Ψυχικά υγιής ψήφος

Ψυχικά υγιής ψήφος

Ας υποθέσουμε πως είναι κάποιος άνθρωπος στο περιβάλλον σας που έχει βλαπτική ή κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι σας. Κακό-ποιώ σημαίνει κάνω κακό δηλαδή κάνω ζημιά ή βλάπτω. Μπορεί να είναι πολύ στενή η σχέση όπως πχ ένας η μία σύντροφος / σύζυγος. Μπορεί να είναι ένας στενός συγγενής, ένας συνεταίρος κλπ. Πως σας βλάπτει;

Μπορεί να σας κοροϊδεύει, να σας απατά, να σας λέει ψέματα, να συνωμοτεί σε βάρος σας, να σας κλέβει, να σας ζημιώνει οικονομικά. Οικονομική ζημιά δεν είναι μόνο όταν κάποιος σας κλέβει. Μπορεί να είναι κάποιο άτομο που σας εκμεταλλεύεται με κάποιο τρόπο. Έδωσα μία ιδέα, κάποια παραδείγματα, για το πως μπορεί να έχει κανείς βλαπτική συμπεριφορά απέναντι σας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

Ποια είναι η υγιής αντιμετώπιση, ενός ψυχικά υγιούς ανθρώπου, απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση; Το υγιές συναίσθημα είναι θυμός, οργή, μίσος. Για αυτόν που σας κάνει κακό, αυτό είναι το υγιές αλλά θα πρέπει να προκαλεί ελεγχόμενες αντιδράσεις από μέρους σας. Απόλυτα υγιές είναι να θέλετε να τιμωρήσετε τον άνθρωπο που σας έχει βλάψει. Εδώ χρειάζεται προσοχή. Μπορεί να είναι τέτοια η ζημιά που σας έχει κάνει ώστε να παίρνει μήνυση ή αγωγή σε ένα δικαστήριο.

Όμως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις τέτοιες που σηκώνουν μήνυση ή αγωγή. Κάποιοι που πάνε και «πλακώνουν στο ξύλο» αυτούς που τους έχουν βλάψει ή βάζουν άλλους να τους «πλακώσουν στο ξύλο» μπορεί να μπλέξουν, παρόλο ενδεχομένως να έχουν πραγματικά υποστεί ζημιά από κάποια άτομα. Είτε με τιμωρία είτε χωρίς, το ψυχικά υγιές είναι να απομακρυνθείτε από το άτομο που σας έβλαψε και ενδεχομένως εξακολουθεί να σας βλάπτει. Επειδή δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ψυχικά υγιείς, έχουμε περιπτώσεις που παρόλο που υφίστανται ζημιά από κάποιο άνθρωπο, δεν απομακρύνονται.

Αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που να το δικαιολογεί λογικά, τότε αυτό είναι ψυχανωμαλία ή ψυχασθένεια. Κι αν υπάρχει σοβαρός λόγος, είναι κακό να μην απομακρύνονται αλλά αιτιολογείται και έχει ελαφρυντικά. Μπορεί πχ κάποιος να έχει ανικανότητα να στηριχτεί οικονομικά στις δυνάμεις του και να έχει οικονομική εξάρτηση από κάποιον άλλο. Ενώ τα υγιή συναισθήματα απέναντι στους κακοποιητές είναι τα αρνητικά όπως θυμός, οργή, μίσος, μπορεί να υπάρχουν θετικά. Αυτό είναι ψυχανωμαλία ή ψυχασθένεια.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το σύνδρομο της Στοκχόλμης όπου το θύμα έχει συμπάθεια και συμπόνοια προς τον απαγωγέα ή γενικότερα τον κακοποιητή. Η ονομασία του συνδρόμου δόθηκε μετά από ληστεία τράπεζας που έγινε στην Στοκχόλμη, τον Αύγουστο του 1973. Οι ληστές απήγαγαν τέσσερις υπαλλήλους της τράπεζας και τους κράτησαν ομήρους για έξι μέρες. Οι όμηροι εξέφρασαν συμπάθεια και συμπόνοια προς τους δράστες, αρνήθηκαν να καταθέσουν κατά των απαγωγέων τους και συγκέντρωσαν χρήματα για την νομική υπεράσπιση τους.

Τα ίδια που ισχύουν στην καθημερινότητα, ισχύουν και στα πολιτικά. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας εξαπάτησαν, μας έκλεψαν, μας κατέστρεψαν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ μας εξαπάτησε, διάλεξε τον ίδιο δρόμο της καταστροφής και προσπαθεί να μοιάσει σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Συνωμοτούν σε βάρος μας και εξακολουθούν να μας εξαπατούν και να μας καταστρέφουν.

Το ψυχικά υγιές είναι να αισθάνεστε θυμό, μίσος και οργή για τους κακοποιητές, τα τρία αυτά κόμματα. Το ψυχικά υγιές είναι να θέλετε να τα τιμωρήσετε και αφού τα τιμωρήσετε, να τα απομακρύνετε δηλαδή να τα εξαφανίσετε από το πολιτικό σκηνικό. Έχετε την δυνατότητα με την ψήφο σας να τα τιμωρήσετε. Προσοχή όμως. Αποχή - Λευκό - Άκυρο είναι καλύτερα από το να τα ψηφίζετε αλλά δεν είναι τιμωρία. Τιμωρία είναι να ψηφίσετε άλλα κόμματα ώστε να πέσουν τα ποσοστά τους και να μειωθεί ο αριθμός των εδρών τους.

Η Αποχή - Λευκό - Άκυρο δεν έχει αποτέλεσμα. Είναι σαν να ακυρώνετε την δυνατότητα που σας δίνεται με την ψήφο. Αν ψηφίσετε άλλα κόμματα που θα μπουν στην Βουλή, τότε μειώνετε τα ποσοστά σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και τιμωρείτε τους κακοποιητές του ελληνικού λαού. Το υγιές είναι να θέλετε να εξαφανιστούν από το πολιτικό σκηνικό τα τρία αυτά κόμματα και να αντικατασταθούν από άλλα κόμματα. Ο τρόπος δεν είναι η Αποχή - Λευκό - Άκυρο αλλά να ψηφίσετε άλλα κόμματα.

Θα πει κανείς πως πρέπει να το κάνουν όλοι ή ένα μεγάλο ποσοστό για να έχει τελικά αποτέλεσμα. Ακόμη και να μην το κάνουν όλοι, εσείς θα έχετε κάνει το σωστό και θα αισθάνεστε ωραία με τον εαυτό σας. Επίσης για να το κάνουν όλοι ή ένα μεγάλο ποσοστό, πρέπει να το κάνει καθένας. Αν κάνει καθένας το σωστό και ψηφίσει με υγιή τρόπο, τότε θα το κάνουν όλοι ή οι περισσότεροι και θα έχει αποτέλεσμα, θα αντικατασταθούν τα κόμματα που μας έχουν βλάψει από άλλα κόμματα που δεν θα μας βλάπτουν.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, όποιος φέρεται ως ψυχικά υγιής άνθρωπος, αισθάνεται και ψυχικά υγιής δηλαδή καλά με τον εαυτό του. Όποιος φέρεται ως ψυχανώμαλος ή ψυχασθενής δεν αισθάνεται ωραία, αισθάνεται άσχημα, είναι ένα μάτσο κόμπλεξ, ένα μπερδεμένο κουβάρι από συναισθήματα χωρίς αρχή και τέλος και χωρίς νόημα που αδυνατεί να καταλάβει. Χρειάζεται βαθιά ψυχανάλυση για να ξεμπλέξει το κουβάρι.

Για την ψυχική σας υγεία δεν πρέπει να ψηφίσετε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ. Αν καθένας αρχίσει να φέρεται σιγά σιγά ως ψυχικά υγιής άνθρωπος στην ψήφο, όχι μόνο όλοι θα αισθάνονται καλά αλλά θα έχει και αποτέλεσμα. Όταν ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ως ψυχικά υγιείς γίνει ικανοποιητικός, τα κόμματα που μας βλάπτουν θα αντικατασταθούν από άλλα που μας ωφελούν.

Αθανάσιος

Scroll to Top