Πρόεδρος ο Τζέφρης 1
Πρόεδρος ο Τζέφρης 1;
Έχει αρχίσει η ονοματολογία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ένα σενάριο είναι να μείνει ο Παυλόπουλος. Άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι του Σαμαρά, του Καραμανλή, του Βενιζέλου και του Αλιβιζάτου. Κρατήστε και ένα όνομα που έχει ακουστεί πολύ λίγο, Γιώργος Παπανδρέου. Είναι αουτσάιντερ αυτή τη στιγμή αλλά δεν αποκλείεται το αουτσάιντερ τελικά να κερδίσει την κούρσα.
Η περίπτωση να μείνει ο Παυλόπουλος δεν έχει αποκλειστεί αλλά δεν δείχνει να έχει πολλές πιθανότητες. Ο Μητσοτάκης δεν ψήφισε τον Παυλόπουλο και έδωσε τρεις λόγους. Εμάς δεν μας εκφράζει κανένας από τους τρεις. Πάραυτα, ο Μητσοτάκης βγήκε από την κομματική γραμμή και επομένως θα θέλει να αποφύγει την επανεκλογή του Παυλόπουλου. Λένε ότι ο Παυλόπουλος ήταν καλός Πρόεδρος. Δεν το αμφισβητούμε αλλά όλοι καλοί ήταν. Ποιος δεν ήταν καλός από τους Προέδρους; Μήπως δεν ήταν καλός ο Στεφανόπουλος;
Δεν μας εκφράζει κανένας από τους λόγους που έδωσε ο Μητσοτάκης. Εμείς έχουμε τρεις άλλους λόγους που δεν προτιμούμε τον Παυλόπουλο, χωρίς όμως να τον αποκλείουμε. Μας τα έχει πρήξει πολύ άσχημα με την ΕΕ. Κάθε φορά που κάνει δήλωση, για την ΕΕ μιλάει. Λες και είναι βαλτός. Επίσης αποτελεί σοβαρότατο παράπτωμα, αν αληθεύει ότι ήταν ένας από τους τρεις ευρωφύλακες που ανέτρεψαν την απόφαση του λαού, τον Ιούλιο του 2015.
Ο βασικότερος λόγος δεν αφορά τον Παυλόπουλο αλλά οποιοδήποτε Πρόεδρο. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να μένει κανείς Πρόεδρος για δεύτερη θητεία. Ο ρόλος του Προέδρου είναι τυπικός και συμβολικός. Επί της ουσίας λίγα πράγματα είναι στην δικαιοδοσία του. Αφού υπάρχουν τόσοι πολλοί ενδιαφερόμενοι, γιατί να μένει κάποιος για δεύτερη θητεία; Κακώς έμειναν δύο θητείες ο Καραμανλής, ο Στεφανόπουλος και ο Παπούλιας. Αν κάποιος είναι καλός πρωθυπουργός και τον θέλει ο λαός ας μείνει δύο θητείες.
Ανοίγουμε μια παρένθεση για να θίξουμε ένα ζήτημα. Εδώ είναι ένα ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει όριο και στον πρωθυπουργό. Στις ΗΠΑ είναι δύο θητείες για τον Πρόεδρο που σχεδόν πάντοτε ολοκληρώνει την τετραετία. Το σύστημα είναι διαφορετικό και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αρμοδιότητες Πρωθυπουργού. Δεν είναι ο ρόλος του τυπικός όπως εδώ. Επειδή στην Ελλάδα συχνά δεν ολοκληρώνουν την τετραετία, μπορούμε να βάλουμε όριο δέκα χρόνια. Ο μόνος που τα ξεπέρασε στην μεταπολίτευση ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο θείος Καραμανλής τα ξεπέρασε αν υπολογίσουμε την θητεία του πριν την δικτατορία. Κλείνουμε την παρένθεση.
Ο ανιψιός Καραμανλής έμεινε αρκετά και στην πρωθυπουργία και στην προεδρία του κόμματος. Στην προεδρία του κόμματος ξεπέρασε και τον θείο του, έμεινε δώδεκα χρόνια. Δεν τον πειράζει τόσο που έκανε μισή τη δεύτερη θητεία γιατί είχε κάνει ήδη μία σχεδόν ολόκληρη πρώτη θητεία. Είναι σχετικά νέος αλλά ανέλαβε και πολύ νέος την αρχηγία της ΝΔ. Έχει χορτάσει από πολιτική. Βαρύνεται με πάρα πολλά. Τα έχουμε ήδη αναφέρει αλλά δεν τελειώσαμε ακόμα. Είναι θράσος να θέλει να γίνει Πρόεδρος. Το ίδιο ισχύει και για τον Σημίτη.
Να πάει στην Ραφήνα, να κάνει τα μπανάκια του, να τρώει στις ταβέρνες του. Ωραία ζωή! Είναι πολύ καλύτερα από το να βρεθεί στην φυλακή. Αλίμονο σ’ εμάς, έτσι όπως μας κατάντησαν μαζί με τον Σημίτη. Αν θέλει να κάνει ομιλίες δεν τον εμποδίζει κανείς. Να γράψει ένα βιβλίο λέγοντας όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τι πραγματικά συνέβη. Το να γράφει η Λουκέρη βιβλίο για λογαριασμό του δεν λέει. Γράφοντας βιβλίο μπορεί να αναλογιστεί τι έκανε και να διαπιστώσει τα μεγάλα σφάλματα του. Είναι δύσκολο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αλλά με αρκετή προσπάθεια μπορεί να τα καταφέρει. Αν δεν ξέρει, να του πούμε.
Είθισται ο Πρόεδρος να προέρχεται από την αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει αυτό τώρα. Το να μένει μόνο μια θητεία ο Πρόεδρος εξυπηρετεί και αυτό. Μένοντας δύο θητείες αναγκαστικά γίνεται κάποια στιγμή της συμπολίτευσης όταν αλλάζει η κυβέρνηση. Για τον ίδιο λόγο που δεν πρέπει Πρόεδρος να μένει δεύτερη θητεία, δεν χρειάζεται να τοποθετούμε μη πολιτικούς στην Προεδρία, όταν είναι τόσοι πολιτικοί που αναζητούν έναν ρόλο. Δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό να παίρνουν καθηγητάδες την θέση του Προέδρου.
Ένας ειδικός μπορεί να είναι καλός υπουργός ή υφυπουργός. Όταν λέμε ειδικός δεν εννοούμε καθηγητής. Οι καθηγητάδες συνήθως είναι θεωρητικοί και δεν κάνουν. Δεν έχουν καθόλου οργανωτικά προσόντα. Στην Ελλάδα μόνο έχουμε αυτήν εσφαλμένη εντύπωση ότι οι καθηγητάδες τα ξέρουν όλα και είναι κατάλληλοι για τα πάντα. Βάζουμε Χ στον Αλιβιζάτο και κάθε άλλον τύπου Αλιβιζάτου. Οι λόγοι που δεν πρέπει να γίνει ο Βενιζέλος Πρόεδρος δεν αναλύονται σε ένα άρθρο. Θέλει βιβλίο ολόκληρο. Εξάλλου τον απέκλεισε η Σπυράκη όπως και τον Σημίτη. Ας του βρουν κάτι άλλο να κάνει.