Πύρρειος νίκη;

Πύρρειος νίκη;

Ο Μητσοτάκης επανατοποθέτησε την Νέα Δημοκρατία στον χώρο του κέντρου. Κάποιοι το αμφισβητούν αυτό. Υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα. Ή πράγματι βρίσκεται στον χώρο του κέντρου ή είναι τρελός για δέσιμο και πρέπει να φύγει άμεσα από την θέση πρωθυπουργού. Σε μία παγκόσμια τηλεδιάσκεψη, του Μπάιντεν, σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο, επαίνεσε, μίλησε θετικά, εκφράστηκε με καλά λόγια για τον χώρο του κέντρου.

Δεν είπε τίποτα απολύτως για την κεντροδεξιά. Ποιο είναι το λογικό συμπέρασμα; Ή βρίσκεται στο κέντρο ή τρελάθηκε τελείως. Μόνο ένας τρελός επαινεί έναν άλλο χώρο από αυτόν που βρίσκεται. Επειδή δεν φαίνεται για τελείως τρελός, μάλλον ήταν μια πλάγια τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο του κέντρου.

Η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο, θα προκαλέσει πολιτικές ανακατατάξεις ή ακόμα και αναταράξεις. Η χαρά του Ανδρουλάκη ίσως να μην κρατήσει πολύ. Κέρδισε με μεγάλη διαφορά την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ίσως όμως αποδειχτεί πύρρειος νίκη και να είναι αρχηγός σε ένα κόμμα που δεν θα υπάρχει (δηλαδή αρχηγός του εαυτού του) ή θα είναι εκτός Βουλής.

Η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο θα έχει ως αποτέλεσμα να συμπιέσει αρκετά το ΚΙΝΑΛ από τα δεξιά και πολύ λιγότερο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος της διαφοράς είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αριστερότερα του ΚΙΝΑΛ και πιάνει λιγότερο τους ψηφοφόρους του κέντρου. Μεγάλο μέρος του αριστερού τμήματος που παλιού ΠΑΣΟΚ πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει μία άνοδο του ΚΙΝΑΛ την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών. Αυτό ίσως συνέβη επειδή όλοι ήλπιζαν πως θα βγει ο δικός τους. Τώρα τέλειωσαν οι εσωκομματικές εκλογές και έχουμε έναν ευχαριστημένο και πέντε δυσαρεστημένους, από το αποτέλεσμα. Πιθανώς κάποιοι από τους υποστηρικτές των πέντε χαμένων, να σταματήσουν να δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ και να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. 

Επίσης τα αποτελέσματα των εκλογών διαφέρουν από των δημοσκοπήσεων όταν είναι μακριά από τις εκλογές. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, δουλεύει η πόλωση δηλαδή οι κεντροαριστεροί προτιμούν το πρώτο κόμμα της κεντροαριστεράς και οι κεντροδεξιοί το πρώτο της κεντροδεξιάς. Μπορεί να το θεωρεί κανείς λάθος ή σωστό αλλά δεν παύει να είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

Πως η Νέα Δημοκρατία θα συμπιέσει το ΚΙΝΑΛ από τα δεξιά, μετά την τοποθέτηση του Μητσοτάκη στο κέντρο, είναι βέβαιο. Το ερώτημα είναι αν θα κατορθώσει το ΚΙΝΑΛ να συμπιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης από τα δεξιά και κατά πόσο. Έχει μεγάλη σημασία και η σειρά με την οποία θα συμβεί. Αν το κάνει πρώτη η Νέα Δημοκρατία, τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ θα έχουν πτωτική πορεία.

Όταν υπάρχει πτωτική πορεία, επέρχεται απογοήτευση και πολλοί ψηφοφόροι φεύγουν από το κόμμα περιμένοντας χειρότερα. Αν όμως το ΚΙΝΑΛ κατορθώσει πρώτο να συμπιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει ανοδική πορεία και θα προσελκύσει και άλλους ψηφοφόρους. Δεν είναι όμως πολύ πιθανό πως το ΚΙΝΑΛ θα συμπιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ από δεξιά ενώ είναι πολύ πιθανό πως θα πάθει αυτό από την κεντρώα Νέα Δημοκρατία.

Επιπλέον η επανατοποθέτηση του Μητσοτάκη στο κέντρο δημιούργησε κενό δεξιά της Νέας Δημοκρατίας που αυτή την στιγμή δεν καλύπτεται από κανένα κόμμα. Εμείς έχουμε να συνηθίσει τα τελευταία χρόνια τα κεντρώα κόμματα να είναι μικρά, σε μονοψήφια νούμερα. Μένουν εκτός Βουλής και διαλύονται. Η κεντρώα Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη δεν θα είναι απαραίτητα μικρή. Μπορεί να είναι μικρή, μεσαία ή μεγάλη. Δηλαδή μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστά μονοψήφια, πάνω από 10% και ακόμη πάνω από 20%. Πάνω από 30%, το βλέπω αρκετά δύσκολο για κεντρώο κόμμα αλλά όχι αδύνατο.

Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το ποιο θα είναι το κόμμα που θα επικρατήσει στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Αν το ΚΙΝΑΛ πάρει την κάτω βόλτα, το μονοψήφιο αυτό ποσοστό θα το μαζέψουν ΣΥΡΙΖΑ και η κεντρώα Νέα Δημοκρατία. Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να ανέβει, να μείνει στάσιμο ή να πέσει, με το τελευταίο πιθανότερο. Η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο δεν θα έχει σίγουρα ως αποτέλεσμα την πτώση σε μονοψήφια ποσοστά, όπως έχει συμβεί με τα άλλα κεντρώα κόμματα στην Ελλάδα. Όμως δεν αποκλείεται να γίνει και αυτό. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δεν αποκλείεται κανένα κόμμα να μην ξεπεράσει το 30%.

 Χώρος στα δεξιά

Μιχάλης

Scroll to Top