Προχωράει η τριχοτόμηση
Προχωράει η τριχοτόμηση
Σύμφωνα με πληροφορίες προχωράει η τριχοτόμηση της Ευρώπης. Τι εννοώ προχωράει; Να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Είναι ένα από τα πολλά σενάρια εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης. Δεν εννοώ πως αποφασίστηκε οριστικά και έχει πλέον μπει σε εφαρμογή το σχέδιο τριχοτόμησης. Εννοώ πως εξετάζεται πιο προσεκτικά, αυξάνεται η αποδοχή του και αυξάνουν οι πιθανότητες τελικά να επικρατήσει.
Η Ρωσία είναι ευρωπαϊκή χώρα και ασιατική. Είναι περισσότερο ευρωπαϊκή ή ασιατική; Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στην Ευρώπη ενώ το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης στην Ασία. Η Σιβηρία είναι το 77% της έκτασης της Ρωσίας και το 9% της έκτασης της γης. Αν ήταν ξεχωριστό κράτος, θα ήταν το μεγαλύτερο σε έκταση στον κόσμο.
Τώρα λόγω της Σιβηρίας είναι η Ρωσία. Δεν υπάρχει ακριβής προσδιορισμός της Σιβηρίας καθώς δεν είναι χώρα. Σε γενικές γραμμές εκτείνεται ανατολικά των Ουραλίων, μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό. Με ορμητήριο την Ευρώπη, όταν κανείς δεν ενδιαφερόταν, οι Ρώσοι πήραν υπό την κυριαρχία τους το βορειότερο τμήμα της Ασίας, την Σιβηρία, με τους πολύ κρύους χειμώνες.
Η Σιβηρία είναι πιο κρύα από την Αλάσκα, τον βόρειο Καναδά και την Σκανδιναβία. Είναι το πιο κρύο μέρος της γης μετά την Ανταρκτική. Η κατάκτηση της Σιβηρίας ξεκίνησε το 1581 μΧ και κράτησε περίπου δύο αιώνες. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, ήταν μια αραιοκατοικημένη περιοχή που ζούσαν διάφορες φυλές, Μογγόλοι, Τουρκογενείς, Ουράλιοι, Εσκιμώοι, Αϊνού κλπ. Πλέον, το 85% των κατοίκων της Σιβηρίας είναι ευρωπαϊκής καταγωγής.
Η πολιτική έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο, όχι τα χώματα, τις πέτρες ή τους πάγους. Αφού τα ¾ (75%) των κατοίκων της Ρωσίας ζουν στην Ευρώπη, και το 85% των κατοίκων της Σιβηρίας είναι ευρωπαϊκής καταγωγής, τότε η Ρωσία είναι κυρίως ευρωπαϊκή χώρα και λίγο ασιατική. Επιπλέον έχει στενούς φυλετικούς, ιστορικούς, πολιτισμικούς, θρησκευτικούς δεσμούς με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Επομένως δεν νοείται Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ρωσία. Είναι τελείως εξωφρενικό και όμως συμβαίνει. Όσοι το υποστηρίζουν (τη μη συμμετοχή) είναι ανιστόρητοι και τελείως αμόρφωτοι. Δεν είναι μόνο η Ρωσία. Και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς οι άποικοι ήταν από την Ευρώπη και σήμερα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ευρωπαϊκής καταγωγής. Το ίδιο ισχύει για Καναδά και Αυστραλία. Δηλαδή η ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνει Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία.
Αυτό έχει αρκετές δυσκολίες. Έτσι μια λύση είναι η τριχοτόμηση της δυνητικής Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμπεριελάμβανε Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία (και Βρετανία που ήταν εντός). Υποστηρικτές της τριχοτόμησης υπάρχουν και από τις δύο πλευρές, τους Νεοταξίτες και τους Αντινεοταξίτες. Βέβαια δεν είναι το Νεοταξικό σχέδιο αλλά μια συνθηκολόγηση μεταξύ των τριών πλευρών ΗΠΑ – Βρετανίας, Γαλλίας – Γερμανίας, Ρωσίας. Οι δύο πρώτες πλευρές ανήκουν στο NATO, κάτι που δεν ισχύει για την Ρωσία.
Όμως η Ρωσία μαζί με ΗΠΑ – Βρετανία ήταν οι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μεταξύ τους έγινε η συμφωνία της Γιάλτας. Με την υπάρχουσα κατάσταση, είναι εκτός Ευρώπης δηλαδή έχουν μικρή ή καθόλου επιρροή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ αντιθέτως η Γερμανία (και η Γαλλία λιγότερο) μεγάλη. Αυτό δεν είναι ευχάριστο για τις χώρες που απελευθέρωσαν την Ευρώπη και δεν το θεωρούν δίκαιο. Έτσι η τριχοτόμηση φαίνεται ως μια κοινώς αποδεκτή λύση.
Σε ένα τμήμα της Ευρώπης θα έχουν επιρροή (ή θα συμμετέχουν) ΗΠΑ – Βρετανία, σε ένα άλλο η Ρωσία και ό,τι απομείνει θα συνεχίσει ως έχει. Η αποχώρηση πολλών κρατών πιθανώς να φέρει αρκετές αλλαγές εντός του εναπομείναντος τμήματος. Από εκεί και πέρα, αυτά τα τρία τμήματα, θα αποτελέσουν την βάση ευρύτερων γκρουπ συνεργασίας, κυρίως οικονομικής, όπου θα συμμετέχουν και χώρες εκτός της Ευρώπης.
Όσον αφορά την Ρωσία, υπάρχει μια πρόταση να δημιουργηθεί ένα γκρουπ που θα έχει χώρες της Σοβιετικής Ένωσης και πιθανώς κάποιες επιπλέον πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Σοβιετική Ένωση αποτελούνταν από Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Αρμενία, Γεωργία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενία, Καζακστάν και Ρωσία.
Οι υπόλοιπες πρώην κομμουνιστικές χώρες, εκτός των Βαλκανικών είναι Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία. Ήδη υπάρχει η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων χωρών (CIS) όπου συμμετέχουν δέκα χώρες, εξαιρούνται από την πρώην ΕΣΣΔ αυτές που είναι μέλη της ΕE. Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, θα είναι μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας καθώς θα συμμετέχουν και ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.
Κάποιες από αυτές τις χώρες είναι φυλετικά συγγενείς με την Τουρκία. Έτσι μια εναλλακτική είναι να συμμετέχει σε αυτό το γκρουπ (η Τουρκία). Μπορεί όμως να συμμετέχει σε γκρουπ Ανατολικής Μεσογείου ή Μουσουλμανικών χωρών της περιοχής. Σύμφωνα με μια άλλη παραλλαγή δημιουργείται σλαβικό γκρουπ και άλλο γκρουπ χωρών με τουρκογενείς πληθυσμούς.
Τα σενάρια και οι παραλλαγές είναι πάρα πολλές. Η βάση όλων που φαίνεται με κάποιες καλές πιθανότητες να γίνει, είναι ο διαχωρισμός της Ευρώπης σε τρία τμήματα που θα αναπτύξουν σχέσεις με α) ΗΠΑ – Βρετανία β) Ρωσία γ) Γερμανία – Γαλλία ό,τι απομείνει. Περιμένουν επίσης δύο σημαντικά γεγονότα σε Ιταλία (25/9) και ΗΠΑ (8/11) για να διαμορφωθεί η κατάσταση.
Δημήτρης