Προ πυλών πολέμου;

Προ πυλών πολέμου;

Την έχουν σηκώσει πολύ την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας ευρώδουλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Με μία επιφανειακή ανάγνωση φέρνει πιο κοντά Ελλάδα και Γαλλία. Όμως επειδή πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην Ελλάδα είναι πολύ επιπόλαιοι άνθρωποι, δεν το ψάχνουν βαθύτερα. Η AUKUS έχει αλλάξει τα δεδομένα. Πλέον κανείς επιλέγει ή την AUKUS ή τον άξονα Γαλλίας - Γερμανίας.

Οι Αμερικάνοι αλλά και οι Βρετανοί λένε πλέον. Διάλεξε και πάρε. Ή μαζί μας ή με Γαλλία - Γερμανία. Είναι δική σου επιλογή. Και με τους δύο δεν μπορείς να είσαι. Αυτό βέβαια για όσους θέλουν να είναι με την Δύση. Γιατί μπορεί η επιλογή να είναι Ρωσία ή Κίνα. Δεν υφίστανται αυτή την στιγμή άλλες επιλογές. Ένα σενάριο που δεν ξέρω αν ισχύει είναι η Γαλλία να προσανατολίζεται επίσης προς την AUKUS και να πρόκειται να «σπάσει» τον δεσμό με την Γερμανία.

Η συμφωνία που έκανε ο Μητσοτάκης δεν σημαίνει ότι θα τηρηθεί. Και η Αυστραλία είχε κάνει πολύ μεγαλύτερη συμφωνία με τη Γαλλία η οποία τελικά ακυρώθηκε. Και με την Ελλάδα μπορεί να ακυρωθεί από μία επόμενη κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν είναι εύκολο να επιστραφεί ό,τι έχει ήδη παραληφθεί αλλά μπορεί να πουληθεί. Όμως δεν προβλέπεται να γίνουν παραλαβές σύντομα και οι εξελίξεις μπορεί να είναι πιο κοντά.

Η συμφωνία αυτή βοηθάει τις ΗΠΑ να παίξουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να πουν «νίπτω τας χείρας μου». Η Τουρκία είναι μία χώρα που οι ΗΠΑ υπολογίζουν. Είναι μία μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη από την Ελλάδα και έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ. Όπως και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Πιστεύω πως αν ήταν υποχρεωμένοι οι Αμερικάνοι να επιλέξουν μία από τις δύο χώρες, θα επέλεγαν την Τουρκία. Εδώ όμως υπεισέρχεται ο παράγοντας ελληνική ομογένεια που είναι σαφώς πιο ισχυρή από την τουρκική και επηρεάζει τα πράγματα. Δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν την ελληνική ομογένεια και επομένως η στάση που αρμόζει καλύτερα είναι αυτή του Πόντιου Πιλάτου δηλαδή η ουδέτερη.  

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να είχε «χοντρύνει» το παιχνίδι το καλοκαίρι του 2020 και να έφτανε εκεί τα πράγματα ώστε να δημιουργούνταν θερμό επεισόδιο. Πιστεύω πως δεν τον άφησαν οι Αμερικάνοι να ξεπεράσει κάποια όρια. Τότε μάλιστα ήταν Πρόεδρος ο Τραμπ με τον οποίο έχει μάλλον καλές σχέσεις. Από την άλλη ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης θεωρείται του κύκλου Τραμπ. Προσπάθησε λοιπόν ο Τραμπ να κρατήσει μία κάπως ουδέτερη στάση αλλά χωρίς να ξεπεραστούν τα όρια.

Ας υποθέσουμε πως μετά την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, δημιουργείται ένταση με την Τουρκία και ενδεχομένως θερμό επεισόδιο. Θα τρέξουν αμέσως οι ομογενείς στον Μπάιντεν, στον Τραμπ και σε άλλους και θα τους πουν «κάντε κάτι». Αυτοί θα απαντήσουν «εμείς νίπτουμε τα χείρας μας διότι έχουν συμφωνία με την Γαλλία».

Άρα θα έρθουν οι Γάλλοι να μας βοηθήσουν. Οι Τούρκοι θα ζητήσουν βοήθεια από κάπου αλλού και θα γενικευτεί η σύρραξη. Δεν νομίζω η AUKUS να επέμβει σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση όμως θα επέμβουν οι λοιποί που δεν έχουν ακόμη εμπλακεί στρατιωτικά, με σκοπό διαμεσολαβητικό. Σίγουρα θα είναι η AUKUS και η Ρωσία (αν δεν έχει ακόμη εμπλακεί).

Όταν αυξάνει η πιθανότητα πολέμου, μεγαλώνει η πολιτική δύναμη χωρών με στρατιωτική ισχύ. Σε αυτό το σενάριο θα έχουμε πλέον φύγει από την πιθανότητα και θα βρισκόμαστε ήδη μέσα σε πόλεμο δηλαδή θα έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η πολιτική δύναμη των ισχυρών στρατιωτικά χωρών. Αυτές είναι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα. Η Κίνα μπορεί να μην εμπλακεί λόγω απόστασης και φόβου πως μπορεί να την πατήσουν. 

Η Τουρκία είναι επίσης ισχυρή στρατιωτικά σε ένα άλλο δεύτερο ή μάλλον τρίτο επίπεδο. Έχουμε δηλαδή στη πρώτη κατηγορία ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και μετά δεύτερη και τρίτη κατηγορία. Ενδιαφέρον είναι να δούμε την κατάταξη που δίνει η Globalfirepower. Είναι κατά σειρά ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Γαλλία, Βρετανία, Βραζιλία, Πακιστάν, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος, Ιράν, Γερμανία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ, Καναδάς.

Οι περισσότερες είναι σύμμαχες των ΗΠΑ. Ο Άξονας Γαλλίας - Γερμανίας είναι αδύναμος στρατιωτικά. Όταν είμαστε μέσα σε πόλεμο, κουμάντο κάνουν και αποφασίζουν οι ισχυρές στρατιωτικά χώρες. Θα πουν στους άλλους. «Θέλετε να τα βρούμε ή θέλετε να συνεχίσουμε τον πόλεμο;» Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια Νέα Γιάλτα και θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές που ξεκίνησαν με την AUKUS.

Όπου δεν πέφτει λόγος, πέφτει ράβδος. Μετά από τον σύντομο πόλεμο θα είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση και συμφωνίες προ του πολέμου θα έχουν μικρή σημασία και αξία. Το τι θα γίνει μετά τον πόλεμο δεν μπορώ να το ξέρω εγώ όπως και κανένας άλλος. Πάντως θα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα από ό,τι είναι τώρα.

Κι αν γίνει;

Πάνος

Scroll to Top