Χώρος στα δεξιά

Χώρος στα δεξιά

Πύρρειος νίκη;

Αποτελεί ερωτηματικό ποιο σχήμα θα επικρατήσει δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και πόσο μεγάλο ποσοστό θα μπορέσει να κερδίσει. Αν είναι ακραίοι θα είναι μικρό το ποσοστό τους και θα αφήσουν χώρο στην Νέα Δημοκρατία. Αν δεν είναι ακραίοι (αλλά όχι κεντρώοι) θα πάρουν μεγαλύτερο ποσοστό και μπορεί να συμπιέσουν αρκετά την κεντρώα Νέα Δημοκρατία.

Οι Καραμανλικοί αποκλείονται. Ο Βαλδουίνος της Φλάνδρας (Κώστας Καραμανλής) δεν είναι απλώς καμένο χαρτί αλλά κατακαμένο που έχει γίνει στάχτη. Του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να επανορθώσει την ζημιά που έκανε στην χώρα αυτός και ο θείος του. Αποδείχθηκε αμετανόητος, αρρωστημένα εμμονικός, ανίκανος να αντιληφθεί την καταστροφή που προκάλεσε μαζί με τον Σημίτη.

Αν πάει να κάνει τίποτα τσαλιμάκια, τον έχουν «τελειώσει» οριστικά. Αυτό που λέω είναι εγγυημένο και σίγουρο. Απλά του την χάρισαν τόσο καιρό και του έδωσαν την ευκαιρία να επανορθώσει, κάτι που δεν έκανε. Η τύχη των άλλων Καραμανλικών θα εξαρτηθεί από την στάση που θα ακολουθήσουν. Σίγουρα δεν μπορούν να ηγηθούν του σχήματος δεξιά της κεντρώας Νέας Δημοκρατίας. Αν παραμείνουν στην γραμμή Καραμανλή είναι και αυτοί τελειωμένοι από χέρι. Αν αλλάξουν μυαλά θα τους δοθεί μια ευκαιρία. Το πιθανότερο είναι όμως να μείνουν στην Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον όσοι είναι προς το κέντρο.

Ένα κόμμα υπάρχει εντός Βουλής δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, η Ελληνική Λύση. Τα μόνα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας (πέρα από την κοινοβουλευτική Ελληνική Λύση) που ίσα ίσα φαίνονται σε κάποιες δημοσκοπήσεις να ξεπερνούν το 1% είναι: Χρυσή Αυγή, Εθνικό Κόμμα - Έλληνες (Κασιδιάρης), Ελεύθεροι Άνθρωποι (Τράγκας - Πετράκος), Δημιουργία - Νέα Δεξιά (Τζήμερος - Κρανιδιώτης). Ο Κρανιδιώτης είναι δεξιότερα αλλά ο Τζήμερος είναι αμφιλεγόμενος και μάλλον στο κέντρο τοποθετείται. 

Βέβαια η ακρίβεια και η φερεγγυότητα των δημοσκοπήσεων αμφισβητείται. Το βλέπω όμως δύσκολο ένα κόμμα να είναι κοντά στο 10% και να το βγάζουν οι δημοσκόποι γύρω στο 1%. Αυτό που μπορεί να συμβαίνει, είναι να κινείται πάνω από το 2% και να το βγάζουν οι δημοσκοπήσεις γύρω στο 1%. Δεν είναι μεγάλο ποσοστό πάνω από το 2% αλλά αν έχει ανοδική πορεία, είναι πιθανό να κατορθώσει να μπει στην Βουλή.  

Εκτός του ότι μπορεί απλά να πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις, το κάνουν και εσκεμμένα γιατί αν φανεί πιθανή η προοπτική εισόδου στην Βουλή από ένα κόμμα, θα προσελκύσει ψηφοφόρους. Αντίθετα αν κινείται στο 1% που σημαίνει πως δεν έχει πολλές ελπίδες εισόδου, δεν θα πάνε νέοι δυνητικοί ψηφοφόροι και πιθανώς να φύγουν και οι παλιοί. Και οι δημοσκοπικές εταιρείες συμμετέχουν στα παιχνίδια χειραγώγησης.

Λόγω του θανάτου (ή της δολοφονίας*) του Γιώργου Τράγκα, θεωρώ πως πρέπει να δώσω λίγο μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με τα υπόλοιπα, στο κόμμα που ίδρυσε και αυτή την στιγμή παραμένει χωρίς πρόεδρο. Έχουν προσχωρήσει διάφοροι όπως Νικολόπουλος, Ραχήλ Μακρή ακόμη και ο καθ’ ομολογίαν του κομμουνιστής Καζάκης. Δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση επί του ιδεολογικού άξονα (το κόμμα) αλλά προτάσσει τον πατριωτισμό. Πάντως όλα αυτά τα σχήματα που δεν έχουν τοποθέτηση αριστερά, κεντροαριστερά, κέντρο, κεντροδεξιά, δεξιά δεν έχουν πάει καλά.

Διότι πέρα από τον πατριωτισμό υπάρχουν και άλλα θέματα όπως πχ οικονομικά και εκεί αποκλείεται να συμφωνήσουν αριστεροί και δεξιοί. Εκτός αν έχουν συμφωνήσει πως το κόμμα είναι κεντρώο, έχει κεντρώες θέσεις και αριστεροί και δεξιοί θα κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις όπως έκανε η ΔΕΚΑ (Δημοκρατική Ένωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Μόνο έτσι γίνεται, με κοινό σημείο συνάντησης αριστερών, κεντροαριστερών, κεντροδεξιών, δεξιών το κέντρο. Αλλιώς δεν βγάζουν άκρη και δεν βγάζουν άκρη και οι ψηφοφόροι τους. Ο Μητσοτάκης όμως εδραιώθηκε στο κέντρο και άφησε ανοιχτό χώρο στα δεξιά, όχι στο κέντρο. 

Το κόμμα Ελεύθεροι Άνθρωποι ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και πιθανώς να μην έχει προλάβει ακόμα να αναπτυχθεί. Το δεύτερο νεότερο είναι του Κασιδιάρη που ιδρύθηκε το 2020. Νέα Δεξιά και Δημιουργία ξανά είναι παλαιότερα αλλά η συνεργασία τους έγινε τον Ιανουάριο του 2021. Αυτά όμως είναι τα κόμματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα που από την αρχή θα ξεκινήσει με ψηλά ποσοστά και δεν θα παλεύει να ξεπεράσει το 1% ώστε ίσα ίσα να φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.

* Τον Τράγκα τον σκότωσαν οι ευρώδουλοι Νεοταξίτες; Σίγουρα εγώ δεν μπορώ να το ξέρω αν συνέβη. Ξέρω πως κυκλοφορεί μια τέτοια φήμη. Μπορεί να είναι ράδιο αρβύλα, μπορεί να είναι βάσιμη. Ξέρω πως είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο, ειδικά αν ένας ασθενής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης ξέρω πως ο θάνατος του Τράγκα (από covid;) αποτελεί τεράστια επικοινωνιακή ωφέλεια για την κυβέρνηση. Ο ίδιος δεν είχε ταχθεί κατά του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας και οι οικείοι του υποστηρίζουν πως δεν ήταν αντιεμβολιαστής. Ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Γρηγόρης Πετράκος ήταν κατά του εμβολιασμού.

Μιχάλης

Scroll to Top