Προσκυνώ σας

Προσκυνώ σας

Θα τρελαθώ Ντάνο

Κάποιος είπε στην εκπομπή ότι όταν πρωτοσυνάντησε τον Βοσκόπουλο ήταν τελείως άγνωστος ενώ αυτός ήδη «μεγάλο όνομα». Ο Βοσκόπουλος του φέρθηκε ευγενικά και καλά έκανε. Σωστά έκανε ο Τόλης και καλά κάνει ο Ντάνος και τον έχει πρότυπο ως προς αυτά. Πρέπει να φέρεται κανείς καλά και ευγενικά σε όλους τους ανθρώπους είτε είναι πιο πλούσιοι είτε είναι πιο φτωχοί είτε είναι περισσότερο πετυχημένοι είτε είναι λιγότερο.

Επιπλέον φέρεται σωστά είτε είναι άντρες είτε είναι γυναίκες. Εγώ δεν λέω να μην φέρεται κανείς ευγενικά στις γυναίκες. Επειδή σε «φτιάχνει» όμως δεν πάει να πει ότι αξίζει ως άνθρωπος η κάθε π@υτ@ν@ και την βάζεις ένα σκαλί παραπάνω. Όσο βλέπεις ότι πραγματικά αξίζει, την ανεβάζεις σιγά σιγά ως προς της αξία και την σημασία που της δίνεις.

Και αυτά που είπα για το μ@υν$ ότι είναι υπερτιμημένο δεν είναι πλάκα, είναι σοβαρά. Μπορεί να ήταν χιουμοριστικός ο τρόπος. Όταν είναι πολλοί αυτοί που δίνουν αξία στην κάθε π@υτ@ν@ επειδή είναι ωραία γκόμενα και τους φτιάχνει ερωτικά, ανεβαίνει η τιμή του μ@υν$ού. Όταν είναι πολύ λίγοι, τότε πέφτει η τιμή του. Αυτό δεν σημαίνει να μην ενδιαφέρεται κάποιος ετεροφυλόφιλος για τις γυναίκες. Σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες, στην Ελλάδα το μ@υν$ είναι πράγματι υπερτιμημένο. Η κάθε π@υτ@ν@ έχει συνηθίσει επειδή είναι λίγο πάνω του μετρίου, να της δίνουν μεγάλη αξία κάτι τύποι σαν τον Ντάνο και τον Τόλη που σε αυτή την χώρα είναι πολλοί, ίσως η πλειοψηφία.

Όταν λέω να ξεκινάς την γυναίκα πέντε σκαλιά παρακάτω δεν εννοώ να την βλέπεις ως κατώτερη αλλά ως προς την αξία και την σημασία που της δίνεις και αναφέρομαι μόνο στην ερωτική σχέση. Σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο φέρεται κανείς καλά σε γυναίκες και άντρες το ίδιο. Όπως έγραψα και πριν, φέρεται ευγενικά σε όλους τους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, πλούσιους και φτωχούς, διάσημους και άσημους, ωραίους και άσχημους, μορφωμένους και αμόρφωτους. Όταν ο άλλος δεν σου φέρεται καλά, κρίνεις πως θα αντιδράσεις. αν σε παίρνει, τον βρίζεις ή του ρίχνεις καμία σφαλιάρα,. Αν έχει πέντε μπράβους μαζί του απλά τον αγνοείς.

Υπάρχουν κάποιοι κομπλεξικοί που θεωρούν ότι «κάποιοι είναι» και πρέπει να φέρονται άσχημα στους «κατώτερους» για να αποδεικνύουν στον εαυτό τους και στους άλλους ότι κάποιοι είναι. Αυτοί συνήθως φέρονται με δουλοπρέπεια στους «ανώτερους» και άσχημα και υποτιμητικά στους «κατώτερους». Άλλοι πάλι έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας. Θεωρούν ότι είναι χαμηλά και οι περισσότεροι είναι ανώτεροι τους και αισθάνονται μειονεκτικά για αυτό.

Δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι με περισσότερα και άλλοι με λιγότερα χρήματα. Επίσης άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότεροι πετυχημένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάζεις κανείς τους πιο πετυχημένους ή τους πιο πλούσιους πάνω από τον εαυτό του και τους λιγότερο παρακάτω. Πάνω από τον εαυτό του δεν βάζει κανένα.

Είναι πάρα πολλοί που στο μυαλό τους έχουν δημιουργήσει επίπεδα και τοποθετούν τους ανθρώπους και τον εαυτό τους σε διάφορα επίπεδα. Βέβαια είναι δικαίωμα του καθενός να σκέφτεται όπως θέλει. Δεν λέω ότι δεν έχουν δικαίωμα ο Ντάνος και ο Τόλης να βάζουν την γυναίκα ένα σκαλοπάτι παραπάνω. Κι εγώ όπως και ο οποιοσδήποτε έχω δικαίωμα να το κρίνω και να διαφωνώ με επιχειρήματα. Από εκεί και πέρα κάποιος τρίτος μπορεί να υιοθετήσει την μία ή την άλλη άποψη.

Επίπεδα εισοδήματος και πλούτου, ιεραρχικά, επαγγελματικής ικανότητας, δημοσιότητας, ομορφιάς, αθλητικής ικανότητας, ευφυΐας υπάρχουν. Αυτό που δεν χρειάζεται κάποιος να κάνει είναι να τοποθετεί όλους αυτούς που αντικειμενικά βρίσκονται σε ανώτερο επίπεδο σε κάποιο τομέα, πάνω από τον εαυτό του. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Δεν τον «αναγκάζει» κανένας όπως με τους νόμους ή τις εντολές του προϊστάμενου.

Αν κάποιος έχει δική του εταιρεία που δεν είναι ατομική, θα έχει υφιστάμενους. Αν δουλεύει σε εταιρεία άλλων, πιθανότατα θα έχει προϊστάμενους, εκτός αν είναι γενικός διευθυντής. Κι αυτός όμως έχει το Διοικητικό Συμβούλιο από επάνω του. Αν είναι και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, τότε δεν έχει άλλους από επάνω. Ο υφιστάμενος δεν είναι «κατώτερος» άνθρωπος αλλά έχει αντικειμενικά στην διοικητική δομή χαμηλότερη θέση. Όταν λέω ότι δεν βάζεις κανένα π@υ#τ$ και καμία π@υτ@ν@ πάνω από τον εαυτό σου δεν σημαίνει ότι δεν ακολουθείς τις οδηγίες του προϊστάμενου.

Δεν τον βάζεις όμως σε καμία περίπτωση στο μυαλό σου πάνω από εσένα. Το αν θα ακολουθήσει κανείς τις οδηγίες του προϊστάμενου είναι θέμα κρίσης. Μπορεί και να μην τις ακολουθήσει αλλά μάλλον θα έχει συνέπειες που μπορεί να κυμαίνονται από απλή παρατήρηση έως απόλυση. Παρομοίως αν δεν ακολουθήσει κανείς τους νόμους, πιθανώς να έχει συνέπειες. Επειδή όμως οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν τους νόμους σε γενικές γραμμές, όχι γιατί συμφωνούν με όλους αλλά για να αποφύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αισθάνονται υποδεέστεροι όλων των νομοθετών και να τοποθετούν τους εαυτούς τους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όποιος το κάνει δεν κερδίζει τίποτα παρά μόνο χάνεις. Πάνω από τον εαυτό του βάζει κανείς μόνο τον Θεό αν πιστεύει, και την πατρίδα αν είναι πατριώτης. Όλα καθένας στο μυαλό του τα δημιουργεί. Το μυαλό του και το πως σκέφτεται, ο ίδιος ο άνθρωπος το καθορίζει. Δεν το καθορίζουν ούτε οι νόμοι ούτε οι εντολές του προϊστάμενου. Κάθε μορφής δουλοπρέπεια είναι κακό, μ@υν$δουλοι, ευρώδουλοι κλπ. Μόνο τον Θεό προσκυνάς, κανένα π@υ#τ$ και καμία π@υτ@ν@.

Σταύρος

Scroll to Top