Πρέπει να φύγουν

Πρέπει να φύγουν

Προσπαθούν να περιορίσουν το ζήτημα του σιδηροδρομικού ατυχήματος στα Τέμπη, σε νομικό. Σαφώς είναι και νομικό αλλά κυρίως πολιτικό. Πρέπει να υπάρξουν βαριές ποινικές καταδίκες και μεγάλες αποζημιώσεις. Κάποιος δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων, ανέφερε πως θα φθάσει ψηλά, μέχρι τον υπουργό. Ακόμη και να φθάσει μέχρι τον υπουργό δεν είναι αρκετό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλοι οι υπουργοί όλων των κομμάτων κάνουν κακοδιαχείριση και τα χρήματα δεν κατευθύνονται με τον βέλτιστο τρόπο, εκεί που είναι η μεγαλύτερη ανάγκη. Επίσης αμφιβάλω αν έχουν σταματήσει οι μίζες. Όταν όμως δεν υπάρχουν λεφτά, ο κάθε υπουργός κόβει απ' όπου μπορεί. Κάθε υπουργείο έχει έναν προϋπολογισμό. Αν αυξηθούν οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα αυξηθούν οι φόροι. Αντέχουμε να πληρώσουμε και άλλους φόρους; Εδώ δεν αντέχουμε να πληρώσουμε αυτούς που μας έχουν βάλει. 

Υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό των υπουργείων και του κράτους γενικότερα είναι ο υπουργός των Οικονομικών που στην τωρινή κυβέρνηση είναι ο Σταϊκούρας. Όταν ο Σταϊκούρας δεν δίνει στον Καραμανλή αρκετά χρήματα, από που να τα βρει για να προσλάβει σταθμάρχες, να συντηρήσει τις υποδομές, να λειτουργήσει την τηλεδιοίκηση; Δεν μπορώ να ξέρω αν γινόταν να τα κόψει από κάπου αλλού και να τα ρίξει εκεί. Αυτό ισχύει για κάθε υπουργείο. Πρέπει να ξέρω τον προϋπολογισμό του υπουργείου και λεπτομέρειες για την λειτουργία του.

Επίσης δεν μπορώ να ξέρω αν ο Σταϊκούρας μπορούσε να τα κόψει από άλλο υπουργείο και να τα δώσει στο Υποδομών και Μεταφορών. Εγώ προσωπικά δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά αλλά μου τα έχουν εξηγήσει ειδικοί και τα έχω καταλάβει. Επίσης διαβάζω όλα τα άρθρα σε αυτόν τον ιστότοπο που εξηγούν πολλά οικονομικά θέματα. Με λίγη προσπάθεια, τα περισσότερα τα καταλαβαίνω.

Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Ή κόβει ο υπουργός Οικονομικών από ένα υπουργείο και το δίνει σε άλλο ή βάζει φόρους ή δανείζεται επιπλέον το κράτος. Μαθαίνουμε για κρατικά ομόλογα που απορροφώνται από την αγορά. Από ό,τι καταλαβαίνω, αυτά αφορούν το ήδη υπάρχον χρέος και όχι επιπλέον.

Όπως ένας φτωχός άνθρωπος δεν έχει να ξοδέψει, έτσι και μία φτωχή χώρα δεν έχει να ξοδέψει. Μας κατάντησαν μια φτωχή χώρα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαστε τόσο φτωχή όπως οι αφρικανικές αλλά πολύ φτωχότερη από τις αναπτυγμένες οικονομίες. Ότι ισχύει για το σιδηροδρομικό δίκτυο, ισχύει και για τον προϋπολογισμό γενικότερα.

Ας υποθέσουμε πως οι κρατικές δαπάνες είναι περίπου το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ έχουν 2,65 φορές περισσότερα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό, για να ξοδέψουν ανά κάτοικο. Ελβετία και Ιρλανδία έχουν 2,37 φορές περισσότερα χρήματα, η Γερμανία έχει 2,087 φορές περισσότερα και η Γαλλία 1,71 φορές περισσότερα.

Πέρα από την κακοδιαχείριση που υπάρχει διαχρονικά, το βασικό πρόβλημα είναι πως έχουν καταστρέψει την οικονομία, μας φτωχοποίησαν και δεν υπάρχουν χρήματα. Όπως έκοβαν μισθούς και συντάξεις, έτσι έκοβαν έξοδα απ' όπου μπορούσαν γιατί εκεί που την είχαν φέρει την οικονομία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν άντεχε. Που θέλω να καταλήξω.

Ας πούμε πως θα φθάσει μέχρι τον υπουργό που ήταν ο Καραμανλής. Έχει τη μικρότερη σχετικά ευθύνη στο πολιτικό σύστημα. Βέβαια μεγάλη ευθύνη έχουν άνθρωποι της οικογένειας του που διατέλεσαν πρωθυπουργοί, ο θείος του και ο ξάδελφος του. Ο θείος ξεκίνησε την καταστροφική όπως αποδείχθηκε ευρωπαϊκή πορεία και ο ξάδελφος του μαζί με τον Σημίτη, μας οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Ο Σημίτης είναι στο ΠΑΣΟΚ που δεν είναι πλέον κόμμα εξουσίας. Ο Σημίτης δεν έκανε ψυχικό που στήριξε προσωπικά τον Μητσοτάκη και εξακολουθεί να τον στηρίζει ακόμα. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα εξουσίας, βρήκε μέσω του Μητσοτάκη πρόσβαση στην εξουσία. Βέβαια και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ΠΑΣΟΚΟΙ, φανερά και παρασκηνιακά.

Ο ξάδελφος του υπουργού Μεταφορών και πρώην πρωθυπουργός, χρησιμοποιεί τον όρο παράταξη όπως και πολλοί άλλοι στο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι παράταξη, είναι ένα κόμμα που έχει κατορθώσει για δεκαετίες να είναι το πρώτο και επομένως εξουσίας στην κεντροδεξιά παράταξη. Όπως έγινε αλλαγή στην κεντροαριστερά και βρέθηκε άλλο κόμμα πρώτο στην παράταξη, έτσι πρέπει να γίνει και στην κεντροδεξιά.

Κατά την γνώμη μου, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να βρίσκονται στην Βουλή, μετά την καταστροφή που έχουν προκαλέσει. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν να είναι κόμματα εξουσίας. Για το ΠΑΣΟΚ έγινε αλλά όχι για την Νέα Δημοκρατία. Πρέπει να φύγουν γιατί μας καταστρέφουν, μας εξοντώνουν. Πολλοί κεντροδεξιοί, πρώην υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας, δίνουμε τιτάνιο αγώνα για να φύγουν, από τότε που διαπιστώσαμε πως μας καταστρέφουν δηλαδή από την χρεοκοπία.

Άλλοι αρνούνται να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια. Τουλάχιστον μην τους ψηφίζετε γιατί μας καταστρέφουν. Αν πάρουν περίπου τόσους ψήφους όσους και το ΠΑΣΟΚ (450 χιλιάδες το 2019) τι θα γίνει; Θα βγει ένα άλλο κόμμα να τους αντικαταστήσει στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς. Όσο τους ψηφίζετε, τους επιβραβεύετε και τους στηρίζετε. Έτσι δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ.

Χρειάζεται ένα άλλο κόμμα εξουσίας στην κεντροδεξιά όπως άλλαξε στην κεντροαριστερά. Όταν λοιπόν γίνει αυτό, θα «λογαριαστούμε» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα εκφράσουμε και θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τα πολλά στραβά του, με πρώτο το ό,τι βρίσκεται στον ίδιο δρόμο της καταστροφής. Τώρα δεν μας συμφέρει διότι πρωταρχικός σκοπός είναι να φύγουν αυτοί που μας κατέστρεψαν και εξακολουθούν να μας καταστρέφουν και να μπει σε νέα πορεία η κεντροδεξιά.

Σταύρος

Scroll to Top