Ποιοι θα μας επιτεθούν;
Ποιοι θα μας επιτεθούν;
Στις συνέπειες της συμφωνίας Γαλλίας - Ελλάδας γίνονται εσκεμμένα ή κατά λάθος διάφορα λάθη απλής λογικής. Θεωρούμε πως από την στιγμή που έγινε η συμφωνία, είμαστε προστατευμένοι και πως πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Επίσης δεν εξετάζουμε την αντίδραση του αντιπάλου και θεωρούμε πως η Τουρκία θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Όλα είναι λάθη, όχι στρατιωτικής ανάλυσης αλλά απλής λογικής.
Η Τουρκία υπερτερεί στρατιωτικά σε σχέση με την Ελλάδα αλλά η Γαλλία υπερτερεί της Τουρκίας. Σίγουρα Γαλλία - Ελλάδα μπορούν εύκολα να κερδίσουν έναν πόλεμο με την Τουρκία. Περνάμε τους Τούρκους για τελείως ηλίθιους ενώ δεν είναι. Όπως εμείς μπορούμε να φέρουμε βοήθεια, έτσι και αυτοί μπορούν να φέρουν βοήθεια. Το θέμα είναι ποιοι θα τους βοηθήσουν. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν γραπτή συμφωνία με την άλλη ή τις άλλες χώρες που θα τις βοηθήσουν. Μπορεί να έχουν κάνει μια άτυπη προφορική συμφωνία ή να αποτανθούν σε κάποιες φιλικές σε αυτούς χώρες την κατάλληλη στιγμή.
Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι χώρες; Να το πάρουμε με την σειρά στρατιωτικής δύναμης από την λίστα της Global Fire Power που την επαναλαμβάνω για τρίτη φορά, για να την μάθουν όλοι απέξω. Είναι κατά σειρά ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Γαλλία, Βρετανία, Βραζιλία, Πακιστάν, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος, Ιράν, Γερμανία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ, Καναδάς. Δεν τελειώνει εδώ η λίστα. Συνεχίζει και η Ελλάδα βρίσκεται στην εικοστή ένατη θέση.
Η Ρωσία δύσκολα θα επιτεθεί στην Ελλάδα επειδή έχουμε δεσμούς αιώνων και είναι Ορθόδοξη χώρα. Μπορεί όμως να επιτεθεί στην Γαλλία. Επειδή η Ελλάδα έκανε μία συμφωνία με την Γαλλία δεν σημαίνει πως την αποδέχονται όλοι. Την αποδέχονται μόνο οι δύο συμβαλλόμενοι. Επομένως αν αναμειχθεί η Γαλλία, μπορεί η Ρωσία να τους πει «μην ανακατεύεστε». Είναι περιοχή ενδιαφέροντος της Ρωσίας. Πιο κοντά είναι η Ρωσία στο Αιγαίο που μας χωρίζει με την Τουρκία από ό,τι είναι η Γαλλία. Δίπλα στο Αιγαίο είναι η Μαύρη Θάλασσα και εκεί είναι η Ρωσία.
Μπορεί σε πρώτη φάση να τους δώσει μία προειδοποίηση και σε μία δεύτερη, αν δεν συμμορφωθούν, να τους επιτεθεί. Η Ρωσία είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη. Αν έχουμε από την μία μεριά Ελλάδα - Γαλλία και από την άλλη Τουρκία - Ρωσία, θα επικρατήσει η δεύτερη πλευρά με μεγάλη ευκολία. Το ίδιο βέβαια θα μπορούσαν να κάνουν Αμερικάνοι ή οι Βρετανοί αλλά όμως πιο δύσκολα. Δεν θα επιτεθούν στην Ελλάδα αλλά θα πουν στους Γάλλους να μην ανακατεύονται. Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη στρατιωτική δύναμη και η Βρετανία ισοδύναμη με την Γαλλία, μία θέση μετά, στην όγδοη.
Επειδή υπάρχει όμως δυσκολία με αυτές τις χώρες που είναι φιλικές προς την Ελλάδα, μπορούν πιο εύκολα να ζητήσουν βοήθεια οι Τούρκοι από άλλες χώρες και ιδιαίτερα τις μουσουλμανικές. Προχωρώντας παρακάτω στην λίστα, στην δέκατη θέση βρίσκεται το Πακιστάν. Ενώ υπάρχουν πολλοί Πακιστανοί στην Ελλάδα, δεν έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις με το Πακιστάν ενώ αντίθετα η Τουρκία έχει πολύ καλές. Από την μία θα έχουμε την Γαλλία στην έβδομη θέση και την Ελλάδα στην εικοστή ένατη. Από την άλλη θα έχουμε Πακιστάν στην δέκατη και την Τουρκία στην ενδέκατη.
Θα πρέπει να γίνει ειδική μελέτη για να απαντηθεί ακριβώς ο συσχετισμός δυνάμεων αλλά Πακιστάν - Τουρκία μάλλον είναι τουλάχιστον ισοδύναμοι, αν όχι ισχυρότεροι. Αυτό βγαίνει με ένα μπακαλίστικο κάπως τρόπο που δεν είναι σίγουρα απόλυτα σωστός αλλά δίνει μια πρώτη εκτίμηση. Ο μέσος όρος της μίας συμμαχίας (Ελλάδας) είναι (7+29)/2 = 18 ενώ της άλλης (Τουρκίας) είναι (10+11)/2 = 10,5. Από αυτό μόνο προκύπτει πως η συμμαχία Τουρκίας - Πακιστάν μπορεί να είναι ισχυρότερη. Επίσης το Πακιστάν είναι πυρηνική δύναμη όπως και η Γαλλία.
Έχει σχέσεις με την Βρετανία επειδή ήταν αποικία. Μπορεί οι Βρετανοί, αν ενοχληθούν από την εμπλοκή της Γαλλίας, να βάλουν τους Πακιστανούς μπροστά για να μην φανούν αυτοί. Δηλαδή οι Ρώσοι ή οι Βρετανοί δεν θέλουν να μας βοηθήσει κανείς; Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα αλλά με ανταγωνισμούς μεταξύ τους. Πιθανώς να μην θέλουν η Γαλλία να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εμείς τους ανοίγουμε την πόρτα.
Στην δέκατη τρίτη θέση είναι η Αίγυπτος και στην δέκατη έβδομη η Σαουδική Αραβία. Πριν λίγες μέρες κάναμε την κοινή άσκηση Ηρακλής στο Μεγάλο Πεύκο με αυτές τις χώρες. Όμως η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας μπορεί να ανατρέψει αυτές τις συμμαχίες, αν έγινε χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ. Αυτή την στιγμή η Τουρκία δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις μαζί τους αλλά μπορεί να αλλάξει. Με τους Αιγύπτιους έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις και πολέμησαν στην ίδια πλευρά το 1821.
Στην δέκατη τέταρτη θέση είναι το Ιράν. Είναι Σιίτες ενώ οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες είναι Σουνίτες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διατηρούν καλές σχέσεις με την Ρωσία και μπορεί η Ρώσοι να βάλουν αυτούς για να μην εμπλακούν οι ίδιοι. Βέβαια ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα με τις ΗΠΑ επειδή θεωρούν κατ΄εξοχήν απειλές Ιράν και Νότια Κορέα. Το Ιράν είναι επίσης εχθρικό προς το Ισραήλ. Από εκεί και πέρα είναι πολλές άλλες χώρες που θα μπορούσαν να συνδράμουν την Τουρκία.
Πρέπει να μην το βλέπουμε στενόμυαλα όπως κάνουν πολλοί εσκεμμένα ή από επιπολαιότητα αλλά να το τοποθετούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Όπως εμείς βρήκαμε βοήθεια από την Γαλλία, έτσι και οι Τούρκοι θα βρουν βοήθεια από κάπου αλλού, με πιθανότερο το Πακιστάν. Άρα αυτό που μετράει είναι σε ποια ευρύτερη συμμαχία ανήκουμε. Η AUKUS (με τους συμμάχους τους) είναι ισχυρή ενώ ο Άξονας Γαλλίας - Γερμανίας (με τους συμμάχους τους) πολύ αδύναμος.
Οι Αμερικάνοι μπορεί να έδωσαν το ΟΚ (στην συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας), μόνο αν η Γαλλία προσεγγίζει την AUKUS. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είμαστε ασφαλείς, όχι λόγω της Γαλλίας αλλά λόγω της AUKUS. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, μας έχει δυσχεράνει την θέση κατά πολύ και μας έχει βάλει σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από πριν.
Πάνος