Γαλλία με AUKUS;

Γαλλία με AUKUS;

Κι αν γίνει;

Από την αρχή έγραψα πως ένα σενάριο είναι η Γαλλία να προσανατολίζεται προς την AUKUS. Δεν το ξέρω, δεν έχω καμία πληροφόρηση ούτε καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο. Στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης γράφτηκε πως η συμφωνία Γαλλίας - Ελλάδας είχε την έγκριση των ΗΠΑ. Ούτε για αυτό έχω κάποια πληροφόρηση. Υποτίθεται πως ήθελαν κάπως να «καλοπιάσουν» την Γαλλία επειδή τους πήραν την συμφωνία με την Αυστραλία.

Αυτό το βλέπω εφικτό και δυνατό, μόνο αν γίνεται προσέγγιση Γαλλίας - AUKUS. Εγώ δεν πιστεύω πως οι Αμερικάνοι «έδωσαν τις ευχές τους» σε μία στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας, με την προοπτική να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση και να γίνει κοινή άμυνα, κοινή πολιτική προστασία κλπ.

Λίγες μέρες πριν το ταξίδι του Μητσοτάκη σε ΗΠΑ και Γαλλία, έγινε κοινή άσκηση πολιτικής προστασίας Βαλκανικών χωρών του ΝΑΤΟ, στην Οχρίδα, για αντιμετώπιση σεισμού 8,5 Ρίχτερ. Επίσης έγινε η κοινή στρατιωτική άσκηση Ηρακλής στο Μεγάλο Πεύκο με Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Αίγυπτο. Δηλαδή η τάση ήταν να αναπτύσσει συνεργασία η Ελλάδα με χώρες της περιοχής, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, με την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν κάποια κέντρα με τα οποία συνδέεται ο Μητσοτάκης. Αυτά ίσως έχουν μείνει φανερά ή κρυφά στο αρχικό σχέδιο της Νέας Τάξης με την δημιουργία τεσσάρων ηπειρωτικών Ενώσεων, Ευρωπαϊκής, Αμερικανικής, Ασιατικής, Αφρικανικής. Δεν το ξέρω. Εμείς δεν έχουμε επαφές με αυτά τα κέντρα αλλά με τους ομογενείς. Είναι τελείως διαφορετικό να είχε το ΟΚ από κάποια κέντρα στις ΗΠΑ από το να το είχε από τις ΗΠΑ. Είναι σαν να συμφώνησε το ΚΙΣ (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο) και να λέμε πως συμφώνησε η Ελλάδα. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Από ό,τι γράφτηκε, ο Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με Αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις και τον πρόεδρο Ντέιβιντ Χάρις. Όμως αυτοί έδωσαν έμφαση στην εμβάθυνση 3+1 δηλαδή συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με την εποπτεία των ΗΠΑ. Αυτό είναι στην ίδια γραμμή με τις δύο ασκήσεις που προηγήθηκαν. Η τετραμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών που ήταν να γίνει στις ΗΠΑ αναβλήθηκε. Η δικαιολογία που κυκλοφόρησε ήταν πως είχε υποβαθμιστεί λόγω της αδυναμίας του Μπλίνκεν να παραστεί.

Ο Ερντογάν δεν είδε τον Μπάιντεν αλλά ο Μπλίνκεν είχε συνάντηση με τον Τσαβούσογλου και στην συνέχεια μίλησε με πολύ καλά λόγια για την Τουρκία. Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με την παρουσία του Ελπιδοφόρου στο «σπίτι της Τουρκίας» απέναντι από τον ΟΗΕ. Ήταν να αναβληθεί η συνάντηση Ελπιδοφόρου με Μητσοτάκη. Τελικά έγινε με την παρουσία του Άλμπερτ Μπουρλά της Pfeizer που είναι Έλληνοεβραϊκής καταγωγής, μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη. Τι ακριβώς «παίχτηκε δεν μπορώ να ξέρω».  

Όμως εγώ δίνω δύο εξηγήσεις. Αν οι ΗΠΑ πράγματι έδωσαν το ΟΚ για την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, σημαίνει πως η Γαλλία προσεγγίζει την AUKUS. Αλλιώς μπορεί να συμφώνησαν κάποια κέντρα στις ΗΠΑ και να προσπαθούν να το παρουσιάσουν πως συμφώνησαν οι ΗΠΑ. Αν η Γαλλία προσεγγίζει την AUKUS είναι μία τεράστια εξέλιξη. Κάνει στροφή 180ο καθώς και οι τρεις χώρες της AUKUS είναι εκτός της ΕΕ και μάλιστα η Βρετανία εξήλθε πρόσφατα. Δηλαδή από την υπέρ - ευρωπαϊκή στάση αλλάζει τελείως κατεύθυνση, με πολύ πιθανή την έξοδο.

Αυτό μπορεί να είναι εξέλιξη πολύ πρόσφατη ή πολύ μυστική που την ξέρουν λίγοι. Αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας δεν θα μας δημιουργήσει πρόβλημα γιατί πίσω από την Γαλλία θα βρίσκεται η AUKUS. Αυτά που έχω γράψει πριν δεν ισχύουν. Δεν έχω καμία τέτοια πληροφόρηση αλλά είναι η μόνη λογική εξήγηση στην περίπτωση που οι ΗΠΑ έδωσαν τις ευλογίες τους στην συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. Τότε έχει ήδη ξεκινήσει η διάλυση της ΕΕ.

Δηλαδή για να το πω απλά και επιγραμματικά. Αν δεν υπάρχει προσέγγιση Γαλλίας με AUKUS, διατρέχουμε τεράστιο κίνδυνο μετά την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και ήταν μία τεράστια επιπολαιότητα από την μεριά Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας. Αν υπάρχει προσέγγιση Γαλλίας - AUKUS τότε διαλύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα από τα δύο συμβαίνει. Αν δεν διαλύεται η ΕΕ, τότε την «βάψαμε» πολύ άσχημα με τις επιπολαιότητες του αυτιστικού ή παλαβού. Σας το είχαμε πει πως μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος.

Ποιοι θα μας επιτεθούν; 

Πάνος

Scroll to Top