και να αφήσει το δεξιό-σοσιαλιστικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην δεύτερη θέση. Όσο πιο αργά είναι οι εκλογές, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να συμμετέχει το γνήσιο κεντροδεξιό κόμμα που θα αντικαταστήσει την Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς.

Μπορεί αυτό να λειτουργήσει συνδυαστικά με την νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022. Δημιουργείται ένα άτυπο γκρουπ στη Δύση+, από γνήσια κεντροδεξιά κόμματα, στο οποίο βέβαια το δεξιό-σοσιαλιστικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει θέση. Το μεγάλο πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι πως δεν έχει θέση ούτε στο κεντροαριστερό γκρουπ σοσιαλιστικών κομμάτων, διότι υποτίθεται πως δεν είναι σοσιαλιστικό κόμμα, αν και στην πραγματικότητα είναι.

Σε κάθε περίπτωση, το τέλος, η κατάληξη των πραγμάτων είναι δεδομένη. Στην ελληνική κεντροδεξιά, πρώτο κόμμα θα είναι ένα γνήσιο πατριωτικό, συντηρητικό. Η ΝΤΠ – ΕΕ θα ηττηθεί, αν δεν συνθηκολογήσει και παγκόσμια θα οδηγηθούμε σε μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση, διαφορετική από αυτή που σχεδιάζουν οι Νεοταξίτες. Η Ε-βρωμαϊκή Ένωση θα διασπαστεί ή θα διαλυθεί.

Αν ηττηθούν οι Νεοταξίτες, θα είναι πολύ διαφορετική η εναλλακτική παγκοσμιοποίηση από την Νεοταξική. Αν συνθηκολογήσουν, ίσως καταφέρουν να περάσουν κάποια δικά τους, αλλοπρόσαλλα Νεοταξικά, στην εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Ενώ είναι βέβαιη η κατάληξη των πραγμάτων δηλαδή το που θα καταλήξουμε και εγχώρια και παγκόσμια, είναι αβέβαιο το πότε και το πως δηλαδή τι γεγονότα και πόσος χρόνος θα μεσολαβήσει.

Δημήτρης

 

Scroll to Top