Κι αν γίνει;

Κι αν γίνει;

Προ πυλών πολέμου;

Αυτό είναι μόνο ένα σενάριο. Δεν λέω πως θα γίνει οπωσδήποτε. Απλά δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε μία τελείως επιφανειακή ανάγνωση των καταστάσεων γιατί υπάρχουν πολλές δυνατές εξελίξεις. Εδώ ισχύει «γιατί χαίρεται και χαμογελά ο κόσμος μπαμπά;» Γιατί είναι άκρως επιπόλαιοι και επιφανειακοί άνθρωποι. Με την επιπολαιότητα τους κατέστρεψαν την Ελλάδα και μπορεί να την καταστρέψουν ακόμη περισσότερο.

Άλλες κατατάξεις στρατιωτικής ισχύς μπορεί να έχουν μόνο μικροδιαφορές. Σε γενικές γραμμές συμπίπτουν. Ενδιαφέρον επίσης έχει στην ιστοσελίδα της Global Firepower η σύγκριση Ελλάδας - Τουρκίας. Είναι μία από τις πέντε συγκρίσεις που κάνουν. Η Τουρκία υπερτερεί σε όλες τις συγκρίσεις και δυστυχώς σε κάποιες με διαφορά. Να δώσω ένα παράδειγμα για το οποίο αγωνιζόμαστε αλλά δεν εισακουόμαστε. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην Πολιτοφυλακή.

Την Τουρκία την έχουν στην 11η θέση και εμάς στην 29η. Επίτηδες το κάνουν; Όχι βέβαια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας δεν κερδίζεται. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Αν είμαστε ισάριθμοι θα επικρατούσαμε αλλά είναι οκταπλάσιοι. Δυστυχώς σε ένα πόλεμο που θα κρατήσει και δεν θα ανακατευτεί καμία άλλη χώρα, το πιθανότερο είναι πως θα ηττηθούμε. Δεν λέω πως δεν πρέπει να εξοπλιστούμε.

Όσο πιο δύσκολο τους το κάνουμε τόσο το καλύτερο. Όσο μικρότερη είναι η διαφορά στρατιωτικής δύναμης, τόσο πιο πολύ θα αντέξουμε μέχρι να επέμβουν άλλες χώρες. Όταν εξοπλιζόμαστε και πολύ καλά κάνουμε, προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο του πολέμου. Δεν πάει να πει πως θα γίνει οπωσδήποτε. Δεν έχει γίνει για σχεδόν μισό αιώνα. Η απόκτηση στρατιωτικής δύναμης είναι αποτρεπτικό για κάποιους που μπορεί να επιβουλεύονται.

Όμως αυτό που κυρίως θα μας βοηθήσει είναι οι συμμαχίες. Διότι κακά τα ψέματα, εκτός και αν εξοπλιστούμε πάρα πολύ καλά, πόλεμο με την Τουρκία δεν μπορούμε να κερδίσουμε. Δεν έχουμε την δυνατότητα καλού εξοπλισμού λόγω οικονομικών δυσκολιών. Έδωσα ένα σενάριο. Δεν ισχυρίζομαι πως θα γίνει. Αλλά πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωση να γίνει, εφόσον δεν είμαστε επιπόλαιοι και επιφανειακοί άνθρωποι. Το νόημα των στρατιωτικών εξοπλισμών αυτό είναι. Κι αν γίνει; 

Τι κάνει λοιπόν ο Μητσοτάκης; Απομακρύνεται από τις δύο στρατιωτικές υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Ρωσία και προσεγγίζει την Γαλλία που είναι μεν ισχυρή στρατιωτικά αλλά όχι υπερδύναμη. Οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Δημιουργούν και μία συμμαχία χωρών που είναι επίσης πολύ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ας κοιτάξουμε την λίστα με τις πιο ισχυρές στρατιωτικά χώρες της Global Firepower. Την επαναλαμβάνω εδώ για χάρη ευκολίας αλλά και για να την εμπεδώσουν όλοι. Είναι κατά σειρά ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Γαλλία, Βρετανία, Βραζιλία, Πακιστάν, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος, Ιράν, Γερμανία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ, Καναδάς.

Αμφιβάλλω αν ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς, ο Καραμανλής, ο Τσίπρας, η Γεννηματά γνωρίζουν τους στρατιωτικούς συσχετισμούς και την αξιολόγηση της στρατιωτικής δύναμης των χωρών. Πιθανώς να μην έχουν δει ποτέ στην ζωή τους μία παρόμοια λίστα όπως αυτή που παρουσιάζει η Global Fire Power. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να λένε «Ελλάς - Γαλλία συμμαχία», να χαζογελάνε και να χαζοχαίρονται.

Νομίζει τώρα ο Μητσοτάκης πως αν σπεύσει η Γαλλία σε βοήθεια μας δεν θα ζητήσει και η Τουρκία βοήθεια από κάποια άλλη χώρα. Μπορεί να είναι το Πακιστάν σε πρώτη φάση που είναι επίσης ισχυρή στρατιωτικά χώρα. Μετά θα επέμβουν όλοι οι άλλοι. Ενώ η AUKUS και οι σύμμαχοι τους είναι πανίσχυροι, ο Άξονας Γαλλίας - Γερμανίας είναι αδύναμος.

Η Βρετανία είναι περίπου ισοδύναμη με την Γαλλία. Της Γαλλίας όμως προηγούνται Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα. Μετά την AUKUS οι ΗΠΑ έκαναν συμφωνίες με Ινδία και Ιαπωνία. Η Νότιος Κορέα είναι επίσης φιλική προς τις ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει για Βραζιλία, Τουρκία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Ισραήλ, Καναδά. Με τον Πακιστάν υπάρχει μία περίεργη σχέση, μάλλον φιλική αλλά περίεργη.

Η Ρωσία δεν είναι σε καμία περίπτωση σύμμαχος της (AUKUS). Όμως αυτό που την συνδέει με την AUKUS είναι πως δεν την εξυπηρετεί το αρχικό σχέδιο της Νέας Τάξης που έφτιαχνε τέσσερις ηπειρωτικές Ενώσεις όπως η ΕΕ. Επομένως μπορεί να θεωρηθεί «σύμμαχος» όπως έγινε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Τότε ήταν κατά του Χίτλερ, τώρα κατά του αρχικού σχεδίου ΝΤΠ.  

Λέμε ότι στην Δύση έχουμε δύο επιλογές, τον Άξονα Γαλλίας - Γερμανίας και τις αγγλόφωνες, την AUKUS που μπορεί να διευρυνθεί με Καναδά, Νέα Ζηλανδία. Οι δεύτεροι είναι και ισχυρότεροι οικονομικά αλλά σε στρατιωτικό επίπεδο δεν υπάρχει σύγκριση. Τι κατάφερε λοιπόν ο Μητσοτάκης; Να πουν οι ΗΠΑ «πηγαίνετε στην Γαλλία αφού αυτούς επιλέξατε». Στο σενάριο λοιπόν που περιγράφω, AUKUS και σύμμαχοι θα επιβάλουν αυτό που θέλουν παγκόσμια και εμείς θα είμαστε με την άλλη πλευρά, Γαλλία - Γερμανία, τους αδύναμους στρατιωτικά και οικονομικά ενώ η Τουρκία θα είναι με τους ισχυρούς. 

Γαλλία με AUKUS;  

Πάνος

Scroll to Top